6 Eylül 2024 15:29

DEM Parti Milletvekilleri, Şırnak'taki eğitim sorunlarını Meclis'e taşıdı

DEM Parti milletvekilleri, Şırnak'ta okulların fiziki altyapısının yetersiz olduğunu, 3 bin öğretmen açığını ve taşımalı eğitimde ciddi sorunlar yaşandığını belirterek, Tekin'e soru önergesi sundu.

DEM Parti Milletvekilleri, Şırnak'taki eğitim sorunlarını Meclis'e taşıdı

Fotoğraf: DHA

DEM Parti milletvekilleri Ayşegül Doğan, Mehmet Zeki İrmez ve Nevroz Uysal Aslan, Şırnak'taki eğitim sorunlarını gündeme getirerek, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e soru önergesi sundular. Soru önergesinde, Şırnak ve ilçelerindeki eğitim ve öğretim koşullarının her geçen yıl daha da kötüleştiği, okulların fiziki altyapısının yetersiz olduğu, personel eksikliği ve servis sıkıntılarının çözüm beklediği vurgulandı.

EĞİTİM ALTYAPISI VE PERSONEL EKSİKLİĞİ

Önergeye göre, Şırnak'ta bulunan okulların yüzde 80'inin fiziki altyapısı eğitim-öğretime elverişli değil. Okulların çevre düzenlemeleri yetersiz, derslik sayısının az olması nedeniyle sınıflarda kapasiteyi aşan sayıda öğrenci eğitim görüyor. Özellikle öğretmen açığı büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Şırnak genelinde 3 bin öğretmen açığı olduğu belirtilirken, bu açık ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılıyor. Ücretli öğretmenlerin aldıkları ücretlerin ise asgari ücretin yarısından az olduğu vurgulandı.

TAŞIMALI EĞİTİM VE SERVİS PROBLEMLERİ

AKP hükümetinin 20 yılda 19 bin 708 köy okulunu kapatarak binlerce öğrenciyi taşımalı eğitime zorladığını belirten milletvekilleri, Şırnak'ta taşımalı eğitimin büyük sıkıntılar yarattığını dile getirdi. Servis ihalelerinin geç yapılması nedeniyle öğrencilerin eğitim-öğretime geç başladıkları, ayrıca servis ücretlerine yüzde 100 zam yapılmasının veliler üzerinde ciddi bir ekonomik yük oluşturduğu ifade edildi. Bu durumun bazı öğrencilerin okulu bırakmasına yol açacağına dikkat çekildi.

ÖĞRETMENLERİN ZOR ŞARTLARI VE SİRKÜLASYONU

Önergede ayrıca, öğretmenlerin konut sorunlarının çözülmediği, bölgedeki öğretmenlerin sıklıkla tayin istedikleri ve bu nedenle öğretmen sirkülasyonunun en yüksek olduğu illerden birinin Şırnak olduğu belirtildi. Özellikle köy okullarında görev yapan öğretmenlerin ulaşım masraflarını kendilerinin karşılaması, öğretmenlerin kısa sürede şehir merkezine tayin istemelerine neden oluyor.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ

Şırnak’taki eğitim sorunlarının uzun yıllardır çözülmediği ve bu durumun batıdaki şehirlerle arasındaki farkı daha da açtığı ifade edildi. Özellikle yeni öğretmen atamaları ve eğitimin kalitesinin artırılması gerektiği belirtilirken, Şırnak’taki çocukların eğitim hakkının ciddi bir şekilde ihlal edildiği vurgulandı.

DEM Parti milletvekilleri, eğitimde eşitlik sağlanması için acilen öğretmen atamalarının yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, okulun ilk günü tüm öğrencilerin öğretmenlerle buluşmasının sağlanması ve liyakata dayalı atama politikalarının benimsenmesi gerektiği ifade edildi.

Bu bağlamda milletvekilleri, Tekin'e şu soruları yöneltti:

  • Şırnak’taki okulların fiziki şartlarının düzeltilmemesindeki amaç nedir? 2024-2025 eğitim-öğretim yılında okulların hijyen ve çevre sorunlarının çözümüne yönelik bir planınız var mı?
  • Taşımalı eğitim ile köylerden gelen öğrencilerin okul servislerinin düzensiz ve yetersiz olduğu, okul servislerine yönelik ihalelerin ise zamanında yapılmadığına dair bilginiz var mı?
  • Şırnak ve ilçelerindeki okul müdür ve yardımcılarının sendika sayısına göre dağılımı nedir?
  • Şırnak'taki öğretmen açığının giderilmesi için bakanlığınızın planları nelerdir? Şırnak'ta 3 bine yakın öğretmen açığı olduğu belirtiliyor. Bu açığın kapatılması için kısa ve uzun vadeli stratejileriniz nelerdir?
  • Şırnak'ta toplam öğretmen kadro sayısı kaçtır? Şırnak'tan il dışı ve özür grubu tayinleri ile birlikte giden toplam öğretmen sayısı kaçtır?Şırnak’ta il içi yer değiştiren öğretmenlerin sayısı kaçtır?
  • Yer değiştirme gerekçeleri nelerdir?Şırnak'ta 2023-2024 eğitim-öğretim yılında çalıştırılan ücretli öğretmen sayısı kaçtır?
  • KPSS ve diğer sınavlar ile öğretmen atamaları arasındaki sürecin daha adil ve etkili bir hale getirilmesi için bakanlığınızın herhangi bir reform planı bulunmakta mıdır?
  • Şırnak’taki öğretmen sirkülasyonu ve öğretmen açığı sorununa nasıl çözüm üretmeyi planlıyorsunuz? Özellikle 2024-2025 eğitim yılı için atama sürecinde hangi adımlar atılacaktır?
  • Öğretmenlerin özlük hakları, konut sorunları ve ücret iyileştirmeleri ile ilgili bakanlığınızın yaptığı veya yapmayı planladığı düzenlemeler nelerdir?
  • Ekonomik krizden kaynaklı uygulanan tasarruf tedbirleri kapsamında Şırnak ve ilçelerinde okul servislerine bir sınırlama getirilecek midir?
  • Okul servis ücretlerinde yapılan yüzde 100 zammın nedeni nedir ve bu artışa ilişkin bakanlığınızın bir değerlendirmesi var mı? Veliler üzerinde ciddi bir ekonomik yük oluşturan bu zam hakkında bakanlığınızın açıklaması veya herhangi bir müdahalesi olacak mıdır?
  • Servis ücretlerindeki artışın öğrenci taşımacılığı ve eğitime erişim üzerindeki etkilerini değerlendirmek için bir araştırma veya inceleme yapılacak mıdır? Özellikle düşük gelirli ailelerin bu artıştan nasıl etkileneceğine dair herhangi bir önlem veya destek planınız var mıdır?

(HABER MERKEZİ)

 

Evrensel'i Takip Et