05 Eylül 2024 05:30

Türkiye'nin BRICS'e başvurusu | Rusya, Türkiye ile Çin’i dengelemek istiyor

Ceren Ergenç: Çin’e daha da fazla muhtaç olan Rusya, BRICS, ŞİÖ gibi ortak oldukları bölgesel örgütlerde kontrolü tamamen Çin’e kaptırmamak için Türkiye’yi üyeliğe davet etmek gibi adımlar atıyor.

Fotoğraf: İran Cumhurbaşkanlığı

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

İktidarın NATO ile ilişkilerini güçlendirdiği dönemde BRICS’e başvurması tartışmaları alevlendirdi. Gelişmeleri Evrensel'e değerlendiren Doç. Dr. Ceren Ergenç, “Ukrayna Savaşı yüzünden yaşadığı diplomatik dışlanmışlık yüzünden Çin’e daha da fazla muhtaç olan Rusya, BRICS, ŞİÖ gibi ortak oldukları bölgesel örgütlerde kontrolü tamamen Çin’e kaptırmamak için Türkiye’yi üyeliğe davet etmek gibi adımlar atıyor” dedi.

Erdoğan yönetiminin BRICS’e başvurusuna ilişkin resmi açıklama Türkiye’den önce Rusya’dan geldi. Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Türkiye’nin BRICS’e tam üyelik için başvuru yaptığını açıkladı. Uşakov, Ankara’nın talebinin BRICS ülkeleri tarafından değerlendirileceğini söyledi. 

CHP’Lİ TAN: İKİ ATA AYNI ANDA BİNİLMEZ

CHP İstanbul Milletvekili ve eski ABD Büyükelçisi Namık Tan, başvurunun Dışişleri Bakanlığından önce Rusya tarafından duyurulmasına tepki gösterdi. BRICS’e başvuruyu NATO çıkarlarıyla çelişmesi üzerinden eleştiren Tan, “İki ata aynı anda binilmez” dedi. CHP’li Tan açıklamasında, “Nasıl ki S-400 almanın sonucu F-35 programından atılmak, “mavi vatan” diye bir sloganla yola çıkmanın sonucu da ABD’nin NATO içinde Türkiye-Yunanistan dengesinden vazgeçmesi ve Yunanistan-İsrail-Mısır-GKRY’nin hatta belki Fransa’nın da tek bir diplomatik cephede karşımıza dizilmesi olmuştu, BRICS’e üyelik başvurusu yapmanın dış politika ve ulusal güvenlik politikalarımız bakımından nasıl bir parça tesirli saatli bomba etkisi yapacağını varın siz düşünün. Eğer doğruysa, Ankara’nın BRICS’e üyelik başvurusu yapması bir diplomatik çılgınlık, bir diplomatik intihar girişimidir” ifadelerini kullandı.

ERGENÇ: BRICS’İN ALTERNATİF YAPISI YOK

BRICS tartışmalarını değerlendiren yazarımız Doç. Dr. Ceren Ergenç, başvurunun Batı’dan kopuş olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etti. “Zaten, BRICS’in Türkiye’nin içinde olduğu Batılı kurum ve ittifaklara alternatif bir yapısı yok” diyen Ergenç, şöyle devam etti: “O yüzden, Türkiye’nin BRICS’e üye olmasının pratik değil, sembolik önemi daha fazla. Daha önce Şanghay İşbirliği Örgütüyle daha yakından ilgilenmekte olan Erdoğan hükümetinin BRICS’e şu andaki ilgisi, BRICS’in bir önceki genişleme faslında Türkiye’nin yakın komşusu Ortadoğu ülkelerini üyeliğe kabul etmiş olması. Yani, Erdoğan’ın BRICS adımı Küresel Güney’le daha yakın ilişkiler gibi makro bir dış politika değişikliğinden çok yakın bölgedeki dengelerle ilgili.”

Bir diğer faktörün ise Rusya olduğunu vurgulayan Ergenç, “Ukrayna Savaşı yüzünden yaşadığı diplomatik dışlanmışlık yüzünden Çin’e daha da fazla muhtaç olan Rusya, BRICS, ŞİÖ gibi ortak oldukları bölgesel örgütlerde kontrolü tamamen Çin’e kaptırmamak için Türkiye’yi üyeliğe davet etmek gibi adımlar atıyor. Çin yakın zamana kadar Türkiye’nin bu bölgesel örgütlere katılmasına sıcak bakmıyordu ama Fidan’ın ziyaretinden sonra Çin’in Türkiye’deki yatırımlarının artmasını gözlemleyebiliriz. Bu durum, Çin’in Türkiye’nin bölgesel konumu konusundaki fikrini de değiştirebilir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy Sokak Hayvanları Forumu: Katliamların peşini bırakmayacağız

SONRAKİ HABER

Mektup: Kırtasiye kampanyasına Başpınar işçileri omuz vermeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa