07 Eylül 2024 14:53

Esenler TOKİ konutlarındaki aidat zamlarına tepki: Zamlar geri alınsın

Kentsel dönüşüm kapsamında Esenler 15 Temmuz Mahallesi'ne yapılan TOKİ konutlarında oturan site sakinleri, aidatlara yapılan yüzde 100'e yakın zamlara karşı eylem yaptı.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Kentsel dönüşüm kapsamında Esenler 15 Temmuz Mahallesi'ne yapılan TOKİ konutlarında oturan site sakinleri, aidatlara yapılan yüzde 100'e yakın zamlara isyan etti. Esenler Belediyesi iştirak şirketlerinden Esenler Kentsel Dönüşüm Merkezi (ESKON A.Ş.) önüne yürüyen site sakinleri, zammın geri alınmasını talep etti.

Esenler Belediyesi iştirak şirketlerinden Esenler Kentsel Dönüşüm Merkezi (ESKON A.Ş.) ve TOKİ tarafından 15 Temmuz Mahallesi'nde 4 etap olarak yapımına başlanan toplamda 150 blok ve 7 bin konutun yer aldığı TOKİ konutlarının ilk iki etabı tamamlandı. Esenler TOKİ sitelerinde 2+1 dairenin aidatı 770 liradan bin 470 liraya, 3+1 dairenin aidatı ise 830 liradan bin 593 liraya çıkartıldı.

"BİR BEDEL ÖDEYECEĞİMİZ HİZMET YOK"

Yapılan zamlara tepki gösteren Hanife Ceylan Adıgüzel, “Bizim aidatlarımız ilk girdiğimizde 400 lira civarındaydı daha sonra 800 oldu şimdi de bin 600 lira oldu. Zam yapılmasına rağmen öyle bir hizmet almıyoruz. Çünkü burası site değil, mahalle. Belediyenin vermesi gerektiği hizmeti, site olarak biz karşılıyor gibi oluyoruz. Ama burada güvenlik yok. Herhangi bir sosyal donatı alanı yok. Yani bir bedel ödeyeceğimiz bir hizmet yok. O yüzden biz bu aidatları ödemek istemiyoruz veya hizmet almak istiyoruz” dedi.

"YÜZDE 100 ZAM MI OLUR?"

848 lira aidat ödediğini şimdi ise aidatın bin 594 lira olduğunu söyleyen Salim Kaya, zamma tepki gösterdi.

Mustafa Kambur ise, “Bu aidat zamlarını kabul etmiyoruz. Yüzde 100 zam mı olur ya? Siz neye göre yüzde 100 zam yapıyorsunuz. Biz bunların düzeltilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Burada rantın döndüğünü söyleyen Hamza Güner, “5 bin daire var. Bin 600 liradan ayda 7-8 milyon para yapıyor. Gerçekten büyük bir pasta bölünüyor. O pastayı ne yapıyorlar? 7 çalışanı var, ayda 8 milyon para topluyorlar. Yıllık 50-60 milyon para ediyor” dedi.

“ZAMLAR GERİ ALINSIN”

TOKİ konutları önünde toplanan site sakinleri, "Aidat zamları geri çekilsin", "Zam değil, hizmet istiyoruz", "Vatandaş burada yetkililer nerede?" sloganları atarak ESKON A.Ş. ofisinin önüne yürüdü.

Site sakinleri adına açıklama yapan Ersoy Adıgüzel, "Nitelikli bir hizmet almadan site aidatlarını ödemek istemiyoruz. İş bilmez ve gözünü kar hırsı bürümüş müteahhitlerin eksik bıraktıklarını biz tamamlamak zorunda değiliz. Bizim aidatlarımızla bu eksiklikleri tamamlayamazsınız. Emekli maaşıyla geçinen, Esenler'i vatanı bilmiş, Ali amcanın, Fatma teyzenin ekmek parasını yiyenlerin, buna müsaade edenlerin yüce Allah katında hesap vereceklerini de unutmamalarını rica ediyoruz buradan. Aidat zamlarının bir an önce geri alınmasını istiyoruz. Aidat zamları geri alınmadığı takdirde aidatları ödememe gibi bir yola da başvuracağız ”dedi.

Sitedeki sorunları sıralayan Adıgüzel, “Site yönetiminin gelir-gider tablosunu şeffaf bir şekilde kalem kalem açıklamasını istiyoruz. Su israfını önlemeli, sulama sistemindeki eksiklikler giderilmeli ve müteahhit firmaların eksik bıraktığı tüm işlemler yapılmasını istiyoruz. Başta güvenlik olmak üzere mevcut sorunların bir an önce çözülmesini talep ediyoruz. Asansör bakımlarının zamanında yapılmasını, kırmızı etiket alan ve kullanımı yüksek riskli asansörlerin bir an önce bakımlarının yapılarak standartlara uygun hale getirilmesini istiyoruz” diye ekledi. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'in Menemen ilçesinde çıkan orman yangını 4.5 saat sonra kontrol altına alındı

SONRAKİ HABER

EMEP Milletvekili İskender Bayhan Gebze'de işçilerle buluşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa