05 Eylül 2024 12:15

EMEP’li Karaca: Yoksul halka açıklama yapabilir misiniz?

İşçilerin sendikal haklarını gasp eden Özak Tekstil patronuna bir de ödül verildi. EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Özak Tekstil’e gümrük muafiyeti getirilmesine tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, kamu otoritelerini arkasına alarak işçilerin sendikal haklarını gasp eden Özak Tekstil’e gümrük muafiyeti getirilmesine tepki gösterdi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a yazılı soru önergesi veren Karaca “Her türlü hak ihlali yapan AKP’li Özak patronlarının ödüllendirilmesinin açıklamasını işçilere ve yoksul halka yapar mısınız?​” dedi.

Ticaret Bakanlığına bağlı Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından, Özak Tekstil’in 10 milyon 496 bin 420 dolarlık öngörülen ihracatına gümrük muafiyeti getirildiği basına yansımıştı. Söz konusu muafiyetin, şirketin öngörülen 3,9 milyon dolarlık ithalatını da kapsadığı ifade edilmişti.

HAK ARAYAN İŞÇİ VE SENDİKAYA CEZA, HAK ÇİĞNEYEN PATRONA ÖDÜL

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Bakan Bolat’a Özak Tekstil’in, Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası’na (BİRTEK-SEN) üye oldukları için yaklaşık 500 işçiyi işten çıkardığını hatırlatarak “Hak ve alacaklarını isteyen işçilerin jandarma şiddetine maruz kalarak gözaltına alınması, günlerce kolluğun ablukası altında bırakılması, il müftüsü tarafından camiye girmelerinin yasaklanması ve il valiliği tarafından destek amaçlı şehre giriş çıkışların yasaklanması gibi bir dizi düşmanca muameleye bizzat kamu güçleri tarafından uğratılmıştır.” şeklinde ifade etti.

Patronların işçilerin sendikalaşmalarını engellemelerinin önüne geçmek amacıyla idari para cezası kesilmesini düzenleyen yasa hükümlerinin de Türkiye’de eşi benzeri görülmemiş şekilde, BİRTEK-SEN’e uygulandığını hatırlatan Karaca sendikaya “işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı yaptıkları gerekçesiyle” 1,5 milyon TL’lik para cezası kesildiğini vurgulayarak Bakan Bolat’a şu soruyu yöneltti: “AKP’li Özak Tekstil patronları devletin zor aygıtlarını arkalarına alarak her türlü hak ihlali yapmalarına karşın her türlü vergi ve gümrük muafiyetiyle ödüllendirilirken; işçilerin ve sendikalarının cezalandırılmasının açıklamasını Özak işçilerine, BİRTEK-SEN’e ve yoksul ülke halkına yapar mısınız?​” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ugandalı atlet Rebecca Cheptegei yakılarak öldürüldü

SONRAKİ HABER

Münih'te silahlı bir şüpheli polis tarafından vuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa