CHP'nin tüzük değişikliği oy çokluğuyla kabul edildi
CHP’nin 20’nci Olağanüstü Kurultayı’nda maddelerin oylandığı gün sona erdi. Genel Merkez’in kurultaya getirdiği metin, hiçbir değişiklik olmadan oy çokluğuyla kabul edildi.
Fotoğraf: CHP Basın
CHP'nin 20. Olağanüstü Kurultayı ATO Congresium'da gerçekleştiriliyor. Açılış konuşmasında tüzük kurultayı hazırlık sürecine dair konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Bu tüzük ne benimdir ne Kemal Bey’indir ne önceki genel başkanlarındır ne Zeynel Emre’nin ne Gül Hanım’ındır. Korkulacak değil, övünülecek bir taslak ortaya çıktı ve komisyonda oybirliği ile kabul edildi" dedi. Ön seçimin kaldırılmayacağını belirten Özel, genel başkanlık adaylığı için ise "Mevcut genel başkan talebi halinde adaydır. Diğer adaylar yüzde 5 imza toplarlar. Divan yüzde 5'ten az yüzde 10'dan çok imza kabul edilemez. İl başkanları için de yüzde 10 olan imza sürüyor. 600 delegenin 500'ünün imzasını aldım bitti bu iş havasıyla bir kongre yaşamayacağız" dedi.
CHP'nin tüzük değişikliklerinin ele alınacağı "İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı" bugün toplandı. Divan Başkanlığı'na CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek seçildi. İzleyicilere kapalı olan kurultaya CHP kurultay delegeleri katıldı. Maddelerin oylandığı gün sona erdi. Genel Merkez’in kurultaya getirdiği metin, hiçbir değişiklik olmadan oy çokluğuyla kabul edildi.
Yaklaşık 20.30 civarında, ön seçim yöntemlerini tanımlayan 52’nci maddenin görüşmelerine başlandı. Bu madde üzerindeki görüşmeler yaklaşık iki saat sürdü. Parti kurmaylarından edinilen bilgiye göre, madde binin üzerinde kabul oyu alırken 30 civarında ret oyu verildi. 52’nci maddenin geçmesinin ardından kalan dokuz maddenin tamamı yaklaşık yarım saat içinde kabul edildi.
KILIÇDAROĞLU KURULTAYA KATILMADI
Kurultay salonunda önceki dönem genel başkanları Altan Öymen, Murat Karayalçın ve Hikmet Çetin yer aldı. CHP'nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise kurultaya katılmadı.
Kurultaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da katıldı.
ÖZEL: MİLLET AĞIR BİR KREDİ AÇTI
Kurultay CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in konuşması ile devam etti.
Özel'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
"Bizim kurultaylarımız liderlerden emir alan kurultaylar değil onlara talimat veren kurultaylardır. Erdoğan’ın 18 kişilik kabinesine karşılık görevlendirme yaptık, Gölge Kabine kurduk. Sayın Erdoğan’ın kabinesinde bir tek kadın vardır ve o da aileden sorumludur. Biz bu ülkenin kurucu kodlarında olduğu gibi eşit temsile, kadın erkek eşitliğine yer vereceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."
"Türkiye’de ana muhalefet partisiyiz ama yurt dışına çıktığımızda Türkiye’nin partisiyiz. Yurt dışına çıktığımızda her zaman Türkiye’nin menfaatini savunduk."
"İşçi temsilcileri, işçi sendikalarıyla, işverenlerle daha çok temas ettik. DİSK’e her yerde eşlik ettik. Bu örgütlerle CHP arasındaki ilişki çok daha kuvvetlendi. Onlara güç verdik, onlardan güç aldık."
"SİZİNLE KAVGA ETMEYECEĞİZ"
"Önümüzde iki risk vardı. İktidarın CHP'yle tartışma, kavga etme, kutuplaşma siyasetini bir taktik ve strateji olarak sürdüğünü gördük. Bunlara karşı kulak asmadık. Sizinle kavga etmeyeceğiz. Kavga edeceksek emekli için, öğrenci için, esnaf için kavga edeceğiz ama sizin suni gündeminiz peşine takılmayacak, bu seçimin yerel seçim olmaktan çıkarmayacağız dedik ve böyle yaptık. İkinci tehlike ise eski dostlarımızın benzer yaklaşımları olmuştu. Özellikle Türkiye İttifakı'nın temellerini bombalamaya yönelikti. Bu parti, 2018-2019 ve 2023 seçimlerine ittifakla girdi. Yerel seçimde de ittifaksız olmayacağını söylüyorlardı. İttifakı reddeden bir parti olmadığımız gibi ittifak arayışları için üzerimize düşeni yaptık. Ama sırf ittifak yapmak için olmayacak teklifler yapmadık. Biz ittifakın partilerle değil milletin kendisiyle yapılması gerektiğini gördük. Partilerle yapılamayacağını gördük."
"47 yıl sonra partimizi birinci parti yaptık. Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye'nin birinci partisidir. Millet 31 Mart'ta Türkiye'de yeni bir siyasi iklim yarattı. Bizlere ağır bir sorumluluk yükledi, ağır bir kredi açtı. Bu kredi, bir yatırım kredisidir. Seçmen, Türkiye'nin geleceğine ve CHP'nin geleceğine yatırım yapmıştır. 412 belediye başkanımızın, başta büyükşehir belediye başkanlarımızın ellerindeki anahtar, Cumhuriyet'in ikinci yüzyılında partimizi iktidar yapacak olan anahtardır."
"BAŞKA PARTİDEN ADAY OLANLAR BİR DAHA BU PARTİDE GÖREV ALMAYACAK"
"Partiyi bırakıp bağımsız aday olup bizim partimize seçim kaybettirip AK Parti’nin kazanmasını sağlayanları bir kenara not etmedik. Bizim onlarla işimiz gücümüz yok. Kişisel hırslarından dolayı bu partinin karşısında adaylaşanlar adaylaştıkları yerde kalsınlar. O dönem bu hataları yapanlar bir daha bu partide görev almayacaklardır"
"NORMALLEŞME" AÇIKLAMASI
"Normalleşme dediğimiz sürece önce birileri yumuşama dediler. Ancak bir süre sonra onlar da normalleşmeyi kullandılar. Halkın bu sürece teveccühü tüm araştırmalarda ortaya çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Bu süre içinde iktidar tarafında ilk başlarda birkaç olumlu atılmaya çalışılsa da normalleşme sürecinde kendisine yer olmadığını düşünenlerin saldırıları süreci belli noktalarda aksaklığa uğratmıştır. Yaptığımız görüşme ne AK Parti'yle ittifak görüşmesi, ne Cumhur İttifakı'na iltihak görüşmesidir. Yapılan görüşme milletin derdini tasasını ifade etmek, çözüm önerilerini sunmak, bu müzakerelerden sonuç alınamazsa mücadele etme ve millete bunu açıkça gösterme sürecidir. Bunun dışında bir sürecin ne biz içinde oluruz, ne de siyasi rakiplerimizin böyle bir isteği olduğunu düşünmüyorum."
"İKTİDARIN BAŞINA SİHİRLİ DEĞNEK DEĞERSE..."
“Şimdi yeni bir anayasa konuşmanın değil o yeni anayasayı yapacak yeni bir meclis ve ona güçlü irade koyacak güçlü bir yönetici iradeye ihtiyaç var. ‘Onun da zamanı CHP iktidarıdır’ demekten geri durmadık. Yarın bir sihirli değnek bu iktidarın başına değerse, yarın sabahtan itibaren tüm AİHM, AYM kararlarına uyarlarsa, kuvvetler ayrılığını uygular, yürütmenin meclisin ve yargı üzerindeki tahakkümünü ortadan kaldırırlarsa, bu konuda geçmiş hatalarını telafi eder, yeni hatalar yapmazlarsa CHP yeni anayasa tartışmalarına kulak kabartabilir."
"Normalleşme CHP’ye yarıyor kaygısına kapılıp sertleşmek, kavga etmek, eski Türkiye’ye dönmek istiyorlar. Biz ne yaptıklarını görüyoruz ve bu oyuna gelmeyeceğiz."
"HEPİMİZ ÖN SEÇİME GİRECEĞİZ"
"Tüzük yapmak anayasa yapmak gibidir. Yapıyorsanız kendinize uyduramazsınız. Bu, Erdoğan’a anayasa yapmaktan farklı olmaz. Tüzük ortak mutabakat, örgütsel mutabakat işidir."
"Sayın Genel Başkanımızla (Kemal Kılıçdaroğlu) tüzük konusunda bir araya geldik, taslağı dün akşam kendisine mail olarak ilettik. Kendisi de bir önerisi olursa ileteceğini ifade etti.”
“Bu tüzük ne benimdir ne Kemal Bey’indir ne önceki genel başkanlarındır ne Zeynel Emre’nin ne Gül Hanım’ındır."
"Genel başkan dahil hepimiz ön seçime gireceğiz milletvekili olmak isteyenler ön seçime girecekler. Örgütten onay ve destek alacaklar."
"Bir maddeyi hepinize emanet etmek istiyorum, gençlik ve kadın kotası! Bu metin Türkiye’de ortaya çıkarılmış en demokratik parti tüzüğü olarak hepimizin övünç kaynağı olmaya adaydır."
GENEL BAŞKAN ADAYLIĞI
"Mevcut genel başkan imza toplamaz. Mevcut genel başkan talebi halinde adaydır. Diğer adaylar yüzde 5 imza toplarlar. Yüzde 10'dan çoğunu toplayamazlar. Divan yüzde5 'ten az yüzde 10'dan çok imza kabul edilemez. Bu adımı atmak suretiyle artık delegemizin örgütümüzün üzerindeki imza toplama baskısını, iki kıymetli adayın iki kıramayacağın temsilcisini memleketinde ağırlayıp da ona mı versem buna mı versem mahcup olmuştum tartışmalarını, genel başkanlarımızı bu işe muhtaç ve kurultay delegelerimizi, sanki gayri ahlaki bir tutum takınabilecek kişiler gibi gösteren bu haksız süreci sonuna kadar tarihe gömüyoruz. İl başkanları için de yüzde 10 olan imza sürüyor. ama divana yüzde 15'ten fazla imza teslim edemeyecekler. Yani 600 delegenin 500'ünün imzasını aldım bitti bu iş havasıyla bir kongre yaşamayacağız. Daha çok adayımız olacak."
"KAYYUM UYGULAMALARINI KINIYORUM"
"Hakkarililerin belediye başkanını seçmemesine, kayyum uygulamalarını sonuna kadar kınıyorum. Her denemede sonuna kadar karşı olacağımıza ve mücadeleyi yükselteceğimize burdan söz veriyorum."
İMAMOĞLU'NA DESTEK
"(İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na açılan dava) Sayın Ekrem İmamoğlu kendi duruşunu en kararlı şekilde ifade etmiştir. Sayın İmamoğlu'nun tutumu, partimizin tutumudur. CHP, Ekrem İmamoğlu'nun yanındadır. İstanbul'un sevgilisi, partimizin gözdesini kimsenin insafına bırakmayız. Herkes haddini bilecek!"
İMAMOĞLU'NDAN KURULTAY MESAJI
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kurultay delegeleri ile kahvaltıda buluştu. Gazeteci Barış Yarkadaş'ın aktardığına göre; CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, “Tüzük Taslağı ile ilgili son çalışmalar yapıldı. Biz de çok katkı verdik. İsteklerimizi tüzüğe yansıttık” diyerek, delegelerden destek istedi. İmamoğlu da tüzük taslağına destek verdiğini, partinin iktidara yürüdüğünü ve böyle bir süreçte birlik beraberlik görüntüsü vermenin doğru olacağını belirtti.
Kurultay konuşmaların tamamlanmasının ardından, Tüzük Komisyonu’nun kabul ettiği taslağın görüşmelerine başlandı. Tüzük komisyonu önerileri müzakere edilecek ardından oylama gerçekleşecek. Görüşmeler basına kapalı gerçekleştiriliyor.
7-8 EYLÜL'DE PROGRAM ÇALIŞTAYI YAPILACAK
7 Eylül'de "Program Güncelleme Çalışmalarının Usulünün Belirlenmesi" ve "Program Güncelleme Çalışmalarının Çerçevesinin Belirlenmesi" üzerine yuvarlak masa çalışmaları gerçekleştirilecek. 8 Eylül Pazar günü de "Küresel gelişmeler ışığında Program Çalışmaları" üzerine yuvarlak masa çalışması yapılacak. Ardından kurultay program çalışmalarının oylamaları gerçekleştirilecek.
CHP’nin kuruluş yıl dönümü olan 9 Eylül Pazartesi günü de Anıtkabir ziyareti yapılacak. Ardından, Devlet Mezarlığı, Karşıyaka Mezarlığı ve Cebeci Mezarlığı ziyaret edilecek. Pembe Köşk’te ‘CHP Tarihi Sergisi’nin açılışı gerçekleştirilecek. Kuruluş yıl dönümü kapsamında CHP Genel Merkezi önünde Şevval Sam konseriyle sona erecek. (HABER MERKEZİ)