07 Eylül 2024 13:52

CHP’li Gürer: "Önlem alınıyorsa bu kadar orman yangını niye?"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer orman yangınlarıyla ilgili soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’dan gerekli önlemlerin alındığı yanıtının geldiğini aktardı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye genelindeki orman yangınlarına dair hazırladığı soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yanıtladı. Gürer, 2024 yılı itibarıyla orman yangınlarının sayısını, bu yangınların hangi illerde ne kadar orman alanına zarar verdiğini ve önlemleri de sorguladı. Bakan Yumaklı'nın verdiği yanıtta ise, yangınlarla mücadelede kullanılanekipmanları ve görevlilere ait sayısal veriler yer aldı.  

YUMAKLI: YANGINLARA KARŞI TÜM ÖNLEMLER ALINDI

Gürer soru önergesinde, yangınların çıkış sebeplerinden hangi bölgelerde ne kadar zarar verildiğine kadar ve önlemlerin neler olduğuna ilişkin birçok soru yer aldı. Tarım ve Orman Bakan İbrahim Yumaklı ise verdiği yanıtta, yangınlarla mücadelede kullanılan ekipmanları ve görevlilere ait sayısal verileri açıkladı. Yumaklı, "2024 yılında ülke genelinde 105 adet helikopter, 27 adet uçak ve 14 adet İnsansız Hava Aracı (İHA) orman yangınlarıyla havadan mücadele kapsamında kullanılmak üzere hazırlanmıştır. 184'ü akıllı kule olmak üzere 776 gözetleme kulesi, 1.686 arazöz, 2.655 ilk müdahale aracı ve 831 iş makinesi bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

Yumaklı’nın ayrıca orman yangınlarıyla mücadelede 15.500 yangın işçisi, 4.000 teknik personel, 5.500 orman muhafaza memuru ve yaklaşık 130 bin gönüllünün bulunduğunu açıkladığı aktarıldı.

Soru önergesine verilen yanıtta Yumaklı’nın yangın önleme tesislerinin yapıldığını ve mevcuttesislerin bakımının tamamlandığını, kamu spotlarının hazırlanarak görsel, yazılı ve sosyal medyada gösterimlerinin bilgisi verildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan MEUS (Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi) hakkında bilgi veren Yumaklı, MEUS sisteminin orman yangınlarının çıkma olasılığının yüksek olduğu bölgelerin günler öncesinden tahmin edilmesine imkan sağladığını kaydetti.

“PLANLANAN YATIRIMLAR KAMUOYUYLA PAYLAŞILMALI”

CHP’li Gürer ise Bakan Yumaklı'nın yanıtlarının tüm sorulara açık yanıt olmadığını söyledi.Gürer, gelen yanıta ilişkin şunları kaydetti:

“Orman yangınlarıyla mücadelede çeşitli araç ve ekipmanların kullanılması ve müdahaleyleorman yangınlarını söndürmede alınan sonuçlar Bakan'ın yanıtında yok. Yumaklı'nın verdiği yanıta göre, orman yangınına müdahalede kullanılan araç gereç sayısında düzelme sağlanmış; ayrıca Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi (MEUS) gibi teknolojik çözümler de çalışmalara dahil edilmiş. Ancak, bu teknolojik gelişmelere rağmen ormanlarımızda yangın nedeniyle yaşanan büyük tahribatların devam etmesi, mevcut stratejilere ek yöntemlerin gerekliliğine işaret etmektedir. Bu bağlamda, planlanan yatırımlar ve alınan sonuçlar kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Aynı zamanda, yangınların önlenmesine yönelik çalışmaların uygulanmasında alınan sonuçlarla bu yılki mücadele ile geçen yılların mukayese edilmesi; yangına müdahale, yangın süresi gibi detaylar yapılan çalışmalar açısından önemlidir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çiftçiler belirsizlikle ekim yapılıyor: “Enflasyon karşısında eziliyoruz”

SONRAKİ HABER

Selim Köse Apartmanı soruşturması: "Adli kontrol" kararına yapılan itiraz reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa