04 Eylül 2024 21:56

İzmir'de ABD gemisi protesto edildi

İzmir Limanı’na demirleyen USS Wasp amfibi hücum gemisi İzmir’deki çeşitli siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri tarafından protesto edildi.

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Paylaş

İzmir’de çeşitli siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinden çeşitli siyasi partiler ve dernekler İzmir Limanı’na demirleyen USS Wasp amfibi hücum gemisini protesto etmek üzere eylem gerçekleştirdi.

Eylemde Alsancak Kıbrıs Şehitleri’nde yer alan ÖSYM önünde bir araya gelinirken, “Katil israil, işbirlikçi AKP”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol”, “Emperyalistler yenilecek, direnen halkar kazanacak” ve Yankee go home” sloganlarıyla İzmir Alsancak Limanı’na yüründü. Burada basın açıklaması gerçekleştirilirken, basın metnini ise Sibel Yaşar okudu.

Tüm dünyanın gözü önünde Filistin halkına açık ve vahşi bir soykırım uygulandığını belirten Yaşar, “Türkiye içinden gelen tepkiler, sözüm ona ticareti kesme kararlarına neden olmuş durumdadır. Ama iş göründüğü gibi değildir. Türkiye’deki NATO savaş kabinesi, askerî olarak İsrail’e her türlü desteği sağlamakta tereddüt etmiyor. Ticaretin kesilmesi ise tamamen yalandır. Yunanistan üzerinden Türkiye’nin ihracatı olduğu gibi, tüm hızı ile devam ediyor. Dün Türkiye limanlarından yapılan ihracat, şimdi Yunanistan limanları üzerinden yapılmaktadır. Ama İsrail, Türkiye’nin daha fazla devreye sokulması, İran’a karşı savaş planlarının hızla devreye sokulması yönünde hareket etmektedir. ABD ve İngiltere başta olmak üzere tüm NATO, bu savaş planlarını desteklemektedir” diye konuştu.

“KRİZ DERİNLEŞTİKÇE SAVAŞ KÖRÜKLENİYOR”

Ülkelerin silahlanmayı artırmasıyla birlikte şirketlerin de silah sanayi yatırımlarına başladığını belirten Yaşar, “Kürt halkına karşı bugüne kadar NATO mekanizması her zaman devrede olmuştur.

BM Genel Sekreteri dünyanın kaos çağına girdiğini ilan ediyor, ABD Başkanı ordusuna nükleer çatışmaya hazırlanma talimatı veriyor, Avrupa ülkeleri halklarına savaştan muaf olmadıklarını anımsatıyor. Türkiye’de de Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıklarından, üçüncü paylaşım savaşının ciddi bir risk ve ihtimal olduğu açıklamaları yapılıyor. ABD emperyalizminin tetikçisi olarak roller hevesle üstleniliyor. Ekonomik kriz derinleştikçe, öfkemiz hak edene yönelmesin diye milliyetçilik üzerinden nefret körüklenmeye çalışılıyor. Sistem bunalımdan hem içeride işçi emekçilere savaş açarak hem de paylaşım savaşını körükleyerek çıkmaya çalışıyor. Buna her yerde, çalışma ve yaşam koşullarına isyan eşlik ediyor” dedi.

“ABD’NİN BÖLGEMİZİ LOJİSTİK ALANI OLARAK KULLANILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

USS Wasp adlı hücum gemisinin İzmir Limanı’na demirlediğini ifade eden Yaşar, “USS Wasp’ın Türkiye’nin ilk amfibi savaş gemisi TCG Anadolu ile 13-17 Ağustos arasında Akdeniz’de ortak eğitim tatbikatı yaptığı, tatbikata USS Oak Hill ve TCG Gökova gemilerinin de katıldığı ortaya çıkmıştı. Tatbikat ABD Donanması’na bağlı sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarla ortaya çıkmış ve Milli Savunma Bakanlığı, perşembe günü yapılan basın bilgilendirme toplantısında, ‘TCG Anadolu ve TCG Gökova ABD Donanma unsurları USS Wasp ve USS Oak Hill ile 13-17 Ağustos’ta Akdeniz’de geçiş eğitimleri icra etmiştir’ açıklamasıyla İsrail’e desteğe gelen savaş gemileriyle ortak eğitim yapıldığını doğrulamıştı. ABD gemileriyle icra edilen faaliyet için ‘tatbikat değil geçiş eğitimi’ diyen bakanlık, bunun “ne İsrail’e faydası ne de Filistin’e zararı” olduğunu ileri sürmüştü. Bakanlık aynı toplantıda ABD Donanması’na ait USS WASP amfibi gemisinin 1-5 Eylül arasında da İzmir’i ziyaret edeceğini duyurmuştu. Filistin’e ölüm, yıkım, savaş götüren bu gemi şuan bu limanda. Devrimciler olarak bu suça ortak olmamak için buradayız. Filistin’de ilk savaş çıktığında buradan seslendik ticari ilişkilerinizi derhal kesin, hamaset değil somut adım istiyoruz dedik. ABD'nin bölgemizi kirli savaşına lojistik alanı olarak kullanmasına izin vermeyeceğiz. ABD gemisini limanlarımızda istemiyoruz. Bölgemizde savaşların son bulması, halklar arası barışın yaşanması  için  ABD ve NATO başta emperyalist her tür gücün bölgeden def edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

“TÜM EMEKÇİLERİ FİLİSTİN HALKININ YANINDA OLMAYA DAVET EDİYORUZ”

Devamında, “Yeryüzünde hiçbir zaman emperyalistler  bir halka, bir insan topluluğuna yardım etmez” diyen Yaşar, son olarak “Dünya'nın her yerinde Filistin için direnişler devam ediyor. Biz bugün İzmir halkı olarak, devrimciler olarak bu direnişin bir parçasıyız. Filistin’de milyonlarca çocuğun, milyonlarca kadının, milyonlarca emekçinin katline sebep olan İsrail ve ABD nin savaş gemilerini limanlarımızda istemiyoruz. Ellerini kollarına sallaya sallaya Izmir’in sokaklarında dolaşan ABD askerleri de unutmasın ki bu toprakların mayasında direniş vardır. Bu direniş işbirlikçiler unutmasın diye 6. Filo’nun Denize Dökülmesi olarak tarih sayfalarına not düşürmüştür.  ABD’nin savaş gemilerini İzmir’de ve Türkiye’de istemiyoruz. İsrail’le tüm ilişkiler kesilmelidir. Nato üstleri kapatılmalıdır. Geçmişin devrimci kuşaklarından aldığımız güçle işçi ve emekçileri birleşmeye, mücadeleyi güçlendirmeye Filistin halkının yanında olmaya davet ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dilruba Kayserilioğlu'na "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla dava açıldı

SONRAKİ HABER

İşçilerin en temel hakları OVP saldırısı altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa