05 Eylül 2024 00:19

Artvin'deki saldırı Samsun'da protesto edildi: Yaşam alanlarımızdan defolup gideceksiniz

Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri, Artvin’de doğa talanına karşı çıkan köylülere açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Reşit Kibar için eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri, Süleymaniye Geçidi’nde bir araya gelerek Artvin Cankurtaran’da yaşanan silahlı saldırıyı protesto etti. Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Halkevleri Samsun Şube Başkanı Cumali Boran, “Ormanlarımızı, vadilerimizi, derelerimizi, topraklarımızı, maden şirketlerine, yağmacılara, talancılara ve AKP'ye teslim etmeyecek sermayenin saldırısına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

"DOĞAMIZI KATLETTİLER, CANLARIMIZI DA ALMAKTALAR"

“Tüm bu yaşananlar iktidarın ve sermayenin kâr hırsının bir sonucudur” diyen Boran “Bu kâr hırsıyla yıllardır ormanlarımıza derelerimize, vadilerimize saldıran sermaye, doğamızı katlettiği gibi canlarımızı da almaktadır. AKP iktidarının talan ve yağma politikalarının bir sonucu olarak yaşam alanlarımızı yok etmek isteyen sermaye doğayı ve yaşamı savunan köylüleri gözaltılar, tutuklamalar ve tehditlerle yıldıramadığını anlayınca doğrudan hedef gözeterek silahlı saldırılarla mücadelemizi geriletme derdindedir. Artvin'de Cerattepe’nin kalbini söken, İşkencedere Vadisi’ni talana açan, Akbelen'i yağmalayan HES’lerle, JES’lerle, derelerimizi kurutan, maden faaliyetleri ile sularımızı zehirleyip, yaşam alanlarımızla beraber yaşam hakkımızı da elimizden alan çetelerin ve yağmacıların karlarına kar katması için bu saldırıların önünü iktidar tarafından açılmaktadır. Bu memleketin hiçbir yerinde eksilmeyecek, dünden daha güçlü ve daha kararlı bir şekilde karşınızda duracağız. Güvendiğiniz siyasi iktidar, onun işbirlikçileri, iş makinalarınız, silahlarınız coplarınız ve kalkanlarınızla yaşam alanlarımızdan defolup gideceksiniz” şeklinde konuştu.

SİVAS'TA DA PROTESTO

Sivas Emek ve Demokrasi Güçleri, Artvin'in Hopa ilçesi Cankurtaran mevkiinde EFOR Maden Şirketi'nin 170 dönümlük ormanlık alanda yapmak istediği Konaklamalı Mesire Alanı projesine karşı, köylülerin ağaçlarını koruma çabasına şirket yetkilisi Muhammet Ustabaş’ın ateş açması sonucu Reşit Kibar'ın hayatını kaybetmesi ve köylülere yönelik saldırıyı protesto etmek amacıyla bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada "Hopa'da düşene dövüşüne bin selam", "Katiller halka hesap verecek", "Emeğine, ülkene, dünyana sahip çık" sloganları atıldı.

"ORMANLARIMIZI, TALANCILARA VE AKP’YE TESLİM ETMEYECEĞİZ!"

Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen Sivas Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını Eğitim Sen Şube Başkanı İbrahim Kılıç okudu. Kılıç, "Ormanlarımızı, vadilerimizi, derelerimizi, topraklarımızı maden şirketlerine, yağmacılara, talancılara ve AKP'ye teslim etmeyecek, sermayenin saldırısına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu mücadelede katledilen bütün arkadaşlarımızın, bütün çevre savunucularının hesabını hem AKP'den hem de şirketlerinden soracağız" dedi.

Kılıç ayrıca 2011'de yine Hopa'da doğasını ve yaşam alanını savunduğu için polisler tarafından katledilen Metin Lokumcu'nun davasına iki gün sonra karar verileceğine dikkat çekerek, "Bugün Hopa ve Türkiye yeni bir katliamın öfkesiyle uyandı. 3 Eylül Salı günü sabah saatlerinde Artvin'in Hopa ilçesi Cankurtaran mevkiinde EFOR Maden Şirketi'nin ormanlara yönelik saldırısını engellemeye çalışan, ormanına ve suyuna sahip çıkan üç arkadaşımız, EFOR Maden Şirketi'nin ağaç kesimini ihale ettiği bir başka şirketin görevlisinin silahlı saldırısına uğradı. Bu saldırıda Reşit Kibar hayatını kaybederken, yaşam savunucularından Gökhan Koyuncu ve Ersan Koyuncu yaralandı" ifadelerini kullandı.

Yaşananların, iktidarın ve sermayenin kâr hırsının bir sonucu olduğunu belirten Kılıç, "Bu kâr hırsıyla yıllardır ormanlarımıza, derelerimize, vadilerimize saldıran sermaye, doğamızı katlettiği gibi canlarımızı da almaktadır. AKP iktidarının talan ve yağma politikalarının bir sonucu olarak yaşam alanlarımızı yok etmek isteyen sermaye, doğayı ve yaşamı savunan köylülere yönelik gözaltılar, tutuklamalar, tehditler ve en son silahlı saldırılarla mücadelemizi geriletmeye çalışmaktadır" diye ekledi.

Son olarak, Hopa cinayetinin tetikçisi Muhammet Ustabaşı'nın tutuklanmasının tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Kılıç, "Asıl sorumlular olan iktidar yetkilileri, rantçı şirket sahipleri ve suç ortaklıkları olan çete-mafya ilişkilerinin de ortaya çıkarılması zorunluluktur. Biz bu saldırıların kimlerin çıkarlarını güvence altına almak amacıyla yapıldığını çok iyi biliyoruz. Hem yaşam alanlarımızı talan edip hem de yaşam savunucularının üzerine ateş açarak katledenler bilsin ki; dünden daha güçlü ve kararlı bir şekilde mücadele edeceğiz. Siyasi iktidar, işbirlikçileri ve silahlarıyla yaşam alanlarımızdan defolup gidecekler” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Edremit'te, Nuray Sancar'ın katıldığı söyleşiye CHP'li belediyeden engelleme girişimi

SONRAKİ HABER

Hatay Okul Yemeği Koalisyonu: Bütçe çocukların üstün yararı için kullanılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa