Ağustos ayında en az 179 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti
İSİG Meclisi'nin raporuna göre Ağustos ayında 179 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Yılın ilk sekiz ayında yaşamını yitiren işçi sayısı ise en az 1201'e ulaştı.
Fotoğraf: Evrensel
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin Ağustos ayı raporuna göre, Türkiye’de iş cinayetleri hız kesmeden sürüyor. Ağustos ayında en az 179 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu yılın ilk sekiz ayında yaşamını yitiren işçi sayısı ise en az 1201'e ulaştı. Raporda öne çıkan önemli detaylar, çocuk ve genç işçilerin ölüm oranlarındaki artış, yüksekten düşme ve elektrik çarpması gibi basit önlemlerle engellenebilecek ölümler, meslek hastalıkları ve gizlenen işçi ölümleri oldu.
ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE GENÇ İŞÇİ ÖLÜMLERİ ARTIŞTA
Ağustos ayında en az 7 çocuk işçi hayatını kaybetti. Çocuk ölümleri, mevsimlik tarım işçiliği, çobanlık, besicilik, inşaat ve otel işçiliği gibi işkollarında yoğunlaştı. İSİG Meclisi, çocuk işçi ölümlerindeki artışa dikkat çekerken, çocuk işçiliği konusunda ayrıntılı bir raporun yakında yayımlanacağını belirtti.
18-25 yaş grubundaki genç işçi ölümleri de ciddi bir artış gösteriyor. Bu ölümler özellikle sanayi, inşaat, moto kuryelik, mevsimlik tarım ve sokakta çalışma gibi işkollarında yoğunlaşıyor. Sanayi sektörü bu yıl iş cinayetlerinde en fazla artış gösteren sektör olarak öne çıkarken, Ağustos ayında 63 işçi sanayi, 47 işçi inşaat, 39 işçi tarım ve 30 işçi hizmet sektöründe hayatını kaybetti.
ÖRGÜTSÜZ VE GÜVENCESİZ İŞKOLLARI YİNE ÖNDE
İSİG Meclisi, Ağustos ayında en çok işçi ölümünün inşaat, tarım ve taşımacılık gibi güvencesiz ve örgütsüz işkollarında meydana geldiğini belirtti. Öte yandan maden işkolunda da Zonguldak, Muğla, Mardin, Osmaniye, Kütahya gibi şehirlerde iş cinayetleri yaşandı. Tersanelerde de işçi ölümleri görüldü; Aliağa, Tuzla ve Yalova’da iş cinayetleri rapor edildi. Moto kuryeler ise ölüm oranlarında dikkat çeken bir diğer işkolu oldu; bu yıl moto kurye ölümleri 37’ye ulaştı.
BASİT ÖNLEMLERLE ENGELLENEBİLİRDİ
Raporda, işçi ölümlerinin basit önlemler ve az maliyetle önlenebileceğine dikkat çekildi. 28’i inşaat sektöründe olmak üzere 41 işçi yüksekten düşme sonucu hayatını kaybetti. Yine 6’sı inşaatta olmak üzere 15 işçi elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Bu ölümlerin; önlemsizlik, denetimsizlik ve kuralsızlığın açık bir göstergesi olduğuna dikkat çekildi.
GÖRÜNMEZ KILINAN İŞÇİ ÖLÜMLERİ
Raporda, işyeri intiharları ve saklanan işçi ölümlerine de yer verildi. Bu ölümler arasında İstanbul’da Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Sibel Turan'ın konferans salonunda geçirdiği kaza, Malatya’da hamile bir öğretmenin sözleşmesi yenilenmediği için girdiği bunalım sonucu intihar etmesi yer alıyor. Son olarak Aydın Didim’de emekliliğine iki ay kala park ve bahçeler müdürlüğüne gönderilen bir belediye işçisi Nilüfer Altıner'in intiharı da çarpıcı bir örnek olarak yer tutuyor.
2024 yılının ilk sekiz ayında iş cinayetlerinin aylara göre dağılımı şöyle:
- Ocak ayında en az 161 işçi,
- Şubat ayında en az 149 işçi,
- Mart ayında en az 124 işçi,
- Nisan ayında en az 165 işçi,
- Mayıs ayında en az 142 işçi,
- Haziran ayında en az 137 işçi,
- Temmuz ayında en az 144 işçi,
- Ağustos ayında en az 179 işçi hayatını kaybetti.
Ağustos ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle:
İnşaat, Yol işkolunda 47 işçi; Tarım, Orman işkolunda 39 emekçi (20 işçi ve 19 çiftçi); Taşımacılık işkolunda 24 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 10 işçi; Madencilik işkolunda 8 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 8 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 8 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 6 işçi; Enerji işkolunda 6 işçi; Metal işkolunda 5 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 3 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 2 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 2 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 2 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 1 işçi; İletişim işkolunda 1 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 1 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 1 işçi; işkolu belirlenemeyen 5 işçi hayatını kaybetti
Ağustos ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle:
Yüksekten Düşme nedeniyle 41 işçi; Trafik, Servis Kazası nedeniyle 36 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 32 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 15 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 11 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 10 işçi; İntihar nedeniyle 8 işçi; Şiddet nedeniyle 8 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 3 işçi; Diğer nedenlerden dolayı 15 işçi hayatını kaybetti.
Ağustos ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:
14 yaş ve altı 3 çocuk işçi,
15-17 yaş arası 4 çocuk/genç işçi,
18-29 yaş arası 38 işçi,
30-49 yaş arası 80 işçi,
50-64 yaş arası 38 işçi,
65 yaş ve üstü 9 işçi,
Yaşı bilinmeyen 7 işçi hayatını kaybetti.
İSİG Meclisi, Ağustos ayında Türkiye’nin 57 şehrinde ve yurtdışında iki ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti gerçekleştiğini tespit edebildi:
13 ölüm İstanbul’da; 8’er ölüm Aydın ve Şanlıurfa’da; 6’şar ölüm Çorum, Gaziantep ve Muğla’da; 5’er ölüm Adıyaman, Balıkesir, Düzce, Hatay, Malatya, Mersin ve Tekirdağ’da; 4’er ölüm Denizli, Diyarbakır, İzmir, Manisa ve Sakarya’da; 3’er ölüm Adana, Ankara, Antalya, Bolu, Erzincan, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kütahya ve Osmaniye’de 2’şer ölüm Afyon, Aksaray, Amasya, Ardahan, Bursa, Çanakkale, Giresun, Hakkari, Isparta, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mardin, Sivas, Şırnak, Trabzon, Yalova ve Zonguldak’ta; 1’er ölüm Bartın, Batman, Bayburt, Burdur, Erzurum, Eskişehir, Karaman, Kırşehir, Niğde, Sinop, Uşak, Yozgat, Moldova ve Senegal’de meydana geldi.
Son olarak İSİG Meclisi, 2024 yılının Ağustos ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 179 işçinin isimlerini sıraladı:
Resul Erdoğan, Ziyad Rico, Bilal Delebe, Ömer Arslan, Abit Çevik, Ali Saral, Ayhan Yılmaz, Erkan Dibekli, Bedirhan Karaş, Mehmet Ovalı, Ali Özkan, Mustafa Taş, Hamit Ulu, Sahar Edheni, Yunus Kamacı, Serdar Yüksel, Tarık Baş, Ömer Faruk Uğurlu, Sibel Turan, Doğan Çapa, Gürkan Karaman, Tuğberk Doğru, İsmail Yalçın, Zeynep Yılmaz, Ünsal Öztürk, Muhammed Hüseyin, Mehmetcan Koç, Hikmet Ali Karaca, Tarık Ünver, Serdar Bozok, Kadir Eren Öter, Adem Yılmaz, Mehmet Dağlı, Turgay Aslan, Casım Karadaş, Mustafa Bitmiş, Firuz İsazade, Mustafa Göde, Rıza İpek, Mustafa Aydın, Muhyettin Aka, Mehmet Helli, Ali Doğan, Talip Güler, Mustafa Yanar, Vural Meydan, Ramazan Uyar, Cafer Özgül, Eray Yıldırım, Sezai Altındağ, Muhammet Ali Kılıç, Rıdvan Çalkovan, Ahmet Çelik, Görkem Harbi, Osman Bostan, İbrahim Bakırcı, Abdurrahman Atlı, Ferzinde Sevik, Aziz Sefa Celep, Mahmut Şeyho, Cengiz Öcalan, Salih İğne, Ahmet Kars, İsmail Balkaya, Faruk Özer, Soner Arslan, Ökkeş Yıldırım, Mevlan Özden, Ogün Karaer, Ali Hatipoğlu, Yusuf Mengeş, Ramazan Soy, Batuhan Vahap Akbaş, Hayatullah (Ayetullah) Bozkuş, Nesih Sezen, Abdülkadir Doğan, Ali Kizar, B.Ç., Erhan Nergiz, Ertan Burak Büyükkurt, Tayfun Öztürk, Ramazan Mavi, Ali Doğrul, Furkan Türkmen, Ercan Yıldız, Tugay Çelik, Turgay Ceğil, Adnan Cemiloğlu, Mehmet Yakaryılmaz, Umut K., Yavuz Kaya, Enes Duman, Murat Yalçınkaya, Ebubekir Bayram, Hasan İşgörür, Faik Mintaş, Osman Doğmuş, Fethi Öztürk, Mehmet Şah, Yakup Çiftçi, Mustafa Kurt, Nuri Yıldırım, Mehmet Reşit Yangın, Özcan Özkan, Çetin Karayel, Mert Engin, Şevket Tekten, Hamdi Çam, İbrahim Karakaya, Serkan Çiçek, Dmitrii Mochalov, Konstantine Martynov, Tolga Karagöl, Doğanay Kurt, Mehmet Kesik, Mesut Akın, Mehmet Ayyıldız, Kerem Turhan, Talha Koşmaz, Ferhat Denktaş, Tugay Öncü, İsa Erdem, Mehmet Emin İrgin, Sedat Öngel, Kemal Esmer, Mehmet Veli İnal, Serdar Bağıran, Gülşah Yeşiltepe, Nilüfer Altıner, Ahmet Satan, Ömer B., Taha Berker Keser, Hasan Demirtaş, Ekrem Aydoğdu, İsmail Ateş, Mehmet Güz, Ali İmsen, Burak Doğan, Muzaffer Karakaş, Arda Keskin, Ahmet Yüce, Atilla Mert, Bekir Karagedik, Kadem Özbay, Hikmet Duman, Bilal Arkın, Eyüp Bircan, Fehmi Öçal, Ömer Faruk Altınok, Mustafa Akar, Arziye (Çiçek) Toraman, Ali Gürocak, Hüseyin Benli, Hasan Evci, Ayşe Karadeniz, Recep Demir, Harun Yıldırımhan, M.Ç., Necmi Araz, Necati Eridi, Hüsnü Acer, Hanife ., Selahattin Çelen, Yılmaz Üzmen, Talip Tetik, Bülent Ölmez, Semra Ölmez, Remzi Singer, Şükrü Erdem, Kemal Ferik, Atakan Taya, Okan Baran, Halil Tezel, Mehmet Bulut, Muammer Kurtuluş, Emrah Sayın, Hassan Elali, Arif Şeyho, Fatma Yılmaz. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)