06 Eylül 2024 16:04

Kapasitesi artırılacak olan Afşin Elbistan termik santrali hastalıkları katlayacak

Temiz Hava Hakkı Platformu, Afşin Elbistan termik santralinin genişletilmesi projesinin kabul edilmesi halinde santralin 35 yılda 2 bin 268 erken ölüme yol açacağını kaydetti.

Fotoğraf: Özer Akdemir

Paylaş

Maraş’ın Afşin Elbistan bölgesinde,  A Termik Santrali’ne ek iki yeni ünite yapılması geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesindeki İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda gündeme geldi. Termik santrale ek ünite yapılmasına bölge halkı ve çevre savunucuları karşı çıkarken Temiz Hava Hakkı Platformu da bir rapor yayımladı.

ERKEN ÖLÜMLERİ ARTIRACAK

7 Eylül Dünya Temiz Hava Günü öncesinde yayımlanan rapor, kömür yakarak elektrik üreten Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne ek iki ünite yapılması durumunda ortaya çıkacak hava kirliliğinin neden olacağı erken ölümlere, kronik hastalıklara ve bu sağlık etkilerinin yol açacağı toplam ekonomik maliyete vurgu yapıyor.

Rapora göre, Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne yapılacak iki ek üniteden kaynaklanacak hava kirliliği, 35 yıllık işletme süresi boyunca 2.268 erken ölüme yol açacak. 2 bin 896 çocuk astım hastası olurken, kirlilik 907 bebeğin erken ve 514 bebeğin gelişimini tamamlamadan düşük ağırlıkla doğmasına yol açacak.

“AYNI BEDELE 29 HASTANE KURULABİLİR”

Raporda, yapılan modelleme çalışmasına göre erken ölümler, hastane başvurularından kaynaklanan sağlık harcamaları ve diğer tıbbi harcamaların toplamının ortalama olarak 2,6 milyar ABD dolarına, güncel döviz kuru ile 88,4 milyar TL’ye ulaşacağına dikkat çekiliyor. 88,4 milyar TL’lik bu sağlık maliyeti, kamu yatırımlarına aktarılsa, her biri 500’er yataklı 29 hastane kurulabilir. 

“ARTIK TEMİZ HAVAYA YATIRIM YAPILSIN”

Rapora ilişkin bilgi veren Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Deniz Gümüşel, “Sağlık etkilerini ve ekonomik maliyeti hesaplarken santralin hava kirliliğini önleyici tüm yatırımları eksiksiz yaptığını ve Türkiye’deki hava kalitesi mevzuatına tam olarak uyduğunu varsaydık. Buna rağmen 88,4 milyar TL’lik bir sağlık maliyeti ortaya çıktı. Yani ne kadar ileri teknolojili filtre de taksanız, kömürü yakarak elektrik üretmek halk sağlığına ve ekonomiye çok büyük yük getiriyor. Sağlık kayıplarından oluşacak ekonomik maliyet engellenerek, bölgede yıllardır termik santraller nedeniyle yaşanan sağlık sorunlarının çözümüne kaynak yaratılabilir. 7 Eylül Dünya Temiz Hava Günü için çağrımız şu: Artık kömüre değil sağlığa ve temiz havaya yatırım yapmanın zamanı” ifadelerini kullandı.

Halkın 2022 yılından beri itirazlarını dile getirdiği proje ÇED raporuna dair Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı henüz kararını açıklamadı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan açıkladı: Sosyal medya ve video oyunlar için yasal düzenlemeler geliyor

SONRAKİ HABER

Borçkalılar, orman ihalelerinin iptali için dilekçe verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa