05 Eylül 2024 10:34

Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şube: Okullardaki temizlik sorununu nasıl çözeceksiniz?

Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şube Yürütme Kurulu, yeni eğitim-öğretim yılında okullardaki temizlik sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şube Yürütme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, yeni eğitim-öğretim yılının temizlik sorunuyla başladığı, bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiği vurgulandı.

"Ülkemizde yaklaşık 1 milyon 200 bin öğretmen pazartesi günü itibari ile görevlerine başlamıştır. Bunun yanında okul öncesi ve birinci sınıfa giden yaklaşık 2 milyon öğrencimiz uyum eğitimlerine başlamıştır" denilen açıklamada, "2024-2025 eğitim-öğretim yılı, okulların en büyük sorunlarından biri olan temizlik sorunuyla başlamıştır. Kamuda tasarruf edilmemesi gereken alanlardan birisi okullar olması gerekirken, maalesef yine ilk gözden çıkarılan okullar olmuştur. Kamu tasarruf kapsamında geçen yıllara göre okullara gönderilen ödenekler neredeyse yarı yarıya azaltılmış ve okullar zor durumda bırakılmıştır. Şimdi de okullara temizlik personeli verilmemesiyle eğitime bir darbe daha vurulmuştur" ifade edildi.

"İNSANCA YAŞAM KOŞULLARI ÇOK GÖRÜLÜYOR"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de TYP kapsamında okullara personel verilmeyeceğini açıkça ifade ettiğinin belirtildiği açıklamada, "Okullardaki temizlik görevlileri İŞKUR üzerinden TYP (Toplum Yararına Programlar) kapsamında görevlendiriliyordu. Yıllardır kamuda uygulanan İŞKUR TYP programı sona erdi. Yerine gelen yeni sistemin adı İşgücü Uyum Programı (İUP) oldu. Bu yıl uygulanacak programa bağlı olarak okullara görevlendirilecek temizlik görevlileri Ekim ayı itibariyle göreve başlayacak ve bu personele alay eder gibi günlük 550-600 TL gibi bir ücret verileceği belirtilmiştir. Bu da aylık bazda yaklaşık 7000-8000 TL’ye tekabül etmektedir. Yoksulluğa mahkûm ettikleri vatandaşları açlık sınırının çok altında bir ücretle çalıştırarak, insanca yaşam koşullarını vatandaşlarımıza çok gören bir anlayışla karşı karşıyayız" ifadeleri kullanıldı.

"ÖĞRENCİLER HASTALIKLA BAŞ BAŞA BIRAKILDI"

Bu sistemin detaylarının ifade edildiği açıklamada, "Okullara alınan personel ilk ay haftada 37,5 saat yani beş gün çalışacak. Sonraki aylarda ise haftada 22,5 saat yani 3 gün çalışacak. Kısacada okullarda temizlik personeli haftanın 3 günü okulda olacak 2 gün okulda olmayacak. Şimdi soruyoruz, öğrenciler haftada 5 gün okula gelirken yani 5 gün temizlik hizmeti alma hakları varken; okullara haftada 3 gün temizlik personeli görevlendirmenin mantığı nedir? İlgili Bakanlık tarafından, temizlik görevlilerinin okulda olmadığı günlerde temizlik sorununun nasıl çözüleceğini ile ilgili herhangi bir açıklama da yapılmamıştır. Ekonomik koşulların kötü olmasından kaynaklı öğrenciler zaten yeteri kadar beslenemeyip hastalıklara maruz kalmaktadır. AKP'nin seçim vaadi olan 'her öğrenciye bir öğün yemek' kampanyası bir yalana dönmüş, salgının konuşulduğu bu günlerde eğitim emekçileri ve öğrencilerimiz hijyenik olmayan bir ortamda hastalıkla baş başa bırakılmıştır. Milli Eğitim Bakanı da herhalde okullarda, hijyenik olmayan ortamda çocuklarımızı hasta ederek eğitim vermek (uzaklaştırmak) istiyor" denildi.

Son olarak, "Her fırsatta okullarda bağış adı altında para toplanmaması gerektiğini ifade eden bakan Yusuf Tekin’e buradan sormak istiyoruz" denilen açıklamada bakana şu sorular yöneltildi:

  • 9 Eylül Pazartesi günü okullar temizlik personeli olmadan mı başlayacak?
  • İfade edilenler doğru ise Ekim ayına kadar okulların temizlik görevlisi ihtiyacı nasıl karşılanacak?
  • Okullardaki kalan 2 günün temizlik sorununu nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?
  • Okullara ayrılan bütçe okullara yeterli kadar gönderilmediyse hangi cemaatlere, tarikatlara aktarıldı?
  • Okullar temizlik personeli ihtiyacını nasıl, hangi parayla sağlayacak? Bununla ilgili okullara ek bütçe gönderilecek mi?
  • Seçim vaadi olan her öğrenciye bir öğün yemek kampanyası ne zaman uygulanacak? (Gebze/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Palmiye Sitesi davasının ilk duruşmasında aileler: Katiller olası kast ile yargılanmalı, kamu görevlilerine soruşturma açılmalı

SONRAKİ HABER

Afganistan ve Pakistan sınır güçleri arasında çatışma çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa