04 Eylül 2024 06:21

Neden dış politikayla ilgilenmeliyiz?

Dış politika iç politikanın oluşmasında ve değişmesinde etkilidir. Bir genç olarak dış politikayla aramızı buna bakarak belirlemeliyiz.

Görsel: Microsoft Copilot

Paylaş

Ali YALÇIN 

Kocaeli

 

Neden gençler dış politikayla ilgilenmeli? Emperyalist-kapitalist sistemde yaşadığımız için dünya çapında olan politik-ekonomik gelişmeler bizi bazen doğrudan bazense dolaylı bir şekilde etkiler. Hatta öylesine ki bazen bu gelişmeler geleceğimize yön verir. Türkiye gençliği olarak yaşadığımız çağı anlamak, yorumlayabilmek ve değiştirebilmek için dış politikada yer alan gelişmeleri yakından takip etmeliyiz. Bu yazının amacı tam da bunu yapabilmek. Günümüzde dış politika denince Türkiyeli bir gencin aklına en çok gelen yer çoğunlukla Orta Doğu oluyor.

KAPİTALİSTLER İÇİN CAN DEĞİL KÂR ÖNEMLİ

Orta Doğuya baktığımız zaman karşımıza İsrail-Filistin savaşı çıkıyor. Modern kapitalist toplumun bir parçası olan bu paylaşım savaşı aslında pek modern kapitalist toplumun istediği gibi gitmiyor. İsrail’in açık katliamları sonucu Filistin'e büyük bir destek oluşuyor. Bu tabi ki Türkiye'de de oluştu. Türkiye’de halk tarafından yapılan eylemler, boykotlar var fakat bunlar yeterli değil. Sonuçta baktığımız zaman bu boykotu hükümet yapmıyor. Türkiye limanlarında İsrail’e silah taşıyan gemiler duruyor, Türk firmaları sadece kâr amacı güderek ölenlere bakmadan İsrail'e her türlü satışı yapmaya devam ediyorlar. Çünkü emperyalist-kapitalist toplumda sivil halkın canı önemli değildir. Göz boyama amacıyla kameralar önünde her şeyi diyenler kamera ardında tam zıttını yapmaktan utanmazlar, çekinmezler.

AKP’NİN POLİTİKASI: YAYILMACILIK

Tabi ki dış politika sadece Orta Doğudan ibaret değil. Günümüzde artık herkesin farkında olduğu gibi dünya temel iki gruba bölündü. Bunlar Amerika’nın altında olan NATO ve AB ekseni ve de Rusya, Çin ve İran ekseni. Türkiye bu iki blok arasında git gel yapıyor. Aslında NATO’da oluşundan ve Amerika'ya yakınlığından bu eksende sayılan Türkiye hem Rusya hem de İran’la iyi ilişkiler kuruyor. Emperyalistler arasındaki çelişkilerden yararlanarak kendi yayılımcı hedefleri doğrultusunda adımlar atıyor.

Bunun en büyük sebebi AKP iktidarının benimsediği yeni Osmanlıcılık politikasıdır. Peki nedir bu politika? Yeni Osmanlıcılık kısaca açıklamak gerekirse din ve devlet kavramlarını birbiriyle bağdaştırır. Bu politikayı benimseyen AKP, Cumhuriyetin önceki hükümetlerine göre daha yayılmacı bir dış politika izler. Bu yayılımcı politikanın uygulanışı için kimi zaman ABD, kimi zaman Rusya'ya yanaşır. Yayılım, çoğunlukla Suriye ve Kuzey Irak üstünedir. İki ülkenin yönetimleri farklı bloklara yakın olduğundan ülkeden ülkeye yanaşılan taraf değişir ayrıca Türkiye tepki gösterme konusunda Amerika'ya daha çok tepki gösterir çünkü güya Türkiye Amerikan emperyalizmine karşıdır. Bu sözleri diyen Tayyip Erdoğan ve partisi iktidar oldukları 2002'den beri Amerika’nın kurucusu ve yöneticisi olduğu NATO'dan çıkmamıştır. Bazı örnekler Rusya-Ukrayna savaşından da verilebilir. Örneğin savaş başladıktan sonra global ay çiçeği yağı, buğday, doğal gaz krizleri yaşanmıştır. Bunun yanı sıra Türkiye gene hem Ukrayna'ya hem Rusya'ya yanaşarak benzer politikalar izlemiştir. Anlayacağımız kadarıyla dış politikanın asıl önemi dış politikada yaşanan her olay Türkiye’yi bazen dolaylı bazen direkt olarak bizi etkiler. Yani dış politika iç politikanın oluşmasında ve değişmesinde etkilidir. Bir genç olarak dış politikayla aramızı buna bakarak belirlemeliyiz.

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Taşçıer: TÜİK istatistik tarihini yeniden yazıyor

SONRAKİ HABER

Katledilen Reşit Kibar için Ankara ve Hopa'da eylem: Hesabını AKP’den soracağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa