03 Eylül 2024 14:33

Rusya: Erdoğan BRICS Zirvesi'ne katılacak

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kazan kentinde yapılacak BRICS Zirvesi'ne katılmayı kabul ettiğini açıkladı.

Fotoğraf: BRICS

Paylaş

ABD merkezli Bloomberg haber sitesinin Türkiye'nin BRICS'e üyelik başvurusunda bulunduğu yönündeki haberinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dönem başkanı Rusya'nın Kazan kentinde yapılacak BRICS Zirvesi'ne katılmayı kabul ettiği açıklandı.

ABD merkezli Bloomberg haber sitesi dün Türkiye'nin BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) grubuna grubuna resmen katılmak için başvuruda bulunduğunu aktardı. Euronews'ün ulaştığı Dışişleri Bakanlığı kaynakları ise BRICS üyeliği sürecine yönelik soruları yanıtsız bıraktı.

Sputnik'te yer alan habere göre Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin Kazan kentinde düzenlenecek BRICS Zirvesi'ne katılma davetini kabul ettiğini belirtti. Uşakov, "Teklif Türk tarafına iletildi ve Erdoğan kabul etti" dedi.

Dönem başkanı Rusya'nın ev sahipliğindeki 16. BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan'da yapılacak.

AB'DEN İLK TEPKİ

Türkiye'nin BRICS'e üyelik için başvurduğuna dair iddiaları değerlendiren Avrupa Komisyonu Dışişleri ve Güvenlik Politikası Sözcüsü Peter Stano, başvuruya rağmen Ankara'nın AB'ye aday ülke statüsünün devam edeceğini söyledi. "Her ülke gibi Türkiye'nin de nelerin kendisi için daha iyi olduğuna karar verebileceği, ittifaklar kurabileceği ve işbirliği yapabileceği" yanıtını veren Stano, "Türkiye-AB ilişkilerine gelince, Türkiye AB üyeliğine aday bir ülke. Gümrük Birliği ve çok iyi ticari ilişkilerimiz var" dedi.

Bununla beraber aday ülkelerin AB'nin değerlerine ve anlaşmalar kapsamındaki yükümlülüklerine saygı göstermesi gerektiğini söyleyen Stano, "Aday ülkelerin AB'nin değerlerini paylaşmalarını ve dış politikalarını bizimkiyle uyumlu hale getirmelerini bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Stano, AB üyeliğine kabul edilen ülkelerin, ticari anlaşmalar kapsamında uygulanan politikalar da dahil tüm politikalarını AB'nin politikalarına tamamen uygun hale getirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Erdoğan, 2018 yılında Güney Afrika'da düzenlenen 10. BRICS Zirvesi'ne "davetli lider" olarak katılmıştı. Zirvede BRICS liderleriyle aile fotoğrafı çekiminde yer alan Erdoğan, daha sonra zirve kapsamındaki BRICS Outreach Çalışma Toplantısı’na katılmıştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in Bakü'de Putin ile görüşmesinin ardından Azerbaycan da 20 Ağustos'ta BRICS'e resmen üyelik başvurusu yapmıştı.

Haziran 2006'da St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in bir araya gelmesiyle kurulan BRICS, 2010'da Güney Afrika'nın bu yıl Mısır, Etiyopya, İran ve BAE'nin katılımıyla genişlemişti. BRICS, "Batı'nın tek taraflı ekonomik işbirliğine alternatif olarak ortaya çıkan ve üye ülkeler arasında hem ekonomik hem de kültürel işbirliğini amaçlayan bir organizasyon" olarak tanımlanıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Milli sporcu Ali Öztürk Paralimpik Oyunlarında masa tenisinde bronz madalya kazandı

SONRAKİ HABER

Fernas işçilerine jandarma engeli: Hakkımızı söke söke alacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa