DEM Parti'li Bartın, Hakkari’de zarar gören tarım arazilerini Meclise taşıdı
DEM Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Yüksekova’nın Bataklık köyündeki tarım alanlarında, su baskınları nedeniyle yaşanan zararı ve yurttaşların çözüm talebini Meclis gündemine taşıdı.
Fotoğraf: Öznur Bartın
Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Bataklık köyündeki yaklaşık 200 bin metrekarelik tarım arazisinin su kanallarının dolması sonucu su baskınlarına maruz kaldığını dile getiren Halkların Demokratik Partisi (DEM Parti) Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, su baskınlarının ayrıca yurttaşların ekonomik durumunu da olumsuz etkilediğini söyledi.
DEM Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Yurttaşların mevcut tapulu arazilerinde ot biçme işlemleri, mülki idare amirleri tarafından sit alanı olduğu gerekçesiyle engellendiğini belirten Bartın, tarım faaliyetlerine engelin sadece su baskınlarının olmadığını; tapulu ve sit alanı statüsünde olmayan arazilerde ot biçme engellemeleri nedeniyle tarımsal faaliyetlerini sürdürülemediğini vurguladı. Bartın, “Bu kapsamda, sit alanı olmadığı açıkça belirlenmiş olan tapulu arazilerde ot biçme işlemlerine yönelik engellerin kaldırılması ve yurttaşların yasal haklarının korunması hususunda gerekli düzenlemelerin yapılması önem arz etmektedir. Bu sorunun çözülmemesi halinde, bölgede tarımsal üretim ve hayvancılık faaliyetleri kalıcı olarak zarar görecektir” dedi.
"YURTTAŞLAR 2 AYDIR YETKİLİLERDEN YANIT ALAMIYOR"
Öte yandan yurttaşların su baskınlarının neden olduğu zararların giderilmesi ve kanalların temizlenmesi için Hakkâri Devlet Su İşleri ve özel idareye başvuruda bulunduğunu ancak iki aydır herhangi bir geri dönüş alamadıklarını söyleyen Bartın, yasal olmayan engellemeler ve su baskınları yüzünden tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülemez hale gelmesi, köy halkını ciddi şekilde mağdur etmiştir. Yurttaşlar sorunlarının çözümü için gerekli adımların atılmasını talep ediyor” diye belirtti.
Bartın, önergesinde şu soruları yöneltti:
- Su baskınlarının neden olduğu tarım arazilerindeki zararın giderilmesi için ne tür çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz? Su kanallarının temizlenmesi ve yeniden düzenlenmesi konusunda acil bir eylem planı var mıdır veya olacak mıdır?
- Bataklık (Silivana) köyünde yaklaşık 200 bin metrekarelik tarım arazisinin su baskınlarından etkilenmesi sonucu oluşan mağduriyetin telafisi için herhangi bir tazminat ya da destek programı planlanmakta mıdır?
- Su baskınları nedeniyle biçilemeyen otların kaybı, hayvancılık faaliyetlerini ciddi şekilde tehlikeye atmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için acil yem yardımı ya da başka bir destek sunmayı düşünüyor musunuz?
- Köydeki yurttaşların tapulu arazilerinde ot biçme işlemlerinin mülki idare amirleri tarafından sit alanı olduğu gerekçesiyle engellendiği belirtilmiştir. Bu arazilerin sit alanı olup olmadığı konusunda bakanlığınızın bir incelemesi yapılmış mıdır? Bu engellerin kaldırılması için ne tür yasal düzenlemeler yapılabilir?
- Yurttaşların mevcut tapulu arazilerinde tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için yasal haklarını koruma konusunda Bakanlık olarak ne tür adımlar atmayı planlıyorsunuz?
- Köydeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin devamını sağlamak amacıyla uzun vadede su yönetimi ve taşkın önleme projeleri geliştirilecek midir? Bu konuda yerel yönetimlerle iş birliği yapılacak mıdır?
- Yurttaşların yaşadığı mağduriyetlerin basına yansıdığı göz önüne alındığında, bakanlığınız bu durumu çözmek için hangi acil müdahalelerde bulunmayı planlıyor? Kamuoyuna bu konuda ne tür bilgilendirme yapmayı düşünüyorsunuz
- Köyde su baskınlarının tekrarlanmasını önlemek için bölgede ne tür altyapı iyileştirmeleri yapılması planlanmaktadır? Bu çalışmalar ne zaman başlayacak ve ne kadar sürecektir?
- Yurttaşlar, Hakkâri Devlet Su İşleri ve özel idareye başvuruda bulunduklarını ancak geri dönüş alamadıklarını belirtmiştir. Bakanlık olarak bu kurumlarla koordinasyonu artırarak sorunların çözümünü hızlandırmayı düşünüyor musunuz? (HABER MERKEZİ)