07 Eylül 2024 11:18

Sarıgöl'de zeytinlik ve üzüm bağlarının arasındaki taş ocağına Danıştay da izin vermedi

Danıştay, Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde taş ocağı madeni için verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararının yerel mehkeme tarafında iptal edilmesini onadı.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Manisa Sarıgöl ilçesi işletilmek istenen feldispat madenine verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararının iptaline yapılan itirazı Danıştay reddetti. Danıştay 4. Dairesi, başkan ve bir üyenin karşı oyuna rağmen, yerel mahkemenin verdiği "ÇED Gerekli Değildir" kararı hukuka uygun değildir kararını oy çokluğuyla onadı.

Manisa Valiliği'nin Manisa İli Sarıgöl İlçesi, Güneydamları Mahallesi, Denizli İli, Güney İlçesi, Eziler Mahallesi ve Uşak İli, Eşme İlçesi, Karaahmetli Mahallesi mevkiinde yapılması planlanan feldspat madeni için Efes Endüstri Mineral A. Ş. adlı şirkete verdiği "ÇED Gerekli Değildir" kararına karşı Sarıgöl Ziraat Odası dava açmıştı. Davaya bakan Manisa 2. İdare Mahkemesi bölgede bilirkişi incelemesi yaptırmış, akabinde ek bir bilirkişi incelemesi daha yapılmıştı.

BİLİRKİŞİ RAPORU TAŞ OCAĞINA KARŞI ÇIKMIŞTI

Bu bilirkişi raporlarına dayanarak mahkeme, "PTD'de ÇED-3 ve ÇED-6 numaralı poligonların kavramsal jeolojik ve hidrojeolojik modeli veya kesitlerinin belirtilmediği, jeolojik özelliklerin yeterince tanımlanmadığı, söz konusu poligonların çevresinin hidrojeolojik haritasındaki açıklamalara jeolojik haritanın açıklamalarının konulduğu, alanda çok sayıda yeraltı suyu kuyusunun ve verimli tarım arazilerinin bulunmasına, dava konusu alanın bu verimli tarım alanlarıyla kuyuların beslenme alanında kalmasına, faaliyet alanına 500 metre mesafeden başlayan zeytinlikler ve 180 metre mesafeden başlayan bağ dikili tarım arazileri bulunduğu, açık ocak niteliğinde olan ve toz meydana getiren faaliyetin tarım alanlarına ve zeytinlerin vegetatif ve generatif gelişimine olumsuz etkisinin olacağı..." gibi gerekçelerle "ÇED Gerekli Değildir" kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varmıştı.

ÜZÜM OVAMIZI ŞİRKETLERE TESLİM ETMEYECEĞİZ

Valilik ve şirketin bu kararı temyiz etmeleri sonrası davaya bakan Danıştay 4. Dairesi üçe iki oy çokluğuyla yerel mahkemenin kararını onadı. Mahkemenin başkanı ve bir üyesi alınacak önlemlerin faaliyetin zeytinciliğe olumsuz etkisini önleyeceğini ileri sürerek yerel mahkemenin kararının iptali yönünde oy kullandı.

Sarıgöl Ziraat Odası kararla ilgili yaptığı açıklamada "Sarıgölümüzü, üzüm ovamızı, geleceğimizi her ne olursa olsun anonim şirketlere, holdinglere, memleketimizi talan ettirmeyeceğiz!" dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Saitbey Sitesi davasında kamu görevlilerine soruşturma izni verilmemesine itiraz: “Hukuksuz karar geri çekilmeli”

SONRAKİ HABER

Enerji şirketleri için 4 ilde acele kamulaştırma kararları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa