05 Eylül 2024 07:38

Evrensel'in manşeti | Sermaye terörü

Orta vadeli program ile geçen 1 yılda tam bir sermaye terörü eserken OVP'ye dair ‘güncelleme’ bugün açıklandı.

Fotoğraf: Arif Nacaroğlu

Paylaş

Türkiye’nin son bir yılına damga vuran orta vadeli programa dair ‘güncelleme’ bugün açıklandı. OVP ile geçen 1 yılda tam bir sermaye terörü esti: Enflasyonla mücadele diye ücretler baskılandı,reform diye esnek ve güvencesiz emek rejimi için emekçilerin elindeki son haklara el uzatıldı, ülkenin tüm kaynakları maden ve enerji tekellerinin sınırsız yağmasına açıldı.

SİLİNDİR GİBİ

Enflasyonu düşürmek iddiasıyla ücretlerin baskılanması hayat pahalılığı krizini derinleştirdi. Asgari ücret 8 ayda, resmi enflasyona göre bile 5 bin 430 TL değer kaybetti. Çiftçi de aynı politikanın kurbanı oldu; maliyeti karşılamayan taban fiyata ve tekellerin insafına mahkum edildi. Emekli perişan!  

BELALAR ARTTI

Alım gücünün düşmesi kredi kartı kullanımını patlatırken, ödeme oranını düşürdü. Borç arttı, batık kredi büyüdü. Konkordato ilanları adli tatilde bile tam gaz sürdü. Kapanan şirket sayısı arttı. Bedelin en ağır kısmı yine işçilere kaldı: Gerçek işsiz sayısı 12 milyona dayandı.

 KÖTÜ ALAMETLER

Her biri işsizlik ve iflasın ayak sesi olan göstergeler çoğalıyor; sanayi durgunlaştı, imalat sanayi küçülüyor, kapasite kullanım oranı yüzde 75.4’e geriledi, güven endeksleri azaldı. Öte yandan yüksek faizli TL ticari kredi yerine, döviz ile borçlanmaya yönelen şirketler olası bir kur sıçramasının yaratacağı krize zemin hazırlıyor.

SENDİKALAŞAN İŞÇİYE TERS KELEPÇE

Geçinemez hale gelen işçiler, çareyi sendikalaşmada aradı. Patronlar anayasal haklarını kullanan işçileri işten attı. İşçiler hakları için direnişe geçtiğinde karşılarına mülki amirlerden kolluk güçlerine devlet dikildi. Özak, Lezita, Polonez, Fernas Maden, Agrobay, Akcanlar, özel okul öğretmenleri… İşçilere biber gazı sıkıldı, coplandı, ters kelepçeyle gözaltına alındı.

ESNEK VE KURALSIZ EMEK REJİMİ

İktidar yapısal reform adı altında esnek ve kuralsız emek rejimi için adımları hızlandırdı: Belirli süreli iş sözleşmesinin esas hale getirilerek iş güvencesi ve kıdem tazminatı gibi haklar gasbedilecek, haftada iki gün çalışan bile işsiz sayılmayacak, emeklilik yaşı 70’e çıkacak, emeklilik sistemi özelleştirilerek sermayeye yeni kaynak yaratılacak.

 8 AYDA EN AZ 1201 İŞÇİ CAN VERDİ

Kuralsız ve denetimsizlik iş cinayetlerini artırdı. Sadece ağustos ayında en az 179 işçi, 2024 yılının ilk 9 ayında ise en az 1201 işçi çalışırken yaşamını yitirdi. Ölümlerin küçük önlemlerle engellenebileceği ortaya çıkarken, iş cinayeti davalarının tamamında cezasızlık politikasıyla patronlar korundu.

 1 YILDA 9 MESEM’Lİ ÇOCUK CAN VERDİ

Çocuk işçilik, MESEM’lerle bizzat devlet eliyle yaygınlaştırıldı. MESEM’lerle 14’e indirilen çocuk işçi yaşının, mesleki ortaöğretim adı altında 12’ye kadar çekileceği duyuruldu. Çocuklar denetimsiz, ağır koşullarda çalıştırılırken 1 yılda 9 MESEM’li çocuk çalışırken can verdi.

ÇEVRE TALANINDA GAZA BASILDI

İiliç’te yaşanan faciaya rağmen, yerli-yabancı maden ve enerji tekelleri için yağma yasası Meclisten geçirildi. Ormanlar, topraklar hatta göller bile tekellerin sınırsız kullanımına sunuldu. Yüzlerce maden ve enerji projesi onaylandı, “ÇED gerekli değil” kararlarında patlama yaşandı. Köylülerin direnişlerine ise şiddet uygulandı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Zamlarda RTÜK, şirketlerde BTK… Ekonomiyi eleştirince gelen sansür

SONRAKİ HABER

Konya'da İyi Partili Ahırlı Belediye Başkanı partisinden istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa