EMEP İzmir İl Örgütü: ABD savaş gemileri, İzmir’i ve ülkeyi terk etsin

EMEP İzmir İl Örgütü, İzmir Alsancak Limanı’na demirleyen USS Wasp adlı amfibi hücum gemisini protesto etmek üzere eylem gerçekleştirdi.

03 Eylül 2024 20:00
Paylaş

Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Örgütü, İzmir Alsancak Limanı’na demirleyen USS Wasp adlı amfibi hücum gemisini protesto etmek üzere eylem gerçekleştirdi. Alsancak Gar’ından “Katil ABD Türkiye’den defol”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP”, “Savaşa değil, emekçiye bütçe” ve “Emperyalistler, işbirlikçiler 6.filoyu unutmayın” sloganlarıyla İzmir Alsancak Limanı önüne yürünen eylemde, liman önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın metnini ise Emek Partisi İzmir İl Yöneticisi Emre Gökmen okudu.

‘ABD VE YERLİ İŞ BİRLİKÇİLERİ HER GÜN FİLİSTİNLİLERİN KANINI ELLERİNE BULAMAKTA’

ABD’nin ve yerli işbirlikçilerinin her gün daha fazla Filistinlinin kanını eline bulamaya devam ettiğini belirterek sözlerine başlayan Gökmen, “İsrail ile açık gizli anlaşmaları ve desteği kestiğini iddia eden tek adam yönetimi hem NATO'nun işbirlikçisi olmaya hem de İsrail'i desteklemeye devam ediyor. ABD’nin İsrail’i korumak üzere bölgeye gönderdiği USS Wasp adlı amfibi hücum gemisi 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde İzmir Limanı'na demir attı. 7 Ekim'de bir yılı tamamlayacak olan İsrail'in siyonist saldırıları sonucunda onbinlerce Filistinli insanlık dışı saldırılarla katledildi, yüzbinlercesi yaralandı, göç etmek zorunda kaldı. Bu saldırılardan ve katledilen onbinlerce Filistinlinin sorumlusu İsrail kadar onları destekleyen, güçlendiren batılı emperyalistlerdir. Bu destek yalnızca Filistin'e yönelik saldırıların şiddetlenmesiyle sınırlı kalmamış birçok Ortadoğu ülkesine sıçrayarak savaşın çapını genişletmiştir. Ortadoğu halkları ölümle burun buruna yaşamaya mecbur bırakılırken emperyalistler kendi çıkarları için tepeden savaşı sürdürmeye, ezilen halkların üzerinden silindir gibi geçmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Ülkemizde tek adam yönetiminin göstermelik kınamalarının, "Filistin halkıyla dayanışma mitingleri"nin büyüyen tepkinin ardından yine göstermelik yaptırımlarla sürmeye devam ettiğini kaydeden Gökmen, “İsrail'in Filistin'e attığı her mermide, her bombada dolaylı ve doğrudan payı olan eli kanlı tek adam yönetimi açığa çıkan anlaşmalara ve gizli ortaklıklara rağmen utanmadan, sıkılmadan bunları gelir kaynağı olarak görmeyi, yanlış olmadığını söyledi. Ticari anlaşmaların son bulduğunu açıklandıktan sonra dahi onlarca anlaşmanın sürdüğü ve savaşı beslediği ortaya çıktı. Her gün yeni bir yalanına uyandığımız tek adam yönetimi söz konusu emperyalistlerin çıkarları olduğunda her türlü kılıfı rahatlıkla buluyor” şeklinde konuştu.

İsrail'e desteğe gelen gemilerle geçtiğimiz haftalarda Akdeniz'de eğitimler yapıldığını Milli Savunma Bakanlığı tarafından doğrulandığını hatırlatan Gökmen, “İsrail'in kalkanı olmuş gemiler ülkemizde kıyı kıyı dolaşmakta, ABD'nin hedefleri ve İsrail güvenliği için kullanılmaktadır. Tek adam yönetimi ‘İsrail'e faydası Filistin'e zararı olmaz’ diyerek tüm bu uygulamaları ve NATO'nun üssü olmayı meşrulaştırmaya çalışıyor. Uydurduğunuz kılıflara, attığınız yalanlara karnımız tok. Ülkemizin yıllardır NATO'nun en kullanışlı üssü haline geldiğini görüyoruz. Karış karış emperyalistlere nasıl işbirlikçilik yaptığınızı biliyoruz” dedi.

‘BÜTÇE SAVAŞA AYRILARAK EMEKÇİLER YOKSULLUĞUN GİRDABINA HAPSEDİLİYOR’

“Tek adam yönetiminin savaş harcamalarını kat kat arttırdığı, gerine gerine övündüğü bu dönemde, işçi ve emekçiler yoksulluğun girdabına hapsediliyor” diyerek sözlerine devam eden Gökmen, “İşçiler emekçiler kuru ekmeğe mecbur bırakılırken, ‘vatan millet elden gitmesin diye bu yatırımlar’ yalanlarıyla tepkiler kontrol edilmeye çalışılıyor. O zaman soruyoruz: Ülkenin dört bir yanı ABD karargahlarına, NATO üslerine dönüşmüşken, emperyalistlere uluslararası tekellere toprağımız, suyumuz, havamız peşkeş çekilirken, bu ülkenin işçileri uluslararası sermayenin ucuz iş gücü kölesi yapılırken hangi vatan, hangi millet elden gidiyor? Sizin vatan millet naralarınızın kasalarınızı dolduran paralar olduğunu çok iyi biliyoruz. Ortadoğu'da savaş naraları yükselirken, savaşın çapı gittikçe genişlerken emperyalistler ve onun yerli işbirlikçileri ellerini ovuşturmaya, savaş tekelleri karlarını katlamaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

‘1 EYLÜL’DE DEMİRLEME BARIŞ MÜCADELESİNE KARŞIDIR’

Bugün İzmir'de ABD savaş gemisinin varlığının kabul edilmesinin, İsrail'in desteklenmesine Filistin halkının katledilmesine göz yummak olduğunu vurgulayan Gökmen, “1 Eylül Dünya Barış Günü'nde savaş gemilerinin Türkiye limanlarına demir atması demek savaşa karşı barış mücadelesini yükseltenlere emperyalistlerin ve yerli işbirlikçilerinin cevabı demektir. Bizler bu cevabın sahiplerinin, NATO'ya secde duranlar olduğunu çok iyi biliyoruz. Fakat sizde bizleri hafızalarından silemezsiniz. Çünkü sizin secde ettiğiniz yerde 6. Filo'yu denize döken Denizlerin yolunda, antiemperyalist mücadelenin bayrağını taşıyanlar olarak bugün size tekrar tekrar hatırlatıyoruz. Katil ABD'ye, savaş örgütü NATO'ya, yerli işbirlikçilerine ve savaş politikalarına geçit vermeyeceğiz” dedi.

Son olarak savaşa, savaş örgütü NATO'ya ve yerli işbirlikçilerine karşı antiemperyalist mücadelenin süreceğini ifade eden Gökmen, “Ülkemizde ve bölgede savaş politikalarına karşı barışı savunmaya devam edeceğiz. ABD ve NATO'nun gölgesinde bir ülkede değil, tam bağımsız ve demokratik bir ülkede yaşamanın mücadelesini büyüteceğiz. ABD'nin savaş gemisini İzmir'de de ülkemizde de istemiyoruz. Buradan tekrar sesleniyoruz: NATO üssü olmayı da, savaş politikalarını da kabul etmeyeceğiz” diyerek talepleri sıraladı:

  • İsrail destekleyen tüm anlaşma ve uygulamalar son bulsun!
  • NATO üsleri kapatılsın, NATO'dan çıkılsın!
  • ABD savaş gemileri İzmir'i ve ülkeyi terk etsin!
  • ABD ülkemizden ve Ortadoğu'dan Defol!

Açıklama sonrasında ise TKP İzmir İl Örgütü’nün liman karşısına kurduğu onur nöbeti ziyaret edildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de ABD askerinin başına çuval geçiren 10 kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

İsrail askerleri, Batı Şeria'da 4 gazeteciyi yaraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa