05 Eylül 2024 13:38

Hayvan hakları savunucuları AYM önünde nöbete başladı: Yasa derhal iptal edilsin

Hayvan hakları savunucuları, katliam yasasının iptal edilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi önünde "yaşam nöbeti"ne başladı.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Hayvan hakları savunucuları, sokak köpeklerinin katledilmesinin önünü açan "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle açılan davada ilk incelemenin yapıldığı Anayasa Mahkemesi önünde "yaşam nöbeti"ne başladı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), bugün Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle açılan davada ilk incelemeyi yaptı. Yüksek Mahkeme, istemin esastan görüşülmesine karar verdi. Hayvan hakları savunucuları da AYM önünde nöbete başladı.

AYM önünde başlayan "yaşam nöbeti"nde konuşan Mehmet Işılar, yasadan güç alanların kedilere ve köpeklere yönelik saldırılarına dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Sadece sokak hayvanları olarak görülse de ülkemiz için büyük bir gün olduğunu düşünüyorum. Bu uygulanamaz yasaya karşı çıkacak bir kararın umarım bütün alanlara yayılarak, bütün kesimlere yayılarak ilerlemesini takip ediyor olacağız. Bu yasa toplumu birbirine düşürecek bir hale getirdi. İnsanlar sokakta birbirlerine karşı çok sinirliler. Hayvan düşmanları ve hayvan severler diye iki farklı bir kesim yaratıldı. Hepimizin yaşama karşı bir saygı duyuyoruz ve yaşam hakkını savunmak için buradayız. Bu yasadan güç alan insanların sokaklarda ne yaptığını, kedileri sopalarla öldürdüğünü, zehirlediğini, yavru köpekleri dirgenlerle öldürdüğünü hepimiz biliyoruz. Bu olayların artmaması için, barınaklardan katliam haberleri almamamız için bu yasanın yürürlüğünün durdurulması lazım."

ANKA'da yer alan bilgilere göre, AYM üyelerine seslenen Neylan Solmaz ise "Bu bir katliam yasasıdır, meşru değildir derhal bu yasanın yürütmesini durdurun diyoruz" diyerek şunları söyledi:

"Anayasa Mahkemesi üyelerine şunu söylüyoruz bu sadece hayvan katletme yasası gibi görünüyor ama bu aynı zamanda insana da çevreye de yönelik birbirinin parçası olan bir şeye yönelik bir karar vereceksiniz. Derhal yürütmeyi durdurma kararı talep ediyoruz çünkü hem toplumu ikiye ayıran bir yasaya dönüştü bu. Hayvanseverleri, yaşam hakkı savunucularını ve hayvan katillerini karşı karşıya getirdi. Maalesef yasa geçer geçmez de yurdun dört bir yanından hayvan cinayetlerinin haberlerini alıyoruz. Kaynak olarak bu yasa gösteriliyor. Bu bir katliam yasasıdır, katliamın da yasasının olmayacağını 105 gündür haykırıyoruz. Anayasa Mahkemesi üyelerine de aynı çağrıyı yapıyoruz bu bir katliam yasasıdır, meşru değildir derhal bu yasanın yürütmesini durdurun diyoruz."  

"Yaşam nöbeti"nde AYM üyelerine seslenen oyuncu Güliz Gündüz de yasanın bir an önce geri çekilmesi gerektiğini talep etti. Gündüz yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Buna Hayvanları Koruma Kanunu adı altında hayvanları katliam kanunu demek gerekiyor. Çünkü bu yasa konuşulmaya başlandığından beri hayvan cinayetleri inanılmaz derecede arttı. Sürekli öldürülmüş hayvanların haberini alıyoruz. Bu geri çekilmek zorunda, bununla ne bu toplum yaşayabilir ne biz yaşayabiliriz ne de hayvanlar yaşayabilir. Biz bu ölümlerle yaşayamayız, zaten hayvanların yarısı öldürüldü kalanları en azından sağlam tutabilmemiz için bu yasanın geri çekilmesi gerekiyor. Lütfen geri çeksinler. Bu olabilecek bir yasa değil katliamdan yasa olmaz. Bilimsel ve etik olanı söyledik kısırlaştırma ve yerinde yaşatma ile çözülecekti. Bunun partisi yok o yüzden bu yasa derhal geri çekilmeli. 5199'un 6. maddesi korunmalı bizler dağ başlarına attıkları hayvanları kısırlaştırmaya devam etmeliyiz. Lütfen bu yasa derhal iptal edilsin." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Münih'te silahlı bir şüpheli polis tarafından öldürüldü

SONRAKİ HABER

Özgecan'ın terastan düşerek ölümünde erkek arkadaşa beraat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa