Akcanlar işçileri aileleriyle yürüdü | “Babam köleliği değil insanca bir yaşam hak ediyor”

Antep'te 22 gündür direnişte olan Akcanlar işçileri aileleri ile yürüyüş gerçekleştirdi. Bir işçinin çocuğu "Neden hep işçileri eziyorsunuz?" diye sordu.

07 Eylül 2024 21:34
Paylaş

Yedili sisteme ve vergi kesintilerine karşı 22 gündür direnişte olan Akcanlar işçileri, aileleri ile Balıklı Parkı’ndan Demokrasi Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi.

 

 

Başpınar’daki diğer fabrikalardan işçilerin de katıldığı yürüyüşte sık sık “Akcanlar işçisi köle değildir” “İş, ekmek, özgürlük”, “Antep uyuma emekçine sahip çık” “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

İşçilerin eşleri ve anneleri alkış ve zılgıtlarla yürürken direnişteki işçilerin çocukları ise “Benim geleceğim için Akcanlar işçileri direnişte”, “Babamın hakkını verin”, “Tatil gününde babamı görmek istiyorum” dövizleriyle kortejin en önünden alana yürüdüler. Yürüyüşe SES, 78’liler Derneği, Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca, CHP Belediye Meclis Üyesi Hasan Şencan, Emek Partisi Antep İl Örgütü ve TKP de destek verdi.

“22 YILDA ÖĞRENEMEYECEĞİMİZİ 22 GÜNDE ÖĞRENDİK”

Yürüyüşün ardından Demokrasi Meydanı’nda gerçekleşen basın açıklamasını ise Akcanlar direnişi işçi temsilcisi Ali Sarıçiçek okudu. Sarıçiçek, “22 günlük bu direniş bize çok şey öğretti. 22 yılda öğrenemeyeceğimiz şeyleri bu 22 günde öğrendik. Kimin gerçek dostlarımız, kimin düşmanlarımız olduğunu; kimin işçiden, emekten, mazlumdan yana olduğunu, kimin patrondan, zalimden, sermayeden yana olduğunu öğrendik” dedi.

“BU HEPİMİZİN EKMEK KAVGASI”

Sarıçiçek, “Birlik olursak, haklarımız için birleşip mücadele edersek bazı şeyleri değiştirebileceğimizi öğrendik. Ama bize karşı birleşen bütün Başpınar patronlarına karşı, patrondan yana olan bütün resmi kurumlara ve devlet güçlerine karşı, tek başımıza, sadece direnen 50-60 işçiyle biz kazanamayız. O yüzden diyoruz ki, bu kavga sadece bizim kavgamız değil. Bu hepimizin ekmek kavgası. O yüzden bütün Başpınar işçilerini, bütün emekçileri ve halkımızı Akcanlar işçisinin bu ekmek ve onur kavgasını sahiplenmeye, direnişimize güç vermeye çağırıyoruz” diye belirtti.

MİLLETVEKİLİ SEVDA KARACA: BU DİRENÇ ONLARI KORKUTUYOR

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ise, “Bu tabloya iyi bakın. Eşleri oğulları saatlerce çalışıp eve getirdiği üç kuruş parayı idare etmeye çalışan, tencereyi kaynatan eşler, anneler sizden hesap sormaya geldi. Bu tabloya iyi bakın. 22 gündür patronlara karşı direnen Akcanlar işçileri yok, eşleri, çocukları, arkadaşları geldi. Bu tablodan korkuyorsunuz” dedi.

Karaca, işçilerin eşlerine seslenerek şöyle devam etti: “Çok zor 22 gün geçirdiniz. Çocuklara ne yedireceğizin hesabını yaptınız. Eliniz böğrünüzde korktunuz. Korkmayın kız kardeşlerim.

Bütün Başpınar işçilerinin eşleri için de direniyorsunuz. Siz aynı zamanda onurlu bir gelecek bırakmak için direniyorsunuz, işte bu direnç onları korkutuyor.”

“BUGÜN İŞÇİNİN YANINDA OLMAYAN YARIN KAPISINI ÇALMASIN”

Karaca Başpınar işçilerine de çağrı yaptı: “Sevgili Başpınar işçileri son iki senedir bu şehirde otuza aşkın direniş yaşandı. O zaman siz de istediniz işçiler yanınızda olsun, patronların birliği varsa işçilerin de olsun dediniz. İşte şimdi zamanı. Sizlere sesleniyorum; patronlar birlik olduğu kadar siz birlik olmazsanız önümüzdeki günler çok daha ağır koşulları beraberinde getirecek, işsizlik hayat pahalılığı kapıda.

Akcanlar işçileri kazanırsa bizi yoksulluk ve sefaletle işsizlikle tehdit edenlere karşı hep birlikte biz kazanırız.”

Karaca son olarak, “Son sözüm şu: Bu şehirde işçiler, patronlarla poz verenleri ve işçilerin yanında duranları unutacak sanıyorsunuz. Patronun arkasına dizilip seçim zamanı geldiğinde Başpınar işçisi size oy verecek sanıyorsunuz. Bugün işçinin yanında olmayan yarın işçinin kapısını çalmasın” dedi.

“NEDEN HEP İŞÇİLERİ EZİYORSUNUZ?”

İşçilerin eşleri ve çocukları da söz alarak konuştu. Bir işçinin çocuğu Helin, “Babam günlerdir fabrikanın ve patronun otellerinin önünde hakkımızı arıyor. Diyorlar ki hafta içi bir gün tatil olacak. Ben hafta içi okula gidiyorum. Babamla oturup sohbet edecek vaktimiz bile olmuyor. Yıllardır geçinebilmek için pazar günleri bile çalışan babam köleliği değil insanca bir yaşamı hak ediyor. Burdan yetkililere sesleniyorum. Babamı yaka paça gözaltına alan ve vuranlara sesleniyorum. Neden hep işçileri eziyorsunuz? Ben sadece kendi adıma değil burda bulunan bütün işçi çocukları adına konuşuyorum. Lütfen bu sistemi durdurun” dedi.

“İKİ AYLIK BEBEĞİMLE BURADAYIM HAKKIMIZI VERİN”

Bir işçinin eşi ise şöyle konuştu: “İşçilerin sesini neden duymak istemiyorsunuz? Bizlere demiştiniz ki biz sizin arkanızdayız. Hani neredesiniz? Biz Emek Partisinin adını hiç duymamıştık. Şimdi eşlerimizin çocuklarımızın arkasında dimdik duruyorlar. Beş yıl değil on yıl geçse de bunu unutmayacağız, unutturmayacağız.”

Bir başka Akcanlar işçisinin eşi kucağındaki iki aylık bebeğiyle konuştu: “Akcanlar allahtan kork. İki aylık bebeğimle gelmişiz buraya. Bu çocuğa mama lazım, bez lazım” dedi.

Çok sayıda işçi ailesi ve çocukları da söz alarak işçilerin mücadelesinin yanlarında olduklarını vurguladı. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail'de binlerce kişi Gazze'de ateşkes talebiyle yürüdü

SONRAKİ HABER

Sezgin Baran Korkmaz'dan iddialar: Süleyman Soylu "İnan Kıraç'ın borcunu sileceksin" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa