07 Eylül 2024 12:42

Menemen Belediyesi taşınmaz satış rekoruna gidiyor

AKP'li Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, göreve geldiği günden bu yana belediyeye ait 2 milyon 500 bin metre kare taşınmaz satışı gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir'in AKP'li Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan'ın vekaleten göreve gelmesinden bu yana taşınmaz satışları kamuoyunda tartışma yaratmaya devam ediyor. Mevcut yönetim göreve geldiği 2021 yılı ocak ayından 2024 yerel seçimlerine kadar Menemen'e ait yaklaşık iki milyonbeş yüz bin metrekare taşınmazın satışını gerçekleştirdi.

Yerel seçimlerin hemen ardından Belediye Meclisten 250 milyon liralık borçlanma yetkisi ve 113 taşınmaz satış yetkisini alan Belediye Başkanı Pehlivan'a, CHP'li Meclis üyeleri 4 Eylül 2024 tarihinde soru önergesi verdi. 2019-2024 tarihleri arasında belediyeye ait kaç taşınmaz satışıyapıldığını ve bu satışlardan ne kadar gelir elde edildiğini sordular.

AKP ve MHP'li meclis üyelerinin karşı oylarıyla soru önergesi meclis gündemine dahi gelemedi. Taşınmaz satışlarını ve süreci CHP Meclis üyesi ve Grup Sözcüsü Egemen Ege ile konuştuk.

TARIM ARAZİLERİ VE SİT ALANLARI DA SATILDI

Bu dönem içinde satılan taşınmazlar arasında tarım arazileri, konut ve ticari imarlı arsalar ve 1. ve 2. derece sit alanları da bulunuyor. Satışa çıkarılan alanlardan biri de Menemen Ovası'nın 2022 yılında Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle "Serbest Bölge" ilan edilen Maltepe Mahallesi'ndeki 1520 parseldeki 1 milyon 501 bin 130 m²'lik tarla vasfındaki taşınmaz alanda bulunuyor. Satışa çıkarılan bu alan için 435 milyon lira muhammen bedel belirlenmişti.

Satışlar sonrasında tahminen üç milyar sekiz yüz milyon lira gelir elde edildiğini söyleyen Grup Sözcüsü Ege, "2024 yerel seçimlerinin ardından mayıs ayı olağan meclisinde yine bir milyon iki yüz kırk dört bin metrekare tarım arazisi, imarlı arsa ve sit alanlarının satış yetkisi önümüze getirildi. CHP Grubu olarak 2021 yılında olduğu gibi bu yetki talebinin de karşısında durduk. Ancak AKP ve MHP meclis üyelerinin oyları ile yetkinin devri gerçekleştirildi" dedi.

"TAŞINMAZLAR GÖZ BOYAMAYA GİTTİ"

Ege, ilçeye hızlıca yerleştirilen giriş-çıkış takları, trafik güvenliğini dahi etkileyecek ölçüde dizayn edilmiş rengarenk aydınlatmalar, süs bitkisi olmadığı halde yollara dikilen zeytin ağaçları ile Menemenlinin gözünün boyanmak istendiğini söyledi.

Projelerin finans kaynağı olarak satılan taşınmazların gösterildiğini belirten Ege, "Ancak Ağustos ayında gerçekleştirilen satışlar sırasında fark ettik ki bu projelerin ödemelerinin büyük bir kısmı yapılmamış.

Alacaklı firmalar alacaklarından mahsup ederek, satışa çıkan arsaları satın aldı. Bu şekilde yapılan satışlar neticesinde belediyenin kasasına giren para satış miktarının çok daha azıydı. Hatta satış sürecinde Belediyede çalışan işçilerimizin maaşları dahi zamanında ödenemedi” diye konuştu.

AYDINLATMA DİREKLERİ YÖNETMELİĞE AYKIRI

Mevcutta bulunan galvaniz direkler sökülerek yerine yeni direkler dikildiğini vurgulayan Ege, "Yeni aydınlatma direkleri 'Genel Aydınlatma Yönetmeliğine' uygun olarak yapılmadığı için İzmir Aydınlatma Komisyonu tarafından genel aydınlatma kapsamına dahil edilmesine onay verilmedi. Böylece bu direklerin bakım ve tadilat masrafları ile elektrik tüketim masrafları Menemen Belediyesi üzerinde kalmış oldu. Yani Menemen halkı bu elektrik direklerinin sadece değişim masraflarını değil bakım ve tüketim masraflarını da ödemek zorunda kaldı. Aydınlık yollarda seyiredebilmek için Menemenliler para ödemek durumunda bırakıldı" bilgisini paylaştı.

SGK BORÇLAR DURUYOR KAMU ZARARI OLUŞTU

Seçim öncesi Belediye Başkanı Pehlivan, Menemen Belediyesi'nin ve bağlı kuruluşlarının SGK'ya "Hiç borcu kalmadığını açıklamıştı. AKP İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, geçtiğimiz günlerde SGK'ya borcu olan belediyeleri açıkladı. Çankırı, Menemen belediyesinin SGK'ya 683.516.522 TL borcu olduğunu ortaya çıkardı.

Önceki dönemde bu satışlardan sonra belediyenin SGK borçlarının da ödendiği yönetim tarafından iddia edildiğini hatırlatan Ege, "Korkunç bir kamu zararı ile karşı karşıyayız. Son açıklamaların ardından, taşınmaz satış gelirleriyle SGK borçları dahi ödenmemiş. Bu SGK borcununeksik olduğunu da biliyoruz" dedi.

İŞÇİLERİN TİS HAKLARI DA ÖDENMEDİ

Belediye işçilerinin 2019 tarihinde imzalanan TİS ile tahakkuk etmiş ama ödenmemiş milyonlarca lira alacağı olduğunu iddia eden Ege, "Emekli olan personelin bu tahakkuk ettirilmiş alacaklardan doğan prim farkı SGK'ya bildirilmemiş ve emekli maaşlarını eksik almaktalar. Menemen Belediyesiyönetimi yaptığı milyarlarca liralık satıştan işçinin emekçinin hakkını ödemek için dahi para ayırmıyor, ayıramıyor. Buradan da anlıyoruz ki; seçim sürecinde hızlı bir şekilde belediyenin kasası boşaltılarak seçimin kaybedilmesi ihtimalinde tamamen borçlu bir belediye devretmek gayesiyle hareket edilmiştir. Seçimden önce yapılan satışlardan elde edilen gelirin nereye kaybolduğu bilinmemektedir. Yerel seçimler sonrası ilk meclisten beri satılan taşınmazların, yapılan harcamaların hesabını sormak için defalarca soru önergeleri verdik, her defasında AKP ve MHP meclis üyelerinin red oyları ile önergelerimiz gündeme alınmadı. Ancak biz bu israfın hesabını sormak için her türlü mecrada bu soruları sormaya devam edeceğiz." uyarısında bulundu.

Reklam