06 Eylül 2024 17:04

RTÜK Netflix ile anlaştı: “Famagusta” Türkiye'de yayımlanmayacak

RTÜK Başkanı Şahin, Netflix ile "Famagusta" dizisi ile ilgili görüşmelerin yapıldığını ve yapımın Türkiye'de yayınlanmayacağına dair anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Famagusta dizisi tanıtım videosundan ekran görüntüsü

Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, "Famagusta" isimli dizinin Netflix ile yapılan görüşmeler sonrasında Türkiye’de yayınlanmayacağını açıkladı. Şahin, "Söz konusu yapım, sadece daha önce yayınlandığı ülkede (Yunanistan) Netflix kataloğuna girecek, Türkiye’de veya herhangi bir ülke kataloğunda yer almayacaktır" dedi.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs yapımı olan "Famagusta" isimli dizi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik tarafından hedef alınmıştı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin dizinin Netflix'in Türkiye’deki kataloğunda yer almayacağını açıkladı.

Şahin, "Tarihi gerçekler ortadayken bazı çevrelerin art niyetli olarak Türkleri, ülkemizi ve kahraman ordumuzu kötüleyen bir filmle ortaya çıkması kabul edilemez bir yanlıştır. Yapım, daha önce menşe ülkesindeki televizyonlarda yayınlanmış ve sonrasında Netflix tarafından lisanslanmıştır. Ülkemizdeki dijital yayın hizmetlerini düzenleyen ve denetleyen kuruluş olarak Üst Kurulumuz, yayıncı Netflix ile gerekli görüşmeleri yapmış ve yapımın yayınlanmayacağına dair anlayış birliğine varılmıştır. Söz konusu yapım, sadece daha önce yayınlandığı ülkede (Yunanistan) Netflix kataloğuna girecek, Türkiye’de veya herhangi bir ülke kataloğunda yer almayacaktır" ifadelerini kullandı.

Famagusta, Türkiye'nin Kıbrıs Harekatı'nı gerçekleştirdiği 1974 yazında Mağusa kentinde yaşanan olayları Rumların anlatımıyla ele alıyor. Mega TV'nin sosyal medya hesaplarından 26 Ağustos'ta yapılan duyuruda, “MEGA'nın büyük yapımı #Famagusa Netflix'te! Netflix kullanıcıları 20 Eylül'den itibaren dizinin birinci ve ikinci sezonunun bölümlerini izleyebilecek” denilmişti. Dizinin yönetmeni Andreas Georgiou da Instagram hesabında aynı bilgiyi dizinin posteriyle birlikte paylaşmıştı. 

Diziye adını veren Famagusta (Mağusa ya da Gazimağusa), tarih boyunca Kıbrıs Adası'nda önemli bir liman kenti oldu ve Kıbrıs Harekatı sırasında Türklerin kontrolüne geçti.

Famagusta dizisinde, Kıbrıs Harekatı sırasında kentte Rum ailelerinin yaşadıklarına odaklanılıyor. Dizide Kıbrıs Harekatı "işgal" olarak nitelendiriliyor ve dizinin fragmanında, Türk askerleri "Rumları zorla yerinden eden ve toplu ölümler gerçekleştiren taraf" olarak tasvir ediliyor. Famagusta dizisi, Kıbrıslı Rumlar açısından, Kıbrıs Harekatı'nın 50'nci yılında yayımlanması nedeniyle önemli görülüyor.

Dizinin 21 Ocak'ta Lefkoşa Belediye Tiyatrosunda yapılan galasına Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis da katılmıştı. Kıbrıs'ta 50 yıl sonra hâlâ "sığınmacıların, kuşatılanların ve kayıp insanların" olduğunu kaydeden Hristodulidis, "Bu yapım bize, sorunun çözümü için mümkün olan her şeyi yapmamız gerektiğine dair sorumluluklarımızı gösteriyor" demişti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Artvin’de heyelan; kayaların isabet ettiği 2 TIR’da hasar

SONRAKİ HABER

Blinken: Gazze'de ateşkes için yüzde 90 anlaşma sağlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa