06 Eylül 2024 16:53

Emine Şenyaşar'ın Meclis önündeki "adalet" eylemi 16'ncı gününde

Emine Şenyaşar'ın Meclis'te başlattığı Adalet Nöbeti eylemi 16'ncı gününde devam etti. 

Fotoğraf: MA

Paylaş

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018'de eski AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınları tarafından gerçekleştirilen saldırıda eşi ve 2 oğlu katledilen, bir oğlu da tutuklanan Emine Şenyaşar, Meclis'te başlattığı eylemini 16’ncı gününde de sürdürdü.

Şenyaşar'ın, eşi ve oğullarının katillerinin tümünün bulunarak cezalandırılması ve oğlunun serbest bırakılması istemiyle Meclis'te başlattığı Adalet Nöbeti'ne katliamda yaralı kurtulan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili oğlu Ferit Şenyaşar da katıldı.
Şenyaşar katliam ve sonraki sürece işaret ederek, adalet talebini yineledi.

NE OLMUŞTU?

Urfa’nın Suruç ilçesinde 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri’nden 10 gün önce Suruç’taki iş yerlerini ziyaret eden AKP’liler tartıştıkları Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar’a işlettikleri dükkanda saldırdı. Saldırı, daha sonra yaralıların kaldırıldığı hastanede devam etti. eski AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları, tedavi altına alınan Şenyaşar kardeşlere hastane personellerinin önünde saldırdı, Celal ve Adil Şenyaşar hastanede katledildi. Çocuklarının vurulduğunu duyup hastaneye giden baba Hacı Esvet de burada Yıldız’ın yakınları tarafından Emine Şenyaşar’ın gözleri önünde katledildi.

DAVA SÜRECİ

Olaya dair dava dosyası, saldırı ve katliam aynı gün olmasına rağmen "iş yeri" ve "hastane" olarak ikiye ayrıldı. "Hastane" dosyası ile ilgili 4 yıl 4 ay süren soruşturma sonucunda gizlilik kararı kaldırılarak iddianame hazırlandı. Dava kapsamında 19 sanık hakkında "Hacı Esvet ve Adil Şenyaşar’ı katletmekten, Ferit ve Mehmet Şenyaşar’ı ise yaralamaktan" hapis cezası istendi.

Hastanede gerçekleşen katliama dair açılan davaya bakan Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi 1 Şubat'ta verdiği ara kararla her iki dosyayı birleştirerek, “hastane” dosyasını, “iş yeri saldırı” davasının görüldüğü Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Her iki dosyanın birleştirildiği davada, aralarında katliamdan yaralı kurtulan Emine Şenyaşar’ın oğlu Fadıl Şenyaşar’ın da bulunduğu 30 sanık yer aldı. Fadıl Şenyaşar, Enver Yıldız, Mekail Şimşek ve Celal Yıldız’ın tutuklu yargılandığı davada, 26 sanık ise tutuksuz yargılanıyor.

"İş yerinde gerçekleşen saldırı" ile ilgili yapılan yargılamada, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verildi. 2 Nisan 2021’de Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar, 9 Aralık 2022’de Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozuldu ve yargılama yeniden başladı.

Saldırıda yaralanan Fadıl Şenyaşar, kafası ve boğazı sargı içinde çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak gönderildiği Urfa 1 Nolu T Tipi Cezaevi'nden daha sonra Elazığ Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Fadıl Şenyaşar, iş yerinde kim tarafından ateşlendiği belirlenemeyen bir mermiyle yaralanan eski AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız’ı öldürdüğü ve 8 kişiyi yaraladığı iddiasıyla yargılanıyor.

Suçlamaları reddeden Fadıl Şenyaşar, yargılandığı davanın tüm duruşmalarında iddianamede çelişkiler olduğunu ve delillerin karartıldığını söyledi. İş yerinde sadece iki defa ateş ettiğini belirten Şenyaşar, silahının kayıp olduğunu ve bulunması halinde Mehmet Şah Yıldız’ı öldürmediğinin ortaya çıkacağını belirtti. Mahkemece görevlendirilen bilirkişi raporuna göre de Yıldız’ın ölümüne neden olan silah tespit edilemedi.

Şenyaşar ve avukatları ayrıca hastanede delillerin yok edildiğini de her duruşmada dile getirdi. Hastanede yaşanan linç ve katliam esnasında Urfa Valisi Abdullah Erin, Suruç Kaymakamı Tarık Açıkgöz ile dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba hastane bahçesinde bulunuyordu. Bulunan devlet erkanı ve üst düzey güvenlik durumuna rağmen hastanedeki kamera kayıtlarının çalındığı iddia edildi. Hastanede “sarı alanda” linç edilen Esvet Şenyaşar’ın duvarlara bulaşan kanı da boyanarak yok edildi. Dava kapsamında tanık olarak dinlenen Suruç İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Özen, sorumluluğu altında olan hastane görüntülerinin alınmasında bir ihmalin olmadığını savundu. Özen, hastane kayıtlarının kendilerinden daha hızlı hareket eden Yıldız ailesi tarafından çalınmış olabileceğini söyledi.

DURUŞMA 18 EKİM'DE GÖRÜLECEK

Saldırıya dair 4'ü tutuklu (Fadıl Şenyaşar, Enver Yıldız, Mekail Şimşek ve Celal Yıldız) 30 kişi hakkında açılan davanın 7'nci duruşması 19 Temmuz 2024'te Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Olayda kullanıldığı iddia edilen silahın nerede olduğunu soran Fadıl Şenyaşar, işyerinde bulunan mermilerin Adli Tıp Kurumundaki (ATK) balistik incelemelerinin dosyaya dahil edilmesi gerektiğini dile getirerek tahliyesini istedi. Şenyaşar ilesinin avukatları, dönemin vali ve ilçe emniyet müdürü ile bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın dinlenmesini talep etti. Tutukluluğa ilişkin mütalaa veren iddia makamı, sanıkların kaçma şüphesi nedeniyle tutukluluklarının devamına karar verilmesini istedi. İddia makamı, mütalaasını hazırlamak üzere mahkemeden ek süre talebinde bulundu. Sanıkların tutukluluklarının devamına karar veren mahkeme, dönemin vali ve ilçe emniyet müdürü ile dönemin bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın dinlenmesi talebini reddederek, duruşmayı 18 Ekim'e erteledi.

ADALET MÜCADELESİ

Saldırıda iki oğlu ve eşini yitiren Emine Şenyaşar ve saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar, Fadıl Şenyaşar’ın serbest bırakılması, katliama karışan ve göz yuman kişilerin yargılanması talebiyle 9 Mart 2021’de Urfa Adliyesi önünde Adalet Nöbeti başlattı. Emine Şenyaşar, baskı, gözaltı ve engellemelere rağmen adliye önündeki eylemini 846 gün boyunca sürdürdü. Şenyaşar Urfa’daki adalet arayışını 26 Temmuz 2023’te Ankara’ya bakanlık önüne ardından Meclis önüne taşıdı. (HABER MERKEZİ)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Asansör boşluğuna düşen işçi ağır yaralandı

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de kadın cinayeti: Eşini öldürüp intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa