03 Eylül 2024 13:31

Ne İzmir'deki ABD gemisi ne "Filistin postunda ticaret"… İktidar gazetelerinde İsrail-Türkiye ilişkileri yok

ABD’nin İsrail’i korumakla görevli "USS Wasp" gemisinin İzmir'de demirlemesi ve İsrail ile ticaretin "Filistin postu" altında sürdüğü kuşkularını güçlendiren veriler iktidar gazetelerinde yer bulmadı.

Sabah, Yeni Şafak, Türkiye ve Akşam gazetelerinin 3 Eylül 2024 tarihli birinci sayfaları

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul 

ABD’nin İsrail’i korumakla görevlendirdiği, F-35 savaş uçaklarını taşıyan "USS Wasp" taarruz gemisi İzmir Limanı'na demir attı. Bu arada Türkiye’nin ihracat verileri de İsrail ile ticaretin "Filistin postu" altında sürdüğüne dair kuşkuları güçlendirdi. İktidar gazeteleri ise İsrail’le ilgili “Gazze kasabı”, “İbrahim Camii işgal edildi”, “İsrail’de büyük kaos” başlıklarını atsa da ne savaş gemisinin İzmir’e gelmesine ne de ticarete dair kuşkulara yer verdi.

"TİCARET YASAKLANSIN" DEDİ, KUŞKULARI GİDERMEDİ

Yeni Şafak gazetesi 2 Eylül’de “İslam ülkeleri hava, kara, deniz yollarını İsrail’e kapatsın” çağrısı yaparken, 6. Filo gibi gelen USS Wasp’ı görmezden gelmişti. Gazete 3 Eylül’de de “İslam İşbirliği Teşkilatı acil toplanıp karar almalı. Katili durdurmak elimizde” derken, İsrail’in ithalata bağımlı olduğunu yazdı. Ancak gazete Türkiye’nin İsrail’le ticaretinin devam ettiğine dair kuşkulara değinmedi. 

Gazze’deki soykırımı durdurmak için ABD’yi, AB’yi ya da BM’yi beklemeye gerek olmadığını, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın ticareti kesip denizden abluka uygulamasının yeterli olduğunu söyleyen gazete, haberinde şu ifadelere yer verdi: “143 milyar dolarlık dış ticareti olan İsrail özellikle genel tüketimde büyük oranda ithalata bağlı. İsrail’in küresel ticaretten soyutlanması ülke içindeki baskıyı da artırır.” 

Ancak gazete "ihracat yasağı"nın açıklandığı nisandan bu yana İsrail’e ihracatın kağıt üzerinde sıfırlanırken Filistin’e yapılan ihracatın katlanmasını hatta ağustosta olağanüstü bir şekilde artmasını görmedi. Filistin'e ticaret ocak ayında 13 milyon dolarken ağustosta 128 milyon dolara çıkmıştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre gümrükleri İsrail devleti tarafından kontrol edilen Filistin’in Türkiye’den yaptığı hazır giyim ithalatı ağustosta yüzde 23,3 milyon, çelik ithalatı ise yüzde 125 bin arttı. Ağustos 2023’te Türkiye’den sadece 40 dolarlık hazır giyim ürünü alan Filistin bu ağustosta aynı kalemde 10 milyon dolarlık ürün almış görünüyor!

SAVAŞ GEMİSİ NEREDE?

Gazete ayrıca “Onlar İsrail’i yalnızlaştırdı” başlığında İspanya, Norveç, İrlanda ve Slovenya’nın Filistin’i resmen tanıdığını, Namibya’nın ise İsrail’e silah taşıyan geminin kara sularına ve limana girişini engellediğini aktardı. Bunları yazan Yeni Şafak, ABD’nin İsrail’i korumakla görevlendirdiği USS Wasp gemisinin İzmir Limanı'na demir atmasına dair en ufak bir yazı kaleme almadı. Doğu Akdeniz’de Türkiye ile ortak tatbikatlar yapan geminin mürettabı, 1-5 Eylül’de Efes Antik Kenti’ne ziyaret, şnorkelle yüzme ve dalış ve rehberli turlarla keyif çatacak. 

Geçtiğimiz haftalarda USS Wasp'ın Türkiye’nin ilk amfibi savaş gemisi TCG Anadolu ile 13-17 Ağustos arasında Akdeniz’de ortak eğitim tatbikatı yaptığı, tatbikata USS Oak Hill ve TCG Gökova gemilerinin de katıldığı ortaya çıkmıştı. 

Geminin Doğu Akdeniz'e giriş sebebi, "ABD'nin İsrail ile Lübnan'daki Hizbullah arasındaki çatışmaların Ortadoğu'da daha geniş bir savaşa dönüşmesini engellemek" olarak öne sürülüyor. USS Wasp, 4 bin 500'den fazla denizci ve deniz piyadesini barındırıyor ve MV-22 Osprey, AV-8B Harrier gibi uçaklarla operasyon yapabiliyor. WASP aynı zamanda F-35 savaş uçaklarını taşıyor. 

PROTESTOLAR VAR, TÜRKİYE YOK 

Sabah gazetesi “Gazze kasabı istenmeyen adam” başlığında “Soykırımcı Netanyahu ülkesinde istenmeyen adam ilan edildi. İsrail’de grev dalgası hızla yayılıyor” ifadelerine yer verdi.

Türkiye gazetesi ise “İbrahim Camii işgal edildi” başlığında gördüğü haberinde “Gazze’nin ardından adım adım Kudüs’ü işgal eden İsrail, Müslümanların dördüncü mukaddes mescidine el koydu” dedi. Haberde ayrıca İsrail’deki protestolara yer verildi ve “Netanyahu’yu protesto edenin maaşı kesilecek” denildi.

Akşam gazetesi ise oldukça küçük gördüğü haberinde “İsrail’de büyük kaos” başlığını kullandı ve İsrail’deki Netanyahu protestolarına yer verdi.

ÖNCEKİ HABER

Erişim engelleri sınır tanımadı

SONRAKİ HABER

Dilan ve Engin Polat çifti ve Bahar ve Nihal Candan kardeşler hakim karşısına çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa