CHP’li Kara: Tasarruf tedbirleri, çocukların yemek hakkını engellemek için mi kullanılıyor?
CHP Hatay Milletvekili Kara, okullarda ücretsiz sağlıklı yemek talebini yineleyerek, “Tasarruf tedbirleri, çocukların ücretsiz yemek hakkını engellemek için mi kullanılıyor” diye sordu.
Fotoğraf: Evrensel
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, okul öncesi eğitim kurumlarındaki çocuklara haftada beş gün beslenme desteği sağlama uygulamasının kaldırılmasını hatırlatarak okullarda ücretsiz sağlıklı yemek talebini yineledi. Kara, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, tasarruf tedbirlerinin çocukların yemek hakkını engellemek için mi kullanıldığını sordu.
Demokratik kitle örgütlerin, siyasi partilerin okullarda öğrencilerin bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemeğe erişebilmesi için yıllardır kampanya yürüttüğünü hatırlarak sözlerine başlayan Kara, “AKP bu kamuoyu baskısına boyun eğip, 2023 yılında Temel Eğitim Müdürlüğü 25.01.2023 tarihli genelgeyle okul öncesi eğitim kurumlarındaki çocuklara haftada beş gün beslenme desteği sağlama uygulamasını başlatmıştı. Çocukların büyüme çağında en azından bir öğün dengeli ve yeterli besleneceğine doğru dürüst sevinemeden, iktidar bu desteği 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi için sınırlı bıraktı ve sessiz sedasız uygulamadan kaldırdı. Sadece bir dönem verilen öğün ile hiçbir çocuğun gelişmesine katkı sağlanamadı” dedi.
Hiçbir açıklamada yapmadan kaldırılan bu uygulamanın ardından 2023-2024 eğitim öğretim yılı öncesinde, depremden etkilenen Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa olmak üzere 11 ilde devam ettirileceği duyurulduğunu aktaran Kara, “Bu sene ‘Tasarruf Tedbirleri’ kapsamınında onun da olmayacağı belirtiliyor. Yurttaş her kademede tasarruf yapacak; çocuklarımız günde 1 öğünden dahi mahrum bırakılacak; ama saraydaki israf ‘itibar’ uğruna makbul görülecek; böyle bir çelişkiyi asla kabul etmiyoruz” diye ifade etti.
“SARAYA SINIRSIZ OLAN KAYNAKLAR DEPREMZEDE ÇOCUKLARA MI SINIRLI?”
MEB’in ‘kaynak yok’ diyerek uygulamayı devam ettirmemesine tepki gösteren Kara, “Geçtiğimiz aylarda mahkeme, Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği'nin Milli Eğitim Bakanlığına açtığı davayı reddetti. Devletin çocuklara ücretsiz yemek sağlama yükümlülüğü olmadığını belirtilerek, ‘kaynakların sınırlı olduğu’ gerekçesini öne sürdü. Hükümet, kaynaklarını öğrencinin bir öğün yeterli beslenmesine harcamıyorsa nereye harcıyor?” diye sordu.
DEPREMZEDE ÖĞRENCİLERE DESTEK İÇİN NE HAZIRLIK YAPILDI?
Hatay’daki eğitim emekçileriyle yapılan görüşmeleri aktaran Kara, “Verilen yemeklerin bir öğrencinin ihtiyacı olan besin değerlerine yönelik hazırlanmadığı ve denetlenmediği iddiaları söz konusu. Depremi yaşamış, sayısız travma atlatmış, evini kaybetmiş, ailesinin ekonomik durumu büyük darbe almış çocuklara yeterli beslenme desteği bile verilemediyse bugüne kadar çocuklarımız için ne yapıldı?” dedi.
Kara önergesinde şu soruları sordu:
- 2022-2023 eğitim-öğretim yılında başlatılan ve sadece bir dönem sürdürülen beslenme desteği bu programın yalnızca bir dönemle sınırlı kalmasının gerekçesi nedir?
- Depremden etkilenen 11 ilde devam ettirilen beslenme desteği uygulaması, 'Kamuda Tasarruf Tedbirleri' altında 2024-2025 eğitim öğretim yılında sonlandırılacak olmasının gerekçesi nedir?
- Eğitim kurumlarında sadece okul öncesi eğitim olmaksızın, öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için Bakanlık tarafından herhangi bir program veya proje planlanmakta mıdır?
- Planlanmakta ise bunun detayları ve takvimi nedir?
- Yetersiz beslenme nedeniyle gelişim sorunları ve hastalıkları yaşayan öğrencilere dair Bakanlık herhangi bir çalışma yürütmekte midir? (HABER MERKEZİ)