Ordu'nun yüzde 74'ü maden sahası | EMEP: Maden kabusa döndü
Ordu'nun yüzde 74'ünün maden sahası olarak ruhsatlandırılmasın karşı konuşan EMEP'li Dinç, “Maden arama ve işletmeleri ilimizi yaşanmaz hale getirecek” dedi.
Fotoğraf: Ordu Çevre Derneği
Ordu’nun yüzde 74’ü maden sahası olarak ruhsatlandırıldı. Ordu’da madene karşı mücadelelere ilişkin konuşan Emek Partisi Ordu Tarım Komisyonu Başkanı Bahri Dinç, Ordu’da maden projeleriyle halkın topraklarının, sularının yok edileceğini vurgulayarak, “Maden arama ve işletmeleri ilimizi yaşanmaz hale getirecek” dedi.
KORGAN AYBASTI YAYLALARINDAN UZAK DURUN
Ordu’da maden işletmeciliği açısından tehlikenin boyutunu gösteren örnekler olduğunu belirten Dinç, “Ordu’nun yüzde 74’ü maden sahası ilan edildi. Enerji alanlarını da hesaba kattığımızda yaşam alanı kalmamakta. Bu nedenle halkın sesine kulak verilmeli Halk, yaşam alanlarına, sularına, toprağına, orman ve meralarına dokunulmasını istemiyor. Pazar günü Korgan ve Aybastı halkı bunu somut olarak gösterdi. Korgan ve Aybastı yYaylalarından uzak durun. Yeni Fatsa yıkımı istemiyoruz. Fatsa’da siyanürle altın ayrıştırması işletmeciliğinin olumsuz etkilerini yakından biliyoruz. Yaylalarımız da bu tehlikeyi yaşamamalı ki, sularımız kirlenmesin, meralarımız yok olmasın” İfadelerini kullandı.
İKTİDARIN POLİTİKASI ŞİRKETLERDEN YANA
İktidarın; yaylaları, meraları, ormanları, tarım arazilerini ruhsatlandırarak yerli ve yabancı şirketlere sattığına vurgu yapan Dinç, “Burada asıl sorumlu iktidardır. İktidar maden ve enerji şirketlerine hizmet etmek için her gün yeni adımlar atıyor. Üretici köylüler kokarcayla boğuşurken maden sondajlarıyla da uğraşmak zorunda kalıyor. Emek Partisi olarak halkımızla birlikte toprağımıza, suyumuza; ormanımıza, meramıza sahip çıkacağız” dedi.
YERİN ÜSTÜ ALTINDAN DEĞERLİDİR
Dinç, tarımın yok edilmeye çalışıldığı günümüzde maden ve enerji şirketlerine verilen alanlara da dikkat çekerek, “İktidar küçük üreticileri topraktan koparmak için şirketler lehine tarım politikası uyguluyor. Sözleşmeli tarım uygulaması hızla yayılıyor. Şimdi de bu yok ediş sürecine maden ve enerji şirketlerine verilen tarım alanları ekleniyor. Hem tarımsal üretim hem de hayvancılık maden sahaları nedeniyle hızla yok ediliyor. Bir kez daha vurguluyoruz ki, yerin üstü altından değerlidir. Toprağımıza, suyumuza; meramıza, ormanımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. (Ordu/EVRENSEL)