03 Eylül 2024 14:38

Fernas işçilerine jandarma engeli: Hakkımızı söke söke alacağız

Soma'da, sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan Fernas Madencilik işçilerinin maden önüne gitmek istemeleri bir kez daha jandarma tarafından engellendi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesinde Fernas Madencilik'te çalışırken sendika üyesi olduktan sonra 26 Ağustos'ta işten çıkarılan ve maden önünde eyleme başlamak isteyen işçilerin önü bir kere daha jandarma tarafından kesildi. 30 Ağustos'ta maden önündeki eyleme desteğe gitmek için yola çıkan ve jandarma saldırısı sonucu 4 kişinin gözaltına alınmasının ardından işçiler ve aileleri bugün tekrar maden önüne gitmek istedi. Fakat jandarma valiliğin yasaklama kararını gerekçe göstererek, yolu kesti ve işçilerin maden önüne geçmesine izin vermedi. 

Jandarma komutanı aileleri madenin önüne geçirmeyeceklerini söylerken, işçilerin ısrarla istemesine rağmen komutan, "Yasak kararını göstermek zorunda değilim" diyerek, kararı göstermedi. İşçiler duruma tepki göstererek yürüyeme başlayınca önlerine barikat kuruldu. 

“JANDARMAYI GEÇİP PATRONLA GÖRÜŞEMİYORUZ”

Jandarma barikatı önünde konuşma yapan işçilerin üye olduğu Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, Somalıların bir avuç insana köle edilmek istendiğini söyledi. Yolu kendilerinin değil, askerin kapattığını belirten Çakır, "Birazdan yolu kapattığımızı söyleyerek bizi gözaltına alırsınız. Biz işçinin hakkını söke söke alacağız. Biz hakkımızı, adaletimizi istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz. Terazi şaştıysa adalet olmaz komutan. Bir gün sen de kalırsın bu terazinin altında. Yasak olduğunu söylüyorsunuz, kararı isteyince göstermiyorsunuz. Bizi mi onları mı savunuyorsunuz? Ben nezarette kaldım, o müdür kaldı mı? Komutan, yanlış yapıyorsun, teraziyi düzgün tutun. Yasayı o ihlal ediyor ama ceza bize veriliyor. 500 asker burada karşımızda. Jandarmayı geçip patronla görüşemiyoruz" diye konuştu. 

Jandarma ile yapılan görüşmelerden sonuç çıkmazken işçiler ve ailelerin "Komutan müdürü kolluyor", "Her yer Fernas, her yer direniş" ve "Madenciye yolu aç" sloganları ile bekleyişlerini sürdürüyor. (Manisa/MA)

ÖNCEKİ HABER

Rusya: Erdoğan BRICS Zirvesi'ne katılacak

SONRAKİ HABER

Ressam Mehmet Güleryüz hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa