04 Eylül 2024 06:30

MESEM meslek bile öğretmiyor

Okulumuz bizi sürekli iş öğrenemeyeceğimiz yerlere sokuyor. Bu işlerden çıkınca da sürekli iş bul, sınıfta kalacaksın bu gidişle, hadi ne yaptın diyerek darlıyorlar.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

Sude

Sincan/Ankara

 

18 yaşındayım, 3 yıldır MESEM’de aşçılık öğrencisiyim. Size tatil süresince bir MESEM'li olarak yaşadıklarımı anlatmak istiyorum. MESEM’e yaşadığım maddi sıkıntılar, ihtiyaçlarımı bile karşılayamamam, gelecekte de bir işim olsun diye geçiş yapmıştım. MESEM hakkında sadece sözleşmede yazılanları biliyordum ama gerçeğin başka olduğunu zamanla anladım. Sözleşme kağıdında çarşamba okul günü, hafta sonu tatil, resmî tatillerde gitme zorunluluğu yok, günde 8 saat mesaimiz vardı. Resmî tatillerde işe gidersek asgari ücret üstünden fazla mesai alacağımız yazıyordu. Üstüne bir de 1 ay izin hakkımız olacaktı. Ancak gerçeğin öyle olmadığını kısa sürede anladım.

ÇALIŞTIĞIMIZ İŞLER ÖĞRETİCİ DEĞİL

Çalıştığım önceki işyerlerinde sürekli fazla mesailer ile karşılaşıyordum. Çoğu zaman günde 11-12 saat çalışıyor ancak ek mesai ücreti alamıyordum. Hafta sonları da işe çağrılıyordum. Sadece son ay devletin verdiği stajyer maaşını asgari ücrete tamamladılar, onun haricinde hep stajyer maaşı aldım. Üstüne üstelik de pastacılık öğrencisi olmama rağmen tost, kahvaltı vb. dışında hiçbir şey yapmayı öğrenemedim. Bunlar da beni gelecekte iş bulabilir miyim diye endişelendiriyordu. Bu sebeple yaz tatilinin başında iş yerinden istifa ettim. İşten çıktığımda da iş bakarken okul tarafından sürekli baskılanıyordum. Sürekli iş bakıyorduk ama koordinatör hocalar uzak diyerek beğenmiyordu. Sürekli tavuk dünyası, simit dünyası gibi ancak garsonluk yapabileceğim yerlere yönlendiriyorlardı. Benim iş öğrenebileceğim yerlerde ise usta öğretici belgesi yok. Bunlar küçük işletmeler olmamasına, büyük olmasına rağmen usta öğretici belgesi yoktu. Okulumuz sadece beni değil ama diğer arkadaşlarımı da sürekli iş öğrenemeyeceğimiz yerlere sokuyor. İşsiz olduğumuzda da sürekli iş bul, sınıfta kalacaksın bu gidişle, hadi ne yaptın diyerek darlıyorlar. Tüm imalathanelerde usta öğretici belgesinin zorunlu tutulması lazım ki biz de iş öğrenebileceğimiz bir yerde çalışabilelim. İş aramadaki problemler bir yana, yaz tatili süresinde tatil hakkımın olmaması bana kötü hissettiriyor. Sözleşme kağıdında eğer 1 yıl çalıştı isen 1 ay iznin olduğu söyleniyor. Ancak gene işletmeye bağlı. İşletmeden izin istediğinde bu ay yoğunuz gelecek ay git deniyor. 1 ay sonra 1 haftalığına izne yolluyor. Sonra geri gel diyor. Sonra 2-3 hafta sonra tekrar izne yolluyor. İstediğimiz gibi iznimizi kullanamıyoruz. Bazı işletmeler izin karşılığı mesai ücreti verelim deniyor. Ama bana kalsa izin mi mesai ücreti mi diye izin derim tabii ki.

ÖNCEKİ HABER

MESEM'liler ölüyor, patronlar büyüyor

SONRAKİ HABER

Numan Kurtulmuş, Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa