05 Eylül 2024 14:38

Putin: İstanbul anlaşması temelinde görüşmeye hazırız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna’yla İstanbul’da 2022’de varılan ancak hayata geçirilmeyen barış anlaşması temelinde görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Fotoğraf: Kremlin Basın Ofisi

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Vladivostok şehrinde düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu’nun ana oturumunda açıklamalarda bulundu. Putin, bir yandan hedeflerinin Donbass’ı tamamen ele geçirmek olduğunu aktarırken bir yandan da Ukrayna’yla İstanbul’da 2022’de varılan ancak hayata geçirilmeyen barış anlaşması temelinde görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Vladivostok kentindeki bir forumda soruları yanıtlayan Putin, "Onlarla müzakereye hazır mıyız? Bunu hiç reddetmedik ki. Ama bir takım geçici talepler temelinde değil, İstanbul’da üzerinde anlaşılan ve bilfiil imzalanan belgeler temelinde” ifadelerini kullandı. Moskova ve Kiev arasında İstanbul’da varılan anlaşmanın şartları şu ana kadar kamuoyuyla paylaşılmamıştı.

"Bir anlaşmaya varmayı başardık. Asıl önemli olan bu. Söz konusu belgeyi paraflayan Ukrayna heyet başkanının imzası bunu kanıtlıyor. Bu, Ukrayna tarafının varılan anlaşmadan genel anlamda memnun olduğu anlamına geliyor. Kiev’deki hükümetin temsilcileriyle olası bir barış anlaşmasının neredeyse tüm parametrelerine ulaşmıştık. Her şeyde anlaştık” diyen Putin, "Elbette son şekli verilmesi gereken bazı detaylar vardı ama bütüne bakıldığında verilen olay halen geçerli” diye ekledi.

Rusya lideri, “Yürürlüğe girmeme sebebi, o yönde bir talimat almalarıydı. Çünkü ABD ve Avrupa elitleri, bazı Avrupa ülkeleri, Rusya’ya stratejik bir mağlubiyet tattırmak istedi” dedi.

Öte yandan Ukrayna’nın Donbas bölgesinin “kurtarılmasının" Rusya’nın ana hedefi olarak tanımlayan Putin, “Silahlı güçlerimiz Kursk’taki durumu dengeledi ve yavaş yavaş düşmanı topraklarımızdan püskürtmeye başladı” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Haber-Sen: "PTT bir an önce personel alımı yapmalı"

SONRAKİ HABER

İsrail ordusu Batı Şeria’daki Cenin Valiliğini kuşattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa