07 Eylül 2024 13:08

ABD, İsrail’den soruşturma talep ediyor, Ayşenur Ezgi Eygi’nin ailesi bağımsız soruşturma istiyor

İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin ailesi bağımsız soruşturma isterken ABD, "tajik ölüm" diyerek geçiştirmeye çalışıyor.

Ayşegül Ezgi Eygi | Fotoğraf: Saif Sharabati'nin albümü/AA

Paylaş

İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da gerçek mermiyle başından vurarak öldürdüğü Ayşenur Ezgi Eygi'nin ailesi bağımsız soruşturma talep etti. Eygi'nin katledilmesini "trajik ölüm" diyerek geçiştirmek isteyen ABD yönetimi ise İsrail'den soruşturma istediklerini bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, dün Batı Şeria’da İsrail ordusunca başından vurularak öldürülen Türkiye ve ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi için İsrail hükümetine ulaşıldığını ve soruşturma talep edildiğini belirtti.

"İSRAİL SORUŞTURMASI YETERLİ DEĞİL"

Eygi'nin ailesi ise İsrail'in soruşturmasının yetersiz olacağını, bağımsız soruşturma gerektiğini belirtti. Aile açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bugün ailemiz ve topluluğumuz, Ayşenur Ezgi Eygi’nin aramızdan ayrıldığı gerçeğiyle yüzleşirken şok ve keder içerisinde. Aynı son nefesini verirken altında yattığı zeytin ağacı gibi güçlü, güzel ve hayat doluydu. Hayatımızdaki anlamlı varlığı, İsrail ordusu tarafından gereksiz yere, yasadışı şekilde, şiddetle alındı.

"Ayşenur, sevgi dolu bir kız evlat, kardeş, partner ve teyzeydi. Nazik, cesur, neşeli, ve destekleyiciydi; güneş gibi parlıyordu. Duygularını açıkça ifade eder, başkalarına yardım etmeyi içten bir sorumluluk olarak görürdü ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için elinden geleni yapardı. Hayatı boyunca insan hakları savunuculuğu yapan Ayşenur, adaletin kararlı bir destekçisiydi.

Ayşenur henüz 26 yaşındaydı ve üç ay önce Washington Üniversitesi’nden Psikoloji ve Ortadoğu Dilleri-Kültürleri bölümlerinden mezun olmuştu. Kampüste öğrenci protestolarında aktifti, insan onurunu savunuyor ve Filistin halkına yönelik şiddetin sona ermesi için sesini yükseltiyordu. Ayşenur, Batı Şeria’ya gidip oradaki Filistinli sivillerle dayanışma içinde olmak için güçlü bir sorumluluk hissetti; onların maruz bırakıldığı baskı ve şiddete karşı durmak istiyordu."

Bir ABD vatandaşı olan Aysenur, video görüntülerine göre İsrailli askeri tetikçinin ateşlediği kurşunla öldürüldüğünde, barışçı şekilde adaleti savunuyordu. Beyaz Saray'ın başsağlığı açıklamasını takdir ediyoruz, ancak Aysenur'un öldürülmesinin koşulları göz önüne alındığında, İsrail soruşturması yeterli değil.

"Başkan Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'dan, bir ABD vatandaşının yasadışı öldürülmesiyle ilgili bağımsız soruşturma emri vermelerini ve suçlu taraflar için tam hesap verebilirlik sağlamalarını talep ediyoruz."

KASITLI OLARAK VURULDU

Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM), Eygi’nin Eyvatar’da Filistinliler ile İsrail’in yasa dışı yerleşimini protesto ettiği sırada, çatıda bulunan bir keskin nişancı tarafından kasıtlı olarak vurulduğunu açıkladı.

ISM’den yapılan açıklamada ise Eygi’nin ISM aktivisti olduğu, Eyvatar bölgesinde İsrail’in yasa dışı yerleşiminin barışçıl yollarla protesto edildiği sırada, çatıda bulunan bir keskin nişancı tarafından kasıtlı olarak hedef alındığı aktarıldı.

Eygi ile bölgede bulunan ISM Gönüllüsü Mariam Dag, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Filistinlilerle birlikte topraklarının sömürgeleştirilmesine ve Evyatar'daki yasa dışı yerleşime karşı barışçıl bir protesto düzenliyorduk. İsrail ordusu göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi atmaya başlayınca durum tırmandı ve bizi geri çekilmeye zorladı. Askerlerden yaklaşık 200 metre uzakta yolun üzerinde duruyorduk ve çatıda bir keskin nişancı açıkça görülebiliyordu. Gönüllü arkadaşımız biraz daha geride, diğer bazı aktivistlerle birlikte bir zeytin ağacının yanında duruyordu. Buna rağmen ordu kasıtlı olarak onu başından vurdu. Bu olay, Gazze'deki soykırımın suç ortağı olan ABD ve Avrupa hükümetlerinin desteğiyle İsrail hükümeti ve ordusuna onlarca yıldır tanınan cezasızlığın bir başka örneğidir. Filistinliler sömürgeciliğin ağırlığı altında çok uzun süredir acı çekmektedir. Filistin özgür olana kadar dayanışma içinde olmaya ve şehitleri onurlandırmaya devam edeceğiz.”

İSRAİL'DEN "PROTESTOCULAR TAŞ ATIYORDU" İDDİASI

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) yaptığı açıklamada, protestocuların güvenlik güçlerine taş attığını öne sürdü. Açıklamada, “İsrail güvenlik güçlerinin Beita bölgesi yakınlarındaki faaliyetleri sırasında, güçler kendilerine taş fırlatan ve tehdit oluşturan bir şiddet eylemcisine ateşle karşılık verdi. IDF, bölgede açılan ateş sonucu yabancı uyruklu bir kişinin öldüğüne dair haberleri araştırıyor. Olayın ayrıntıları ve vurulduğu koşullar incelenmektedir” denildi.

ISM ise protestocuların, özellikle de Eygi’nin taş attığı iddialarını yalanladı. Eygi’nin İsrail askerlerinin bulunduğu bölgeden 200 metre uzaklıkta olduğunun altını çizerek, “Tüm görgü tanıklarının ifadeleri bu iddiayı yalanlamaktadır. Ayşenur, İsrail askerlerinin bulunduğu yerden 200 metreden daha uzaktaydı ve vurulmadan önceki dakikalarda orada hiçbir çatışma yaşanmamıştı. Ne olursa olsun, bu mesafeden ne kendisi ne de bir başkası herhangi bir tehdit olarak algılanabilirdi. Soğukkanlılıkla öldürüldü” ifadelerini kullandı.

ABD YÖNETİMİNDE SÖZ BİRLİĞİ: 'TRAJİK ÖLÜM'

Biden yönetimi ise Eygi'nin ölümü için katili olan İsrail yönetiminden soruşturma talep ediyor. ABD'li yöneticiler Eygi'nin katledilmesini ise "trajik ölüm"  diyerek geçiştirmeye çalışıyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, yaptığı açıklamada “Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'da meydana gelen trajik ölümünden derin bir rahatsızlık duyuyor, ailesi ve sevdiklerine başsağlığı diliyoruz. Daha fazla bilgi edinmek ve olayla ilgili soruşturma başlatılmasını talep etmek üzere İsrail Hükümeti ile temasa geçtik” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, basın toplantısında, "Amerikalılara, ABD vatandaşlarını öldüren bir ülkeye yardım sağladığınız için endişeli olanlara mesajınız nedir? Bu olay, politika değişikliğine yol açar mı" sorusunu şöyle yanıtladı: "Bu trajik kaybı kınıyoruz. Şimdi yapılacak en önemli şey olguları toplamak. Biz olgulara göre eyleme geçeriz. Bu yüzden ilk önce tam olarak ne olduğunu öğrenelim."

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da "Batı Şeria'da Amerikan vatandaşı Ayşenur Eygi'nin trajik ölümünün farkındayız. Ailesine ve sevdiklerine en derin taziyelerimizi iletiyoruz. Ölümünün koşulları hakkında acilen daha fazla bilgi topluyoruz ve daha fazla şey öğrendikçe daha fazlasını söyleyeceğiz. Amerikan vatandaşlarının güvenliğinden ve emniyetinden daha yüksek bir önceliğimiz yok" açıklamasını yaptı.

"NASIL ÖLDÜ? SİHİRLE Mİ?"

Bu açıklamalar, ABD'de de tepkiyle karşılandı. ABD Kongresi alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin Demokrat milletvekili Rashida Tlaib, Miller'ın açıklamasına "Hey, Matt, nasıl öldüler? Sihir miydi? Aysenur'u kim veya ne öldürdü? Bilmek isteyen Amerikalılar adına soruyorum" ifadeleriyle tepki gösterdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Porto Rikolu voleybolcunun ölümünde, 'gıda zehirlenmesi' ihtimali

SONRAKİ HABER

Yaşadığımız kader olamaz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa