04 Eylül 2024 05:15

Okul yerine işe başvurdu

Şırnak’ta 15 yaşında bir çocuk okulların açılmasına sayılı günler kala “İş arıyorum’ paylaşımını yaptı. Artan yoksulluk ve eğitimde bir gelecek göremeyen on binlerce çocuk okuldan kopuyor.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Berhat DENİZ
Şırnak

Türkiye’de nüfusun yüzde 26’sını çocuklar oluştururken her 100 çocuktan 22’si yoksulluk içinde büyüyor. Çocuk yoksulluğunda OECD ülkeleri arasında sondan 2. sırada olan Türkiye’de 15-17 yaş grubundaki çocukların iş gücüne katılım oranı da yüzde 22.01. Çocuk nüfus oranı Urfa’dan sonra en yüksek il olan Şırnak’ta 15 yaşındaki bir çocuk sosyal medya hesabından okulların açılmasına sayılı günler kala ‘İş arıyorum’ paylaşımını yaptı. Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşayan çocuk şunları yazdı: “Cizre’de iş arıyorum okula gitmiyorum ne iş varsa lokanta servisçi vb. şeyler yaş 15 Tel 0505……..”

15 yaşındaki öğrencinin verdiği iş ilanı

"OKULDAN KOPUŞLAR ARTIYOR"

15 yaşındaki çocuğun okula hazırlanmak yerine iş aramasını gazetemize değerlendiren Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Eğitim Sen Şırnak Şube Başkanı Adnan Şenbayram, artan yoksullukla birlikte Türkiye’de son dönemde okuldan kopuşların da ciddi oranda arttığına işaret etti.  Okuldan kopuşun elbette tek bir nedeni olmadığına vurgu yapan Şenbayram “Ekonomik sorunlar başat etken ama eğitimin parasız olmaması da yoksul ailelerin çocuklarını eğitimin dışına düşürüyor” dedi. Öte yandan okulların farklı kategorilere ayrılması, ‘nitelikli’ vb. gibi sınıflandırılması ve sınava endeksli eğitim sisteminin de okuldan kopuşları artırdığına işaret eden Şenbayram “Üniversite okuyup ataması yapılmayanlar veya mezun olup iş bulamayanların sayısının milyonları bulması da öğrencileri farklı arayışlara yöneltiyor” diye konuştu.

"YOKSULLUK VE GELECEK KAYGISI"

Şırnak’ta son dönemlerde sosyal medya platformları üzerinden iş arayan çocuk sayısının çok arttığı, çocukların zaten birçoğunun kafe, lokanta, bebek bakıcılığı veya farklı bir işte asgari ücretin çok altında bir maaşa çalıştığı bilgisini veren Şenbayram “Çocuklar okumak ile bugününü ve geleceğini kurtarmak ikilemi arasına sıkışmış durumda. Artık gelecek kaygısı çocuk yaşlarda başlıyor ve bu durum ne yazık ki yoksul çocuklarını eğitimden uzaklaştırıyor” dedi. 15 yaşında iş aradığı duyurusunu yapan çocuğa da ulaştıklarını ve konuştuklarını anlatan Şenbayram “Çocuk orta okul sonrası ‘nitelikli’ okul kazanamadığını ve başka bir okula giderse ileride iş sahibi olamayacağı için direkt çalışıp meslek sahibi olmaya yöneldiğini söyledi. Yoksul ailelerin çocuklarının büyük bir kısmı bu durumda. Birçok eve asgari ücretin bile girmediği Şırnak’ta çocuklar ya çalışıyor ya da mevsimlik işçi olarak aylarca okula uğramıyor” diye konuştu.

"MESEM’LE YOKSULLAR OKUL DIŞINA İTİLİYOR"

Nüfusunun yüzde 40’ını gençlerin oluşturduğu Şırnak’ta neredeyse 170 bine yakın öğrenci bulunduğunu belirten Şenbayram “Genç nüfusun genel nüfusa oranı yüzde 40.  Bu ciddi bir oran” dedi.  Devletin ve Milli Eğitim Bakanlığının da (MEB) bu çocukları eğitime kazanmak yerine mesleki eğitim merkezleri (MESEM) eliyle ucuz iş gücü olarak görülen bir sistem ile örgün eğitim dışına ittiğine vurgu yapan Şenbayram “Nüfusu çok az olan ilçelerden Beytüşşebap ve Uludere’de geçen yıl 300-500 arasında öğrenci MESEM’e kaydedilmişti. Bu çok ciddi bir rakamdır. MESEM sistemiyle yoksul bir kent olan Şırnak’ta o çocuklar yoksullukları üzerinden kandırıldı. ‘Hem okul oku, para kazan ve bir meslek sahibi ol’ kampanyasıyla Şırnak’ta binlerce öğrenci örgün eğitim dışına çıkarıldı” tepkisini göstererek MESEM’lerin kapatılmasını istedi. Sosyal devletin gereği olarak eğitimin kamusal, parasız, demokratik ve ana dilinde verilerek öğrencilerin tekrar örgün eğitime dahil edilebileceğini belirten Şenbayram “Şırnak’ta mevsimlik işçi olarak çalışıp okula aylarca gelemeyen öğrenciler var. Bu çocukların eğitime kazandırılması için bütçe ayrılmalı. Her öğrenci için eğitim-öğretim hayatı boyunca belirli bir ödenek ayrılması okula dönüşü artırabilir. Atanamayan veya iş bulmakta zorlanan üniversite mezunlarının iş bulmaları sağlanarak öğrencilerin gelecek kaygısını ortadan kaldırarak örgün eğitime dahil edilmeleri sağlanabilir” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs’ın Kuzey’i ve Güney’i bir diziyle karıştı: Famagusta hedefte…

SONRAKİ HABER

En temel ihtiyaçlarımızı bile sağlayamıyorlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa