06 Eylül 2024 05:43

Bitmeyen okullar, sürgünde eğitim

İstanbul’da riskli olduğu için yıkılan okulların inşaatları yıllardır bitirilmiyor. Binlerce öğrenci nakledildikleri okullarda sıkıştırılmış eğitime mecbur bırakılıyor.

Fotoğraf: Öğrenci velileri

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

Okulların açılmasına sayılı günler kala 2021’de yıkım kararı verilen Sarıyer’deki Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi 3 yıl geçmesine rağmen yapılamadı. Okullarının yapılmasını dört gözle bekleyen veli ve öğrenciler, yapımı üstelenen şirketin konkordato ilan etmesiyle yeni bir şok daha yaşadı. Okul tamamlanmazsa son sınıf öğrencileri kendi okullarını görmeden mezun olacaklar. İstanbul’da deprem riski nedeniyle yıkılan onlarca okuldan başka okullara nakledilen binlerce öğrenci, veli ve öğretmen de yıllardır başka okullarda misafir ve adeta sürgün hayatı yaşıyor. Birleştirilen okullardaki sıkıştırılan eğitim hem misafirleri hem de ev sahiplerini rahatsız ediyor.

Yıllardır yıkılan okul binalarının yapılıp tamamlanarak çocuklarının yeni okul binasına geçmesini bekleyen veliler hep bir hüsranla karşılaşmış. Her yıl yetkililerden ‘Sesinizi çıkarmayın, bu yıl bitecek’ cevabını aldıklarını anlatan velilerden Bülent, bu yıl veliler olarak muhtarlık, ilçe milli eğitim müdürlüğü ve kaymakamlığa başvurduklarını ama bir sonuç alamadıklarını anlatarak “Okulun yapımını üstlenen inşaat şirketi de konkordato ilan etmiş. Zaten inşaatta çalışma yok. Bu gidişle okul gelecek yıl da bitmez” dedi.

MEZUNLAR OKULLARINI GÖREMEYECEK

Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi öğrencisi olan kızının bu yıl 10. sınıfa geçtiğini ama hiç kendi okulunda okuyamadığına dikkati çeken Bülent “Bu yıl 12. sınıflar ne yazık ki kendi okullarını göremeden mezun olacaklar. Okul müdürü geçen yıl bize ‘Yüzde 100 bitecek bir yere başvurmayın’ demişti. ‘Bu inşaat şirketi beladır, sesinizi çıkarmayın başınız ağrır’ denilerek bizi bekletip, oyaladılar” ifadelerini kullanarak halen oyalanmaya çalışıldıklarını söyledi. 

DERS 1 SAAT, TENEFFÜS 5 DAKİKA

Çocuklarının Hacı Şalgamcı Ortaokuluna nakledildiğini belirten Bülent “Bu yıl velilere atılan mesajda birleştirme nedeniyle sabah 8’e 10 kala derslerin başlayacağı 12.40’ta biteceği duyuruldu. Dersler 40 dakika yerine 1 saat olacak, teneffüsler de 10 dakikadan 5 dakikaya düşürülecekmiş. Çünkü okul ikili eğitime geçmek durumunda” dedi. Öte yandan okulların açıklamasına birkaç gün kala çocuklarının Hacı Şalgamcı da okuyacağının da net olmadığını başka okulların da adının geçtiğine dikkat çeken Bülent “4 yıldır bitirilmeyen bir okul inşaatı var” tepkisini gösterdi.

"SIKIŞTIRILMIŞ EĞİTİM YAPILIYOR"

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu, Sarıyer, Şişli, Kağıthane, Beyoğlu ve Beşiktaş ilçelerinin şubelerine bağlı olduğunu belirterek “Bu ilçelerde kaç okul deprem açısından riskli bilmiyoruz. Ama riskli olduğu için yıkılan ve başka okullarda misafir olarak eğitimlerine 4-5 yıldır devam eden okullarımız var” dedi. Sarıyer’de 3 yıldır yapılmayan Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesinin sadece bir örnek olduğunu dile getiren Tosu “Yine Sarıyer’de Zübeyde Hanım Ortaokulu, Fatih İlkokulu ve Sabancı Emirgan Anadolu Lisesi benzer durumda. Beşiktaş'ta Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi, Şişli Anadolu Lisesinin de inşaatı bitmedi. Beyoğlu'da Tevfik Sağlam Ortaokulu 4 yıl oldu yıkılalı. Kağıthane’de Vasfi Çobanoğlu Ortaokulunun inşaatı 10 yıldır tamamlanmadı. Bunların dışında da çok okul var” bilgisini verdi. Yıkılan okulların binalarının tamamlanmaması nedeniyle öğrenci ve öğretmenlerin nakledildikleri okullarda sıkıştırılmış bir eğitime maruz kaldığına vurgu yapan Tosu “Okullarda ikili eğitim öğretim yapılıyor bu yüzden. Ders süreleri uzatılıp, teneffüs süreleri kısaltılıyor. Bu hem misafiri hem de ev sahibini olumsuz etkiliyor” dedi. Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) yeni okul yapmak, okul binalarını güçlendirmek için ek bütçe ayırması gerektiği çağrısını yapan Tosu “Çocukları 1 okula sıkıştırarak sorun çözülmez. Bir okulun yapılma süresi maksimum 1 yıldır. Öte yandan güçlendirme yapılan okullardaki çalışmaların da bir an önce bitirilmesi lazım. Yapım ve güçlendirme işleri de rant peşindeki şirketlerce değil kamu eliyle yapmalı” diye konuştu.

İNŞAAT FİRMASI KONKORDATO İLAN ETTİ

Bir türlü bitirilmeyen Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesinin yapımını İKSA Mühendislik üstlenmiş. Şirketin web sitesinde ‘25 yılda mega projelere imza attık’ deniyor.  O ‘mega projeler’ dikkat çekiyor: “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Togg Yerli Otomobil Fabrikası, İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, Akkuyu Nükleer Santrali.”  Yine aynı firmanın sitesinde projeler kısmında “İstanbul Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi Projesi. Gökyol İnşaat ve Sanayi AŞ. İş Miktarı: Devam Ediyor” ibaresi yer alıyor. Konkordato ilan eden Gökyol İnşaat ve Sanayi AŞ.’nin web sitesinde ise projeler kısmında Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi yer almıyor. Kamu hastanelerinin inşaatlarıyla öne çıkan Gökyol İnşaat'a son olarak başvurduğu İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesinden konkordato (Borçlarını ödemekte zorlanan şirketlerin alacaklıları ile yaptığı mahkemece onaylanan anlaşma) izni çıktı.

VALİ: 98 OKULUN SÜREÇLERİ SÜRÜYOR

İstanbul Valiliğinin verilerine göre kentte 2006’dan bu yana 1433 okulun 1311’i yıkılıp yeniden yapıldı veya güçlendirildi. İstanbul Valisi Davut Gül, yıkılıp yeniden inşa edilen Fatih Hattat Rakım Ortaokulunu ziyaretinde kalan 132 okuldan 34’ünün de yeniden eğitime kazandırıldığını 98 okuldan 29’unda inşaatın devam ettiğini ve kalan 69 okulun ise ihale ve proje süreçlerinin sürdüğü bilgisini verdi. 

ÖNCEKİ HABER

SES Diyarbakır'da, hastanenin sorunları ve çözüm önerilerini sıraladı

SONRAKİ HABER

Zil çalarken okul bahçesi moloz dolu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa