04 Eylül 2024 16:18

İlerici Kadınlar Derneği, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin iptali için Danıştay'a başvurdu

İlerici Kadınlar Derneği, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin laik ve bilimsel eğitime aykırı olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali için Danıştay'a başvurdu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İlerici Kadınlar Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve eğitim sistemine yönelik ciddi eleştiriler içeren Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay'a başvuruda bulundu. Dernek, yeni müfredatın laik ve bilimsel eğitim ilkelerine aykırı olduğunu savunarak, konuya ilişkin bir açıklama yayımladı.

"GERİCİ DÖNÜŞÜMÜN SON ADIMI"

Dernek, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni, 4+4+4 eğitim sistemiyle başlayan, seçmeli ve zorunlu din dersleriyle devam eden ve İmam Hatip okullarıyla desteklenen gerici dönüşümün son adımı olarak nitelendirdi. Açıklamada, bu modelin eğitimin dini referanslarla yeniden şekillendirilmesine yol açacağı belirtildi.

"BİLİMSEL EĞİTİM REDDEDİLİYOR"

Açıklamada, eğitim programı geliştirmenin bilimsel bir faaliyet olduğu, ancak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin siyasi saiklerle hazırlandığı vurgulandı. Milli Eğitim Bakanlığının bu müfredatı hazırlarken eğitim bileşenlerinin görüşlerini almadığı ve süreçte şeffaflık sağlanmadığı ifade edildi. Ayrıca, modelin kapsamlı bir analiz yapılmadan onaylandığı ve uygulanmaya konduğu belirtildi.

"BİLİMDEN UZAK, DİNİ REFERANSLARLA DOLU BİR MÜFREDAT"

Dernek, yeni müfredatın bilimden uzak olduğunu ve laiklik ilkesine aykırı bir anlayışı benimsediğini vurguladı. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde, düşünme ve sorgulama becerilerini geliştiren felsefe derslerine az yer ayrıldığı, dini içerikli derslerin ise ağırlıklı olduğu ifade edildi. Ayrıca, Evrim teorisi gibi temel bilimsel konuların müfredatta yer almadığına dikkat çekildi.

"EĞİTİMDE DİNİ DAYATMA, GELECEĞİMİZİ KARARTIYOR"

Açıklamada, müfredat değişikliğiyle "değerler" eğitiminin dini referanslara dayandırıldığı ve bu durumun gelecekte çocukların ve gençlerin özgür düşünme yetilerini zayıflatacağı belirtildi. İlerici Kadınlar Derneği, eğitimde dogmatik ve dini eğitimin zorunlu kılınmasının yalnızca günümüz eğitimine zarar vermekle kalmayıp, toplumun geleceğine de ipotek koyacağı uyarısında bulundu.

"MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ"

İlerici Kadınlar Derneği, bilimsel eğitimin rafa kaldırılmasına, laikliğin tasfiye edilmesine ve geleceğin karartılmasına izin vermeyeceklerini, gerici eğitim müfredatının iptali için mücadeleyi büyüteceklerini bir kez daha vurguladı. Açıklama, "Eşit, parasız, bilimsel, laik eğitim istiyoruz" ifadeleriyle son buldu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Afrika-Çin zirvesi Pekin'de toplandı

SONRAKİ HABER

Amedspor Basın Koordinatörü Bekir Güneş: İsteseler de istemeseler de Amedspor var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa