06 Eylül 2024 16:24

İzmir Müfredata Hayır Platformu: Eşit şartlarda eğitim için gerekli adımlar atılsın

İzmir Müfredata Hayır Platformu, artan okul ve kırtasiye masraflarına tepki gösterdi. Platform, tüm öğrencilerin eşit şartlarda eğitim alması için gerekli adımların acilen atılmasını talep etti.

Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/Evrensel

Reklam

İzmir Müfredata Hayır Platformu, “Bir okul çantası kaç liraya doluyor” pankartıyla artan okul ve kırtasiye masraflarına tepki gösterdi. Yaşanan ekonomik zorluklar, yüksek enflasyon ve derinleşen ekonomik krizin eğitim giderlerini de etkilediğini söyleyen platform, bu durumun özellikle dar ve orta gelirli ailelerin eğitim masraflarını karşılamakta zorlandığını kaydetti.

YÜZDE 50 İLE YÜZDE 70 ARASINDA ARTIŞ

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasını Eğitim-Sen 4 No’lu Şube Başkanı İsmail Akyol okudu. Son bir yıl içinde temel kırtasiye ve okul ihtiyaçlarında en az yüzde 50 ile 70 arasında değişen oranlarda artışlar yaşandığını söyleyen Akyol, “Özellikle okul çantası, spor ayakkabısı ve defter gibi temel ürünlerdeki fiyat artışları dikkat çekmektedir. Bu masraflar, her öğrenci için ayrı ayrı düşünüldüğünde, bir ailenin bütçesi üzerindeki yük daha da ağırlaşmaktadır” dedi.

İhtiyaca göre maliyetleri belirten Akyol, “İlkokul öğrencisi için temel kırtasiye malzemeleri, çanta ve diğer gereksinimler hesaba katıldığında toplam maliyet 3 bin TL ila 5 bin TL arasında değişmektedir. Ortaokul ve lise öğrencileri için bu maliyet 6 bin TL’yi geçmiştir. Eğer teknolojiye yönelik ihtiyaçlar da eklenirse, bu rakamlar 10 bin TL’nin üzerine çıkmaktadır. Birçok aile, yaşanan hayat pahalılığı nedeniyle çocuklarının en temel okul ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale gelmiştir” diye konuştu.

EĞİTİM EN TEMEL HAKTIR’

“Okul ihtiyaçlarının karşılanamaması, sadece eğitimde başarıyı değil, öğrencinin okula olan motivasyonunu ve aidiyet duygusunu da olumsuz etkilemektedir” diyen Akyol, eğitim hakkının her çocuğun en temel hakkı olduğunu belirtti.

Artan eğitim masrafları nedeniyle bu temel hakkın kullanılabilirliğinin giderek zorlaştığını söyleyen Akyol, “Devlet, her bireyin eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanmasını sağlamakla yükümlüdür. Eğitim masraflarının devlet tarafından üstlenilmesi, ailelerin üzerindeki maddi yükü hafifletecek, aynı zamanda çocukların eğitime daha iyi odaklanmalarını ve nitelikli bir eğitim almalarını mümkün kılacaktır. Tüm öğrencilerin eşit şartlarda eğitim alması için gerekli adımlar acilen atılmalı” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam