28. Uluslararası Antifaşist ve Antiemperyalist Gençlik Kampı (CIJDAA)
28. CIJDAA, tüm dünya gençliğiyle birlikte emperyalist savaşlara karşı mücadele etme ve bunu sosyalizm mücadelesiyle birleştirme kararlılığını sürdürüyor.
Kaynak: Kimson Dua/Unsplash
CIJDAA Kamp Komitesi
28. Uluslararası Antifaşist ve Anti-Emperyalist Gençlik Kampı (CIJDAA) sona erdi. Dünyanın dört bir yanından gençler, “Gençler, emperyalizme ve onun savaşlarına karşı, barış ve geleceği için birleşiyor” sloganı altında buluştu. Bu buluşma, gerçek barış, eşitlik ve özgürlüğün hâkim olduğu bir dünyanın mümkün olduğunun ilanıdır. Ekvador, Meksika, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Porto Riko, Haiti, Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, Almanya ve Türkiye’den yüzlerce genç, 18-25 Ağustos tarihleri arasında Dominik Cumhuriyeti’nde müzikleri, dansları ve kültürleriyle bir araya geldiler; mücadele deneyimlerini paylaşarak işçi sınıfını ve halkları sömürerek egemenliklerini genişletenlerle nasıl mücadele edileceğini tartıştılar.
Bu kampta başardıklarımız, dünya çapındaki gençlerin yürüttüğü mücadelelerle birlikte, uluslararası gençlik mücadelesinin getirebileceği değişimin bir ön gösterimidir.
DÜNYA SAVAŞLARIN GÖLGESİNDE
Bugün dünya, emperyalistler arası çelişkilerin, ekonomik krizlerin, bölgesel savaşların, işgal ve yağmaların gölgesinde. Emperyalistler ve iş birlikçileri halkların ölümüne, ülkelerin yıkımına neden oluyor. Bunun en somut kanıtı, Siyonist İsrail devleti tarafından ABD desteğiyle Filistin halkına karşı gerçekleştirilen, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere ölü sayısı 40 bini aşan soykırımdır.
Emperyalist güçler arasındaki yağma savaşları, hayatımıza yoksulluğu, açlığı ve işsizliği getirirken küresel silah harcamalarını da 2,4 trilyon dolara yükseltti. Bu yağma, doğayı yok ediyor: Orman yangını, sel gibi felaketleri giderek daha sık hâle getiriyor; bunlar çoğunlukla işçi sınıfını ve kentleri etkiliyor, tekeller ve büyük şirketler ise doğal kaynakları yağmalayarak zenginleşiyor.
Emperyalistler, ürettikleri gerilim ve çatışmalarla işçi sınıfının, halkın ve mücadele eden gençliğin karşısında konumlanan aşırı sağın, milliyetçiliğin ve gerici grupların örgütlenmesinin önünü açıyor. Bazı ülkelerde büyüyen faşist eğilimler, emperyalist güçler tarafından dünya çapında egemenliklerini pekiştirmek amacıyla örgütleniyor, toplumsal muhalefeti bastırmaya yönelik uygulamaları; şiddeti, göçmen düşmanlığını, ırkçılığı ve cinsiyetçi politikaları teşvik ediyor.
Emperyalistler gençliğin geleceğini çalarak ceplerini dolduruyor. Gençlerin güvencesiz çalışma koşulları, düşük maaşlar ve uzun çalışma saatleriyle dinlenmelerine, yemek yemelerine veya egzersiz yapmalarına izin vermeyen koşullar kötüleşiyor. Dünya Sağlık Örgütü, 10-19 yaşları arasındaki 7 gençten 1’inin depresyondan muzdarip olduğunu ve intiharın 15-29 yaşları arasındaki gençler arasında en sık 4. ölüm nedeni olduğunu belirtiyor; ruh sağlığı, bu sistemin dayattığı mücadele cephelerinden biri olarak ortaya çıkıyor.
Paramilitarizm ve uyuşturucu kaçakçılığı da birer korkutma ve baskı mekanizmaları olarak gençlerin yaşamlarını tehdit ediyor. Gençliğin savunmasızlığından yararlanan organize suç, sahte geçim vaatleriyle birçok gencin ilgisini çekiyor. Bu suç tırmanışıysa sistemdeki yozlaşmanın doğal bir parçası.
SİSTEM GELECEĞİMİZİ VE GEZEGENİMİZİ RİSKE EDİYOR
Tüm bu koşulların karşısında gençliğin mücadele deneyimlerinden öğreniyoruz! Latin Amerika’dan Türkiye’ye, ABD’den Avrupa’ya dünya gençliği dayanışmasıyla güçlendiğini gösteriyor! Önceki kampımızdan bu yana, Filistin ile dayanışma odaklı işgallerde ve protestolarda, ABD ve birçok ülkede olduğu gibi, bir araya geldik. Avrupa’da faşizme ve göçmen düşmanı, ırkçı saldırı girişimlerine karşı mücadelede, emperyalistlerin aşırı sağ ve milliyetçiliğe dayanan ideolojik silahlarına karşı eylemlerde ve emperyalist devletlerin iki yüzlü iklim politikalarına karşı iklim gösterilerinde bir araya geldik. Ve Arjantin’de gördüğümüz gibi, eğitimde özelleştirmeye karşı parasız eğitim mücadelesinin saflarındayız!
Gençler yaşamak istiyor ama kapitalizm bizi her gün öldürüyor. Gençler okumak istiyor ama okullarımız kapanıyor ve üniversiteler istikrarsızlaşıyor. Eğlenceye, kültüre ve spora erişim istiyoruz ama bunlar için gerekli teşvikler gençlere sunulmuyor. Hayata farklı bir bakış açısı getirmek istiyoruz ama sistem bizi baskılıyor ve sınırlıyor, geleceğimizi ve gezegenin varlığını riske atıyor.
Barış için, silahlanmaya, militarizme, işgal ve saldırı politikalarına karşı mücadele bizim ellerimizde. Emperyalist güçlerin sömürü ve saldırganlık politikalarının ve neoliberalizmin durdurulması, ulusların kendi kaderini tayin hakkının tanınması, silahlanmanın sona erdirilmesi ve savaşa ayrılan bütçenin eğitime, sağlığa ve yaşama ayrılması, milliyetçi ve şovenist politikaların sona ermesi, eğitim hakkımız ve yaşanabilir bir dünya için mücadeleyi büyütelim!
SALDIRGANLAR HAZIRLANIYORSA BİZ DE HAZIRLANMALIYIZ
Emperyalizm, burjuvazi ve baskıcı güçler yeni savaşlara hazırlanıyorsa örgütlerimizi güçlendirmemiz şarttır. Başta dijital medya, sanat ve kültür olmak üzere mevcut tüm kaynakları kullanarak enerjimizi, sözümüzü söylediğimiz araçlarımız üzerinde yoğunlaştırmalıyız. Gazetelerimiz, dergilerimiz gibi siyasi araçlarımız da saflarımızı büyütmede ve çalışmalarımızı güçlendirmede temel rol oynuyor. Bizim neslimiz ancak küresel duruma ilişkin somut bilgiyle günlük zorluklarla yüzleşebilecek ve çok sayıda medya aracılığıyla yayılan burjuva ideolojisine karşı çıkabilecektir. Bu dünya vizyonuna alternatif sunabilmek için fiziki ve sanal tüm alanları fikirlerimizle doldurmalıyız. Emperyalist sömürü ve saldırganlığın sona ermesi için örgütlenmemizi ve mücadelemizi yükseltelim!
CIJDAA’daki tartışmalar, toplumsal dönüşüm ve devrimin savunulmasında işçi sınıfıyla ittifak kurarak, ülkelerimizde ve dünya çapında sınıf mücadelesini güçlendirmek için gençliğin örgütlenmesi ihtiyacını gündeme getirdi. Böylece kapitalist-emperyalist sistemin maskesini düşürmeye, devrimin örgütlenmesine ve yeni sosyalist toplumun inşasına doğru ilerlemeye devam edeceğiz.
Daha iyi bir dünya için mücadele etmek kolay değil. Bu sisteme isyanın yolu tehlikelerle ve ayrıcalıklarını korumak isteyenlerin saldırılarıyla doludur. Bu süreçte birçok genç sistemin şiddetine yenik düştü. Baskının kurbanı olan herkesi saygıyla anıyoruz. Ayotzinapa Kırsal Normal Okulu’ndaki 43 öğrencinin kaybolmasından on yıl sonra adalet istiyoruz. Aynı şekilde, Brezilya gençlik lideri Sarah Silva Domingues’in anısını onurlandırıyor ve Filistin’le dayanışma amacıyla düzenlenen protestolar sırasında Meksika Devrimci Gençlik Birliği’nden Rosseel Rivera’ya yönelen vahşi saldırıyı kınıyoruz.
Emperyalizmin dayattığı vahşi sistemi yıkmak, yoldaşlarımızın anısını yaşatmak ve bayraklarını daha yükseklere taşımakla mümkündür. Ülkelerimizdeki mücadeleleri yükseltelim ve emperyalist şiddete ve sömürüye kararlılıkla karşı çıkalım. 28. CIJDAA, ulusal ve toplumsal kurtuluş için, tüm dünya gençliğiyle birlikte emperyalist savaşlara karşı mücadele etme ve bunu sosyalizm mücadelesiyle birleştirme kararlılığını sürdürüyor.
Yaşasın 28. Uluslararası Gençlik Kampı!
Yaşasın gençlerin, işçilerin ve dünya halklarının mücadelesi!
Emperyalizme ve savaşları kahrolsun!