Hak-İş mitinginde işçilerin talepleri “Nizamı bozmayın” diyerek engellendi

Hak-İş, Kocaeli’de bölgesel miting yaptı. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın sloganlarla taleplerini dile getirmeye çalışan işçileri “Nizamı bozmayın” diye susturmaya çalışması dikkat çekti.

06 Eylül 2024 12:25
Paylaş

Hak-İş üç ilde yapacağını duyurduğu mitinglerin ikincisini Kocaeli’de Anıtpark meydanında gerçekleştirdi. Mitinge Kocaeli dışında İstanbul, Bursa, Düzce, Sakarya, Ankara, Karabük ve Kastamonu'dan Hak-İş üyesi işçiler de katıldı.

Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan mitingde Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan Lezita, Yolbulan ve Borusan işçilerinin mücadelelerini desteklediklerini ifade etti. Arslan “Ülkemiz yakın tarihte görülmemiş bir kriz süreci yaşıyor. Bu krizin en büyük mağduru da ne yazık ki siz emekçilersiniz. Bu emekçilerin, bu işçilerin, bu mazlumların, bu haksızlığa uğramış kitlenin sesi olmak, onların sorunlarına cevap vermek, onların sesi olmak için meydanlardayız” dedi.

Konuşması sık sık orman işçilerinin attığı “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Vergide adalet istiyoruz” sloganlarıyla bölünen Arslan sloganlara müdahale ederek "Burada neden miting yaptığımızı kardeşlerimize anlatmamız gerekiyor. Sizin sorunlarınızı biliyoruz ve bu sorunları gündemde devam ettireceğiz. Lütfen toplantımızı nizamını bozmadan sürdürelim. Bu insanlar iş yerlerinden geldiler. Ayaktalar. Simit çay ikram edebildik mi?” diye sordu. 

Arslan sorunları çözecek hükümete karşı da sorumlulukları olduğunu ve bu sorumluluğun gereğini yapmak için de meydanlarda olduklarını ifade etti.

Vergi sisteminin değiştirilmesi gerektiğini dile getiren Arslan "Bu ülkede geçtiğimiz günlerde vergilerle ilgili düzenlemeler yapıldı. Bazı işverenlerden yeni vergiler talep edildi. Hiç vergi vermeyenlere dokunmaya başladılar hemen kıyameti kopardılar. Maliye bakanı istifa etti diye yalanlar uydurdular. Vergi vermemeye alışmış bunlar. Vergi vermek istemiyorlar. Bitmek tükenmek bilmeyen kâr hırsları devam ediyor. Biz diyoruz ki çok kazanan çok vergi versin. Az kazanan az vergi versin. Verginin adaletli alınmasını istiyoruz. Vergi vererek toplanan vergiler yüzde 36, dolaylı vergiler KDV dahil yüzde 66. Biz diyoruz ki vergide adalet olsun" diye konuştu.

Alanda sıkça “Vergide adalet”, “Onurumuz için meydanlardayız” ve “Haklarımız için meydanlardayız” sloganları atıldı.

VERGİDE ADALET, EK ZAM, ÇALIŞMA SÜRELERİNİN KISALTILMASI... İŞÇİLER TALEPLERİNİ EVRENSEL'E ANLATTI

Hak-İş'in Kocaeli' de gerçekleştirdiği mitinge katılan işçiler hangi taleplerle alanda olduklarını Evrensel' e anlattı. Alanda en çok 'vergide adalet' talebi öne çıksa da ek zam, çalışma sürelerinin azaltılması, KHK kapsamı dışında bırakılan işçilerin kadroya alınması, ayrımcılığın, keyfi işten atmaların sona ermesi gibi talepler de dile getirildi.

Nasıl bir vergi sistemi olmalı sorusuna 'gelir vergisinin sabitlenmesi gerek' cevabının yanı sıra, işçilerden hiç vergi alınmaması ve işverenlerden daha çok vergi alınması gerektiği şeklinde cevaplar da geldi.

(Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

UNRWA'ya göre en ölümcül haftaydı: İsrail çekildi, Batı Şeria’da büyük yıkım kaldı

SONRAKİ HABER

DEM Parti: 6-7 Eylül pogromu ile yüzleşin, failleri ortaya çıkarın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa