Tüm Köy Sen Malatya Şubesi: Belirlenen kayısı alım fiyatını kabul etmemiz beklenemez

Malatya'da kayısının düşük taban fiyatına isyan eden köylüler, Akçadağ Belediyesi önünde traktörleriyle eylem yaptı.

06 Eylül 2024 12:42
Paylaş

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Malatya Şubesi, Akçadağ Belediyesi önünde bulunan parkta, üretici köylülerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve kayısının düşük taban fiyatına karşı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Üreticiler açıklamaya traktörleriyle katıldı. Açıklama sonrası oturma eylemi oldu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ülkenin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan kuru kayısı taban fiyatını; en düşük kaliteye 110 TL, en yükseğe ise 155 TL olarak açıkladı. TMO duyurusuna göre alımlar 3 Eylül'de başladı.

Açıklamayı sendika adına okuyan Tüm Köy Sen Malatya Şube Sözcüsü Adil Aktaş, Akçadağ'ın, Türkiye'nin ve dünyanın en kaliteli kayısılarının yetiştiği önemli bir bölge olmasına rağmen bu yıl üreticilerin ciddi ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldığını belirtti.

“TÜCCARLAR, ÜRETİCİLERİN SIKINTILI DURUMUNDAN YARARLANARAK FİYATLARI DAHA AŞAĞI ÇEKMEYE ÇALIŞIYOR”

Üreticilerin aylarca emek vererek yetiştirdiği kayısıların hak ettikleri değerin çok altında bir bedelle el değiştirdiğini söyleyen Aktaş, “Tüccarların, üreticilerin sıkıntılı durumundan yararlanarak fiyatları daha da aşağı çekmeye çalışması, üreticilerimizi içinden çıkılması zor bir duruma sürüklemiştir” dedi.

Üreticilerin kazançlarının büyük bir kısmını sadece maliyetleri karşılamak için harcamak zorunda kaldığını söyleyen Aktaş, “Kayısı üreticileri, son yıllarda sürekli artan maliyetlerle boğuşmaktadır. Gübre, ilaç, mazot ve işçilik gibi temel giderler, tarım sektörünün genelinde olduğu gibi kayısı üretiminde de ciddi bir yük oluşturmaktadır” dedi.

Aktaş, kayısı üretiminde kullanılan gübrelerde KDV ve ÖTV oranlarının düşürülmesini, ilaçların üreticilere uygun fiyattan sunulmasını, mazottaki ÖTV'nin kaldırılmasını ve üreticilere uygun fiyatlı yakıt sağlanmasını talep ettiklerini dile getirdi.

“KAYISIDA, ADİL ALIM FİYATLARI BELİRLENMELİ”

Tüccarların düşük fiyat politikalarına karşı, kayısı alım fiyatlarının adil ve üreticilerin emeğini karşılayacak bir seviyeye çekilmesi gerektiğini söyleyen Aktaş, “Bu konuda devletin yani TMO’nun düzenleyici rol oynaması elzemdir. Ancak TMO en son yaptığı açıklama ile üreticiyle adeta dalga geçmiş ve kayısı alım fiyatını çok komik bir rakam olarak belirlemiştir. Biz üreticilerin bu belirlenen kayısı alım fiyatını kabul etmemiz beklenemez” dedi.

Kayısı üreticilerinin yaşadığı bu zorlukların tarım sektörünün genelinde yaşanan sıkıntıların bir yansıması olduğunu söyleyen Aktaş, “TMO'nun belirlediği taban fiyatlar, üreticilerin beklentilerini karşılamaktan uzak kalmakta, bu da sektörde ciddi bir memnuniyetsizlik yaratmaktadır. Üreticilerin sesine kulak verilmesi ve maliyet artışlarının dikkate alınarak daha adil ve sürdürülebilir bir fiyat politikası geliştirilmesi, hem üreticilerin hem de genel tarım sektörünün geleceği için kritik önem taşımaktadır” dedi.

“ÜRETİCİLERİN EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALABİLECEĞİ, SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR TARIM EKONOMİSİ OLUŞTURULMALI”

Son olarak Aktaş, “Akçadağlı kayısı üreticileri olarak, bu zor günlerde yanımızda olacak ve sorunlarımızı çözmek için harekete geçecek tüm yetkililere sesleniyoruz. Üreticilerimizin emeğinin karşılığını alabileceği, sürdürülebilir bir tarım ekonomisinin oluşturulması için gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz” diyerek açıklamayı sonlandırdı. (Malatya/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Kayıtta yaşadıklarımız: "Eğitim herkese eşit ve parasız olmalı"

SONRAKİ HABER

Jınnews’in ağustos ayı erkek şiddeti çetelesi: 31 kadın ve 5 çocuk katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa