03 Eylül 2024 16:13
Son Güncellenme Tarihi: 03 Eylül 2024 20:20

Katledilen Reşit Kibar için Ankara ve Hopa'da eylem: Hesabını AKP’den soracağız

Artvin'de katledilen Reşit Kibar için Ankara ve Hopa'da eylem düzenlendi: “Çetelerin ve yağmacıların karlarına kar katması için bu saldırıların önü iktidar tarafından açılmaktadır."

Fotoğraf: MA

Paylaş

Artvin'in Cankurtaran bölgesinde ağaçları koruyan köylülere saldırıda Reşit Kibar adlı bir kişi hayatını kaybederken iki kişi de yaralandı.

Reşit Kibar için açıklama yapan Emek ve Demokrasi Güçleri, “Çetelerin ve yağmacıların karlarına kar katması için bu saldırıların önü iktidar tarafından açılmaktadır” dedi.

MA'nın aktardığı habere göre; Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, Reşit Kibar için Konur Sokak’ta basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Artvin Çevre Platformu üyeleri de katıldı. “Doğayı ve yaşamı savunuyoruz katil şirketlerden de onları kollayanlardan da Cankurtaran'ın hesabı sorulacak” yazılı pankartın açıldığı açıklamada sık sık, “Direne direne kazanacağız” sloganı atıldı.

‘HESABINI AKP’DEN SORACAĞIZ’

Açıklamayı Emek ve Demokrasi Güçleri adına yapan Serdar Kibar, katledilen çevre savunucularının hesabını AKP ve şirketlerden soracaklarını söyledi. Kibar, yaşananların iktidar ve sermayenin kar hırsının bir sonucu olduğunu belirterek, “Bu kar hırsıyla yıllardır ormanlarımıza derelerimize, vadilerimize saldıran sermaye, doğamızı katlettiği gibi canlarımızı da almaktadır. AKP iktidarının talan ve yağma politikalarının bir sonucu olarak yaşam alanlarımızı yok etmek isteyen sermaye doğayı ve yaşamı savunan köylüleri gözaltılar, tutuklamalar ve tehditlerle yıldıramadığını anlayınca doğrudan hedef gözeterek silahlı saldırılarla mücadelemizi geriletme derdindedir” dedi.

‘SALDIRILARIN ÖNÜ İKTİDAR TARAFINDAN AÇILMAKTADIR’

Saldırıların hangi amaçla gerçekleştiğini bildiklerini söyleyen Kibar, “Artvin'de Cerattepenin kalbini söken, İşkencedere vadisini talana açan, Akbelen'i yağmalayan , HES’lerle, JES’lerle derelerimizi kurutan, maden faaliyetleri ile sularımızı zehirleyip, yaşam alanlarımızla beraber yaşam hakkımızı da elimizden alan çetelerin ve yağmacıların karlarına kar katması için bu saldırıların önü iktidar tarafından açılmaktadır. 2011'de yine Hopa’da doğasını ve yaşam alanını savunduğu için polisler tarafından katledilen Metin Lokumcu'nun davasında çok değil iki gün sonra karar verilecek iken; bugün Hopa ve Türkiye güne yeni bir katliamın öfkesiyle uyanmıştır” diye belirtti.

‘YAŞAM ALANLARIMIZDAN DEFOLUP GİDECEKSİNİZ’

Kibar son olarak şunları söyledi: “Ama hem yaşam alanlarımızı kar uğruna talan edip hem de yaşam savunucularının üzerine ateş açarak katleden çeteler bilsin ki; bu memleketin hiçbir yerinde eksilmeyecek, dünden daha güçlü ve daha kararlı bir şekilde karşınızda duracağız. Güvendiğiniz siyasi iktidar, onun işbirlikçileri, iş makinalarınız, silahlarınız coplarınız ve kalkanlarınızla yaşam alanlarımızdan defolup gideceksiniz.”

HOPA'DA YÜRÜYÜŞ VE OTURMA EYLEMİ

Ağaçlarını korumak için tuttuğu nöbet sırasında uğradığı silahlı saldırıda katledilen Reşit Kibar için sokağa çıkan Hopalılar, uluslararası yolu trafiğe kapatarak, oturma eylemine başladı. 

Hopa Parkı'nda toplanan yurttaşlar, "Katiller halka hesap verecek", "Çeteler vuruyor, AKP koruyor", "Çetelerden halklar soracak", "AKP eline doğamızdan çek" ve "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları ile ilçe boyunca yürüdü. Yürüyüşe Hopa'nın yanı sıra çevre ilçelerden de yüzlerce yurttaş katıldı.

Yürüyüş sonunda konuşan Hopalı yurttaş Nurcan Altunkaya, "Bu cinayetleri yıllar öncesinden, Arhavi'de öldürülen Avukat Cihan Eren'den, Hopa Meydanında doğasına sahip çıkan Metin Lokumcu'yu katledişlerinden biliyoruz. Onun için bizim kendimizden başka kurtuluşumuz yok. Herkesi doğa savunuculuğuna ve Reşit'in hesabını sormaya çağırıyoruz" diye konuştu.

'BEDELİ ZAFERE TAŞIYACAĞIZ'

Açıklamada konuşan Halkevi temsilcisi Kamil Ustabaş ise "Sadece Cankurtan'ı değil yanı başımızda Arhavi'de 10 köyü de yıkıyorlar. Cerattepe'yi talan ettiler. ‘Orası Arhavi bizim memleketimiz değil’ diyerek susacak mıyız. Yoksa bu mücadeleyi yükseltip, Reşit Kibar'ın ödediği bedelin zafere taşınmasını mı sağlayacağız. Buradan şunu ilan ediyoruz; Yapısoy şirketinin sahipleriyle oturup, dostluk kuranların hepsini tek tek deşifre edeceğiz. Hopalıların yüzüne bakacak yüzleri kalmayacak"

Kitle yürüyüşün ardından uluslararası Rize-Hopa-Batum karayolunu çift taraflı trafiğe kapatarak, oturma eylemine başladı. 

KADIKÖY'DE YARIN EYLEM OLACAK

Öte yandan İstanbul Doğa Savunmaları, silahlı saldırıya karşı 4 Eylül Çarşamba (yarın) saat 19.00’da Kadıköy Rıhtım’a eylem çağrısı yaptı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Neden dış politikayla ilgilenmeliyiz?

SONRAKİ HABER

Akcanlar Tekstil işçileri: Tek gücümüz birliğimiz, tek destekçimiz halkmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa