03 Eylül 2024 14:22

DİSK İstanbul’dan seslendi: Artık yeter geçinemiyoruz!

“Artık yeter, geçinemiyoruz” diyerek İstanbul Şişli’deki Cevahir AVM önünde bir araya gelen DİSK üyesi işçiler burada eylem takvimini duyurdu.

Fotoğraf: DİSK

Paylaş

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), ‘Gelirde adalet vergide adalet’ eylemleri kapsamında İstanbul Şişli’deki Cevahir AVM önünde toplandı. DİSK üyesi işçiler, “Artık yeter! Geçinemiyoruz!” dedi. Az kazanandan az, çok kazanandan çok alınan adaletli bir vergi sistemi isteyen DİSK üyesi işçiler, gelecek dönemde gerçekleştirecekleri mitinglere tüm kamuoyunu davet etti.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile DİSK Yönetim Kurulu üyelerinin de katıldığı eylem, adaletsizliğe karşı ses çıkarma çağrısı yapıldı.

“BU ADALETSİZLİĞİ HAK ETMİYORUZ”

DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu tarafından okunan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Durmak bilmeyen zamların ve adaletsiz vergilerin yükü altında eziliyoruz. İşçiler, emekçiler ve emekliler yaşam savaşı verirken, birileri servetine servet katıyor. Bizden alıp patronlara veriyorlar, yoksulun cebinden zenginin kasasına kaynak aktarıyorlar. Halkın sofrasından çalıp, sermayenin banka hesaplarını büyütüyorlar. Ülkemiz dünyada gelir dağılımının en bozuk olduğu ülkeler arasında yer alıyor."

"Bizler ülkemizin tüm değer ve güzelliklerini üretenleriz" diyen Arslanoğlu, "Biz bu adaletsizliği hak etmiyoruz. Ekonomik kriz derinleşirken, düşük gelirle yaşam mücadelesi verirken yüksek vergiler ödüyoruz. İşçinin patronundan fazla vergi verdiği bir ülke haline geldik. İktidar, kamu kaynaklarını bir avuç sermayeye aktarırken; vergi afları ve teşviklerle onların servetine servet katarken, bizim emeğimiz, hakkımız, alın terimiz hiçe sayılıyor" ifadelerini kullandı.

“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”

"Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz, biz vergi veriyoruz ve biz açlıkla, yoksullukla karşı karşıya kalıyoruz" ifadesini kullanan Arslanoğlu, şunları kaydetti: "Bıçak kemiğe dayandı! Biz sustukça, adaletsizlik büyüyor; cebimize, ekmeğimize, haklarımıza daha fazla el uzatıyorlar. Artık tek başına yaşam savaşı vermenin değil, hep birlikte adalet mücadelesini büyütmenin zamanıdır.”

Arslanoğlu, DİSK’in taleplerini ise şöyle sıraladı:

Gelirde adalet istiyoruz. Vergide adalet istiyoruz. Ülkede adalet istiyoruz. Asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretlerin artırılmasını istiyoruz. Bunun için yüksek enflasyon dönemlerinde asgari ücretin yılda dört kez artırılmasını; sendikalaşma, toplu pazarlık ve grev hakkı önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz.

Emeklilikte adalet, emeklilere adalet ve insanca yaşam istiyoruz. En düşük emekli aylığının en az asgari ücret düzeyine yükseltilmesini ve tüm emekli aylıklarının aynı oranda artırılmasını talep ediyoruz. Emeklilik sistemindeki adaletsizliklere son verilmesini istiyoruz.

1 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla beraber, vergide adalet yasasının oy birliğiyle meclisten geçmesini istiyoruz. Az kazananın az, çok kazananın çok vergi verdiği; ücretle ve tüketim üzerindeki vergi yükünün azaltıldığı, sermayenin ve zenginlerin vergisinin arttığı adaletli bir vergi sistemi istiyoruz.

Esnek çalışma adı altında emeklilik ve kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmaya yönelik planlardan derhal vazgeçilmesini istiyoruz. “Kullan at” işçiliği adı verilen tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine karşı güvenceli ve kalıcı bir istihdam için mücadele ediyoruz. Ve son söz olarak kıdem tazminatına el uzatmaya kalkanları bir kez daha uyarıyoruz: Bedeli ağır olur

"Artık bıçak kemikte" diyen Arslanoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yaşadığımız gelir kaybının ve adaletsizliklerin sorumlularından hesap sormak için; işçiden alıp patrona verenlerden, yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin yapan bu düzenden hesap sormak için, hak ettiğimiz insanca yaşamı kazanmak için Türkiye’nin dört bir yanında meydanlarda buluşuyoruz. Hepimize düşen görev bu mücadeleyi büyütmektir. Hepimize düşen görev konumuzu komşumuzu, sendikalı sendikasız tüm işçileri, emekçileri, emeklileri, tüm sınıf kardeşlerimizi meydanlara taşımaktır”

ÇERKEZOĞLU: TÜM SEBEP AKP’NİN POLİTİKALARI

Basın açıklamasının ardından konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, şunlara dikkat çekti: “Mevcut siyasi iktidarın sınıfsal ve siyasal tercihlerinin sonucu olarak yaşadığımız bu ağır tablonun tam tersi mümkündür. Yani ürettiğimiz değerden hakça payımızı aldığımız, insanca yaşadığımız bir ülke mümkündür. Gelirde adaletin sağlandığı, herkese insanca yaşamaya yetecek bir gelirin sağlandığı ülke mümkündür. Asgari ücretin insanca yaşayacak bir düzeye yükseltilmesi mümkündür. Bu ülkeyi bir asgari ücret ülkesi olmaktan kurtarmak ve asgari ücreti sembolik bir ücret haline getirmek mümkündür. Bu ülkede işçilerin, emekçilerin sendikalaşmasının, toplu sözleşme ve grev hakkı başta olmak üzere sendikal haklarını kullanabildiği bir çalışma hayatı mümkündür. Kıdem tazminatı tavanını kaldırarak herkesin çalışması karşılığında daha sonra hayatını sürdürmesi için bir güvence olacak kıdem tazminatına ulaşması mümkündür”

“MÜCADELEMİZİ BÜYÜTECEĞİZ”

Yaratılan işsizliğe teslim olmayacaklarını söyleyen Çerkezoğlu, “Emeğimize, ekmeğimize ve memleketimize sahip çıkacağız. Ürettiğimiz değerin hakça paylaşıldığı bir ülke için, biz bunun adına emeğin Türkiye’si diyoruz, sesimizi soluğumuzu daha da yükseltecek alanlarda meydanlarda buluşmakta kararlıyız. Basın açıklamalarının ardından bölge mitinglerimize başlıyoruz. İlk mitingimizi 13 Eylül’de yapacağız. Antalya’dan Adana’ya, deprem bölgesi Hatay’a kadar Mersin’de buluşacağız. Mücadele sürecimizi Ankara’ya kadar taşıyacağız ve hep beraber büyüteceğiz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

4 il ve 2 ilçede mücbir sebep hali 30 Kasım 2024 tarihine kadar uzatıldı

SONRAKİ HABER

Milli sporcu Ali Öztürk Paralimpik Oyunlarında masa tenisinde bronz madalya kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa