07 Eylül 2024 05:46

Selim Köse Apartmanı dosyası: Raporlara rağmen asli kusurlu şüphelilere adli kontrol

6 Şubat depremlerinde Hatay’da yıkılan ve 42 kişinin yaşamını yitirdiği Selim Köse Apartmanı soruşturmasında, bilirkişi raporlarına rağmen şüpheliler hakkında adli kontrol kararı verildi.

Selim Köse Apartmanı enkazı | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Hatay

6 Şubat depremlerinde Hatay’da yıkılan ve 42 kişinin yaşamını yitirdiği Selim Köse Apartmanı soruşturmasında, bilirkişi raporlarına rağmen şüpheliler hakkında adli kontrol kararı verildi. Sulh Ceza Hakimliği, soruşturma kapsamında ismi geçen 5 kişiden 4’ünün ifadesini aldı. KATÜ'den gelen bilirkişi raporu ardından yeniden ifadesi alınan isimlerden Eyzem E’nin edindiği raporda çıkan sonuçlarla Savcılığın raporundaki çelişkiler gerekçesiyle adli kontrol kararı verildi.

HAKİM, ŞÜPHELİNİN ALDIĞI RAPORU ESAS ALDI

Hatay'ın Antakya ilçesi Odabaşı Mahallesi'nde bulunan Selim Köse Apartmanında yakınlarını kaybeden Avukat Seda Mutaf, gelişmeler hakkında bilgi verdi. 19 aydır bekledikleri Karadeniz Teknik Üniversitesi raporunun geldiğini söyleyen Mutaf, “Binanın yapımında sorumlu olan kişiler, ‘asli kusurlu’ bulundu; sadece belediye görevlileri tali kusurlu bulundu. Asli kusurlu bulunan bütün müteaahit, şantiye şefi, yapı denetim hakkında savcılık, mevcutlu bir şekilde yakalama çıkarıp gözaltına aldı ve ifadelerini aldı. Tutuklamaya sevk etti. Fakat öğrendik ki dün Sulh Ceza Hakimliği tarafından ifadeleri alınan şüphelilerden birinin daha önce, nasıl aldırdığını bilmediğimiz bir raporu var. Bina sanki adeta hiç yıkılmayacakmış gibi bir rapor alınmış. Hakim de bu raporla, Savcılığın aldırmış olduğu raporlar arasında çelişki var diyerek adli kontrollerine devam kararı aldı. Sanki hiç delil yokmuş, asli kusurlu bulunmamışlar gibi. Savcının aldığı rapor, araştırma tutanakları, kazı çalışmalarının hiçbirinde bir çelişki yok. Şüphelinin kendisinin yaptırdığı bir delil tespit raporunu esas alarak bunların hepsine tahliye verip gönderdi” dedi.

"RAPORA RAĞMEN TUTUKLANMADI"

Endişelerimiz 19 ay sonra haklı çıktığını kaydeden Mutaf, “En başından beri nasıl rapor aldığını bilmediğimiz Eysem E. için tutuklama yapılsaydı, onlar evine güle oynaya giderken biz evimize ağlayarak gitmiyor olurduk. Rapor yok diye tutuklamadınız, şimdi rapor var yine tutuklamıyorsunuz!” diyerek tepki gösterdi.

Mutaf son olarak karara itiraz ettiklerini söyledi.

“SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”

Alper Aba

Selim Köse Apartmanında eşini ve çocuklarını kaybeden Alper Aba da karara ilişkin “19 aydır verdiğimiz hukuk mücadelemizin dün hakimlerce verilen karar yüzünden sekteye uğratıldı. Eşimi ve oğlumu kaybettim. Suçlusu olan müteahhit ve yapı denetim olan kişiler maalesef adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Savcılık tarafından itiraz edildi. Biz bugün avukatlar aracılığıyla itiraz dilekçemizi verdik” dedi.

Şüphelilerin ‘asli kusurlu’ olmalarına rağmen savcılık tarafından iki kez alınmış karot numunelerinin düşük olmasına rağmen şüphelilerin aldırdığı karot sonucunun farklı olan raporun dikkate alınmasına tepki gösteren Aba, “Savcının aldırdığı numunelere güvenmeyerek, şüphelilere güvenerek bu kararı alındı. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. 42 kişiye mezar olan binamızdaki bütün vefat eden insanların ailelerini de bu dayanışma içinde görmek istiyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Fındık bahçelerinde madene bakanlık karar verecek

SONRAKİ HABER

Bahadır Özgür: İktidar en küçük ilmeği bile sökmek istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa