03 Eylül 2024 12:35

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturmasını yürüten polislerin davasında tahliye

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasını yürüten polislerin yargılandığı davada tüm sanıklar hakkında tahliye kararı verildi.

Kolaj: Anka

Paylaş

Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasının sanığı ve gizli tanığı Serdar Sertçelik’in yurt dışına kaçırılmasına ilişkin görülen davada tüm tutuklu sanıklar hakkında tahliye kararı verdi. Dosyada tutuklu sanık kalmadı.

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasının sanığı ve gizli tanığı Serdar Sertçelik’in yurt dışına kaçırılmasına ilişkin 6'sı emniyet mensubu 11 kişi hakkında açılan davanın ikinci duruşması Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya katılımın yoğun olması nedeniyle duruşma salonu 15. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna alındı.

"STANDART BİR İŞLEMDİ"

Duruşmada söz alan Serdar Sertçelik ile ilgili Etlik Şehir Hastanesi'nde rapor alan Organize Şube Büro Amirliği’nde görevli tanık polis memuru Çağlar Karataş, "Şubedeyken Ahmet komiser ‘çıkıyoruz’ dedi. Ben ekip şoförüydüm. Bunun üzerine çıktık ben yolda öğrendim. Etlik Şehir Hastanesi Acil’e gittik. Ahmet Deniz komiserim bir doktor ile görüştü belge aldı. Sonra döndük. Ardından tekrar şubeye geldik ve yine kısa bir süre sonra Etlik Şehir Hastanesi’ne gittik. Yine doktordan bir belge aldı Ahmet komiserim. Döndük. Bizim oraya gitmek için tek nedenimiz işimizin erken bitmesiydi. Başka bir ekibin işi erken bitseydi onlar giderdi. Standart bir işlemdi aslında. Bizde sözlü olarak söylenir talimatlar ve ardından yapılır. Ben ne için gittiğimizi aylar sonra öğrendim'' ifadesini kullandı.

“DOKTORA BASKI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Tanık polis memurlarından Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü Büro Amirliği’nde görevli Ahmet Deniz mahkeme hakiminin doktorun verdiği ifadede “polislerin rapor vermesine dair kendime baskı yaptıklarını” söylediğini hatırlatması üzerine "Böyle bir durum söz konusu olamaz. İkinci kez gittiğimizde belki yanlış anlamış olabilir” dedi.

"SOYUT BİR İDDİANAME"

Tanık beyanlarına karşı söz alan sanık Kerem Gökay Ömer'in avukatı Yasin Gökberk Çınar, "Dosyanın en başından itibaren bütün sanıkların ve tanıkların ifadelerinde bir maddi delil yok. Tamamen çıkarımlara dayalı bir soyut iddianame var. Çıkarımlara dair bir yargılama yapıyorsunuz. Dolayısıyla artık dosyanın tekemmül ettiği kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.

"BANA OPERASYONA DAİR UYARI YAPILDI"

Duruşmada Ayhan Bora Kaplan davası müşterilerinden Aziz Savaş’ın avukatı Fırat Yıldızoğlu aracılığı ile gönderilen dilekçede dava konusuna dair tanıklık yapmak istediği bildirildi. Söz konusu dilekçede “Dava konusu ‘Organize Suçla Mücadele Şube personellerine ilişkin operasyon yapılmadan önce tarafıma ‘sen de kendine dikkat et’ uyarısı yapılmıştır. Uyarıyı yapan kişi hakkında mahkeme talep ederse kapsamlı bilgi verilebilir. Konuya tarafıma devlet tarafından atanan koruma polisi arkadaş da şahittir. Bunun üzerine ben İsviçre’ye gittim. İsviçre’deyken tanımadığım bir adam benle konuşmak istedi. Görüşme sırasında Serdar Sertçelik tarafından gönderildiğini, durumların değiştiğini ve bana ifademi geri çekmem gerektiği konusunda telkinde bulunmuştur. Konuya dair kamera kayıtları vs. tespit edilebilir. Türkiye’ye geldikten sonra da tarafıma Amerika kodlu telefon numarasıyla konuya ilişkin bir takım mesajlar da atılmıştır'' ifadeleri yer aldı. Mahkeme hakimi, söz konusu talebin usule uygun olmadığını söyledi. 

Tutuklu sanıklardan komiser Ufuk Gültekin, “Bu zamana kadar hiçbir şey yapılmamış olan Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilk defa bir şey yapan adamlarız biz. Bu yüzden zaten bize bir şey yapılacaktı. Bunu biliyordum. Savcılık talimatıyla yaptık biz tüm adımları. Eğer usulsüz bir raporsa savcı bey bu raporu neden kabul edip ekleme yaptırıyor. Savcı Bey’in talimatıyla yapışan işlemler nedeniyle ben 4 aydır tutukluyum" ifadelerine yer verdi.

Tutuksuz sanık Organize Şube Müdürü Kerem Gökay Öner ise "Adli amirimiz olan savcımızın istediklerini yaptık. Serdar Sertçelik ile bir irtibatım yok, kendisini tanımam. Ne bir maddi ne de manevi bir menfaat elde ettim. 14 yaşında bu mesleğe girdim 19 yıl görev yaptım özveriyle. 27.11.2023’te bana Serdar Sertçelik’in yerine dair bir bilgi geliyor ve ben bunu yardımcım Şevket Demircan’a yönlendiriyorum hemen. Biz aradık bulamadık ve bunun üzerine ‘arandı, bulunamadı’ tutanağı hazırladım. Ancak savcılar bunu sanki Serdar Sertçelik'i koruyormuş gibi sunuyor. Ben suçsuzum ve beraatimi istiyorum." dedi.

SAVCI TUTUKLULUĞUN DEVAMINI İSTEDİ

Cumhuriyet savcısı, eksik hususların giderilmesi, sanıkların üzerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti değerlendirildiğinde tutukluluk hallerinin ayrı ayrı devamına, sanık polis memurlarının Serdar Sertçelik'in konutu terk etmeme şeklindeki adli tedbire rağmen İstanbul'a kaçtığı ve kaçış tarihinden sonra 'bulunmadığı' şeklinde tutanak tutulmasının kamu görevlisinin resmi belgede sahtecilik oluşturup oluşturmayacağıma dair değerlendirilme yapılmak üzere dosyada görevsizlik kararı verilerek Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini talep etti.

ARA KARAR: TÜM TUTUKLU SANIKLAR HAKKINDA TAHLİYE

Mahkeme hakimi ara kararında sanık Erdoğan Sertçelik hakkındaki dosyanın başka bir esasa kaydedilmesine ve yargılamanın bu esas üzerinden görülmesine, Aziz Savaş'ın tanık olarak dinlenilmesi talebinin reddine, sanık Nurullah Özgür Kopuk hakkındaki yırt dışına çıkmasıyla ilgili adli tedbir kararın kaldırılmasına, iddia makamının emniyet mensubu sanıkları ile eylemlerin değerlendirilmesine dair Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine ilişkin dosyanın incelemeye alınmasına karar verdi.

Mahkeme hakimi ayrıca gizli tanık Serdar Sertçelik'in Macaristan'da tutuklu olduğu ve ne zaman geleceğinin belli olmamasının dikkate alınması gerekçesiyle tüm sanıkların tahliyesine ve yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi.

Bir sonraki duruşma, 29 Ocak 2025 tarihinde görülecek.

İDDİANAMEDEN

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, eski Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, eski Şube Komiserleri Ufuk Gültekin, Gökhan Karaca ve Metehan İlkyaz ile sivil sanıklar Nurullah Özgür Kopuk, Ramazan Kubat, Adem Kaçan, Mustafa Çotuk ve Erdoğan Sertçelik hakkında iddianame hazırlanarak dava açılmıştı. İddianamede sanıklardan Kerem Gökay Öner hakkında, 'Görevi kötüye kullanma', 'Göreve ilişkin sırrın açıklanması' ve 'Suçluyu kayırma' suçlarından 2 yıldan 11 yıla kadar, Murat Çelik, Şevket Demircan, Ufuk Gültekin, Metehan İlkyaz ve Gökhan Karaca hakkında aynı suçların yanı sıra 'Tanığı etkilemeye teşebbüs' suçundan 4'er yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası, sivil sanıklardan Nurullah Özgür Kopuk hakkında, 'Tanığı etkilemeye teşebbüs' suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar, Ramazan Kubat, Adem Kaçan, Mustafa Çotuk ve Erdoğan Sertçelik hakkında ise 'Suçluyu kayırma' suçundan 6'şar aydan 5'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

AYHAN BORA KAPLAN DAVASI 9 EYLÜL'DE GÖRÜLECEK

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 20'si tutuklu 61 kişinin Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesindeki davasının duruşması ise Sincan Cezaevi’nde 9 Eylül’de görülecek. Bir önceki duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme Arif Buğra Meşe ile Furkan Anıl Bahar’ın yurt dışı çıkış yasağı adli kontrol tedbirleriyle tahliyesine karar verirken 18 sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hopa'da ağaç kesimini engellemek isteyen köylülere ateş açıldı: 1 ölü, 2 yaralı

SONRAKİ HABER

CHP’li Ömer Fethi Gürer: Çiftçinin borcu son 20 yılda 132 kat arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa