03 Eylül 2024 14:48

Ressam Mehmet Güleryüz hayatını kaybetti

Bir süredir Paris’te kanser tedavisi gören ressam Mehmet Güleryüz, 86 yaşında hayatını kaybetti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Ressam Mehmet Güleryüz, bir süredir kanser tedavisi gördüğü Paris’te yaşamını yitirdi.

86 yaşında hayata veda eden Güleryüz için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından başsağlığı mesajı yayınladı. İmamoğlu, “Türk resim sanatına ciddi katkıları olan ressam Mehmet Güleryüz’ü kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Sanatçımıza Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

Çevirmen, tiyatro eleştirmeni Seçkin Selvi de “Mehmet Güleryüz’ü kaybettik. Aynı yıl, aynı gün doğmuştuk, Bebek’te bitişik dairelerde oturduk, Arena Tiyatrosu’ndan başlayan 62 yıllık bir dostumu yitirdim, çok üzgünüm” paylaşımını yaptı.

MEHMET GÜLERYÜZ KİMDİR?

Mehmet Güleryüz, İstanbul’da 1938 yılında dünyaya geldi. Gürcü asıllı bir aileden olan Güleryüz, liseyi Saint Benoit Fransız Lisesi’nde tamamladı. 1958 yılında, şimdiki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne uygulamalı yetenek sınavını kazanarak kaydını yaptırdı. Sanat eğitimini, bölüm birincisi olarak 1966 yılında tamamladı. Tiyatro çalışmalarına da katılarak profesyonel oyunculuğa 1963 yılında Asaf Çiğiltepe’nin yönetimindeki Arena Tiyatrosu’nda başladı.

Kazandığı devlet bursuyla resim ve Lithografie ihtisası yapmak üzere gittiği Paris’te Pont des Arts’ta ilk heykellerini yaptı. Taş baskı ve yüksek resim dallarında kendisini geliştirerek 1975 yılında ülkeye döndü. Mezun olduğu akademinin resim bölümünde 5 yıl boyunca öğretim görevliliği yaptı. 1980 yılında New York’a gitmek üzere görevinden istifa etti. 1984 yılına kadar kaldığı New York’tan 1985 yılında İstanbul’a geri dönerek 2000 yılına kadar kendi adını taşıyan atölyesinde sanat eğitimi dersleri verdi.

Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanlığı döneminde kendisinin de aralarında bulunduğu 89 kişiye verilen “Devlet Sanatçısı” unvanının iptali için Danıştay’a 1998 yılında başvurdu. İki yıl sonra, 2000 yılında davayı kazanarak unvanı iade etti. Güleryüz, 2013 yılından bu yana Paris’te kendi sanat atölyesinde çalışmalarını sürdürüyordu. (ANKA)

 

ÖNCEKİ HABER

Fernas işçilerine jandarma engeli: Hakkımızı söke söke alacağız

SONRAKİ HABER

12 Eylül kardeş kavgasını değil işçi sınıfının kahkahasını bitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa