04 Eylül 2024 14:20

Kremlin: Türkiye BRICS'e tam üyelik başvurusu yaptı

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Uşakov Türkiye'nin resmen BRICS'e üyelik için başvurduğunu açıkladı.

Fotoğraf: Sefa Karacan/AA

Paylaş

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Türkiye'nin BRICS'e üyelik için başvuru yaptığını açıkladı.

Sputnik'in haberine göre, Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov 9'uncu Doğu Ekonomik Forumu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'nin tam üyelik için başvurduğunu bildirdi. Uşakov, Ankara'nın talebinin BRICS ülkeleri tarafından değerlendirileceğini söyledi.

ABD merkezli Bloomberg haber sitesi, 2 Eylül'de Türkiye'nin BRICS'e katılmak üzere aylar önce resmi olarak başvuruda bulunduğu iddiasını gündeme getirdi. Türkiye'nin BRICS'e üyelik başvurusunda bulunduğuna dair iddialara dair gündemdeyken Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin Kazan kentindeki BRICS Zirvesi'ne katılma davetini kabul ettiğini açıkladı.

Erdoğan, 2018 yılında Güney Afrika'da düzenlenen 10. BRICS Zirvesi'ne "davetli lider" olarak katılmıştı. Zirvede BRICS liderleriyle aile fotoğrafı çekiminde yer alan Erdoğan, daha sonra zirve kapsamındaki BRICS Outreach Çalışma Toplantısı’na katılmıştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in Bakü'de Putin ile görüşmesinin ardından Azerbaycan da 20 Ağustos'ta BRICS'e resmen üyelik başvurusu yapmıştı.

Haziran 2006'da St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in bir araya gelmesiyle kurulan BRICS, 2010'da Güney Afrika'nın bu yıl Mısır, Etiyopya, İran ve BAE'nin katılımıyla genişlemişti. BRICS, "Batı'nın tek taraflı ekonomik işbirliğine alternatif olarak ortaya çıkan ve üye ülkeler arasında hem ekonomik hem de kültürel işbirliğini amaçlayan bir organizasyon" olarak tanımlanıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'daki iş cinayeti ile ilgili 2 kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

LPG'ye gelen zamma tepki: Şükür dedikçe kötüye gidiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa