04 Eylül 2024 12:37

İmamoğlu: Ceza mı keseceksiniz, buyurun kesin; bu millet ayağa kalkar

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstinaf hakkımda ceza versin, iktidar Yargıtay karar gününü göremez. Hodri meydan. Ceza mı keseceksiniz? Buyurun kesin. Size söz; bu millet ayağa kalkar" dedi.

Ekran görüntüsü, SÖZCÜ Televizyonu yayınından alınmıştır.

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sözcü TV’de Uğur Dündar’ın konuğu oldu.

Hakkında açılan "Ahmak" davasına ilişkin konuşan İmamoğlu, "Ceza mı keseceksiniz? Buyurun kesin. Size söz; bu millet ayağa kalkar. Bu millet size Yargıtay kararı verene kadar, o süreyi göstermez, evinize yollar. Onun da yöntemi belli. Erken seçim gelir" dedi.

İmamoğlu, konuya dair şunları dile getirdi:

"CEZA MI? HEMEN VERİN"

"Bir 'ahmak' davası diye gülünç, komik bir iş üzerinden siyasi yasaklı haline getirme meselesi. Derdiniz ne? Kimden korkuyorsunuz, neyden korkuyorsunuz, neyi engellemeye çalışıyorsunuz? Ya da masum bir sürü insanın hapis yatması... Duyuyoruz ki herkes gergin. Ben de diyorum ki Allah aşkına ceza mı? Hemen verin. Buradan söylüyorum Uğur Bey. Bu millet öyle bir ceza keser ki... Hemen İstinaf karar versin, hemen. Ceza mı keser? Verin."

"CUMHURİYETİ, DEMOKRASİYİ ZEDELİYORSUNUZ"

"Adalet bekliyoruz. Bu saçma sapan davayla cumhuriyeti, demokrasiyi niye zedeliyorsunuz? Bir ceza vererek bu ülkenin yurt dışına olan itibarsız yüzünü daha da itibarsız hale getireceksiniz. Ekonomi berbat, ekonomiyle ilgili yarattığınız güvensizliği daha da derinleştireceksiniz. Kim kazanacak? Bu mahkeme de ceza verip de milletin cebine para girecekse, ekonomi düzelecekse cezaya razı olalım. Böyle bir şey olabilir mi?"

"YARGISAL TACİZ"

"Müthiş bir yargısal taciz yaşatıyorlar. Söylüyorum: İstinaf hemen karar versin. Ceza mı verecek, hemen versin. Zan altında bırakmayın yargıyı. Bir an önce kararınızı verin. Her türlü duyum geliyor. Ben her şeye rağmen yargıya güvenmek istiyorum. Bu ülkenin adalet sistemine güvenmek istiyorum. Taciz değil de ne Allah aşkına?"

"HODRİ MEYDAN"

"İstinaf hakkımda ceza versin, iktidar Yargıtay karar gününü göremez. Bu millet ayağa kalkar. İddiamın ötesi... Hodri meydan.

Her şey ortada. Bin tane hukukçuya sorsanız bir tanesi ahmak diye bir kelimeden ceza kesmez. Ahmak kime denmiş? O belli. Bilirkişi raporu belli. Yapılan hamleler belli. Buradan dava üretiyorsun. Ayıptır. Bunu kendine reva gören iktidar bu işin mesulüdür.

Hodri meydan. Ceza mı keseceksiniz? Buyurun kesin. Size söz: Bu millet ayağa kalkar. Bu millet size Yargıtay kararı verene kadar, o süreyi göstermez, evinize yollar. Onun da yöntemi belli. Erken seçim gelir."

AHMAK DAVASI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 30 Ekim 2019 tarihinde Fransa'nın Strasburg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nde yaptığı konuşmada Yüksek Seçim Kurulu'nu eleştirmişti.

İmamoğlu "İktidar manipülasyonla kazanamadığı seçimi, seçimleri yönetmekle yetkili olan Yüksek Seçim Kurulu kararı ile iptal ettirerek kazanmak istemiştir. Ama iktidarın tüm gücüne rağmen yurttaşlarımızın güçlü iradesi 23 Haziran gecesi bir kere daha ve çok daha güçlü ve gür bir sesle demokrasiden yana olmuştur” demişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019'da bir açıklama yaparak İmamoğlu için "Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Yazıklar olsun" ifadelerini kullanmıştı.

Aynı gün Soylu’ya yanıt veren İmamoğlu, bu sözlere karşı o seviyeye inmeyeceğini belirtip "Dünyada, Avrupa'da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın" demişti.

Yaşananlar üzerine Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca 15 Aralık 2019 tarihli müzekkere ile yapılan suç duyurusundan hareketle İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İmamoğlu’na karşı dava açılmıştı.

Davanın 14 Aralık 2022'de görülen karar duruşmasında Soylu'nun "ahmak" sözüne yanıt veren İmamoğlu'na "YSK Başkanı'na ve üyelerine hakaret ettiği" suçlamasıyla 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmiş ve siyaset yasağı kararı alınmıştı.

Kararın kesinleşmesi için istinaf ve Yargıtay tarafından da onanması gerekiyor.

Duruşmada Süleyman Soylu'nun ve uzman tanıkların dinlenilmesi talebi, tanık beyanlarına ilişkin beyanda bulunmak için süre talebi de reddedilmişti. Avukatlara, savcının mütalaasına karşı 3 saatte savunma hazırlamaları dayatılmıştı.

İmamoğlu'nun avukatları, hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığını, "Ahmak" sözünün muhatabının İmamoğlu için "Ahmak" diyen İçişleri Süleyman Soylu olduğunu vurgulayarak beraat talep etmişti. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Otizm eğitim okulunda otizmli çocuğu darbeden eğitmen ve okul müdürü gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Yeni anayasa tartışması mı, yeni "anayasasızlık" süreci mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa