08 Eylül 2024 07:00
Son Güncellenme Tarihi: 08 Eylül 2024 07:50

Evrensel'in manşeti | Efsane değil gerçek

4 katlı okul, 40 sınıf, 1500 öğrenci ve sadece 1 temizlik görevlisi. Kayıt parasına mahkum bırakılan okullar, temizlik ve güvenlik emekçileri ihtiyaçlarını velilerden alınan bağışlarla tamamlıyor.

Fotoğraf: Midjourney / Fırat Turgut 

Paylaş

4 KATLI OKUL, 40 SINIF, 1500 ÖĞRENCİ, SADECE 1 TEMİZLİK GÖREVLİSİ

Yarın başlayacak eğitim-öğretim yılı öncesi, Milli Eğitim Bakanının ‘şehir efsanesi’ dediği kayıt parasına mahkum bırakılan okullar, temizlik ve güvenlik emekçileri ihtiyaçlarını velilerden alınan bağışlarla tamamlıyor. İstanbul’un yoksul semtlerinde dahi bağışlar 10 bin lira ile 30 bin lira arasında değişiyor.

MALZEME BİLE!

Bakan Yusuf Tekin, ‘Yasal değil, hiçbir okul bağış almıyor’ dese de ödeneksiz bıraktığı okullar görevli ücretleri dışında, temizlik ve hijyen malzemeleri için de bağış talep ediyor. Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi’nde yaşayan Gülay özetliyor: Kağıt, ıslak mendil, sabun ve tuvalet kağıdını biz veliler alıyoruz. Fotokopi makinesini biz kiralıyoruz.”

AĞIR CENDERE

Merter’de bir ilkokul öğretmeni içinde bulundukları cendereyi anlattı: 40’ın üzerinde sınıf, 1500 öğrenci, 4 katlı bina sadece tek bir temizlik görevlisi. Bu sene okulun temizliğini biz öğretmenler ve velilere yaptırdılar. Okulun ihtiyacı çok, bizim okulda bu yıl kayıt parası olarak 10 bin lira toplandı. Müdür öğretmenleri bile bu işe koştu!

5’TEN 3’E DÜŞTÜK

Kamuda ‘tasarruf’ personel kısıtlamasını beraberinde getirdi. Küçükçekmece Atakent Mahallesi’ndeki bir okulda çalışan temizlik işçisi kadın isyan etti: Geçen yıl 5 kişi çalışıyorduk şimdi 3 kişiyiz. Üç katlı okulda üç kadınız, tamir işi de dahil her işe koşturuluyoruz. Çay içmeye bile vaktimiz kalmıyor. Yemeğimiz yok! Aldığımız da asgari ücret. 

DERNEĞE HÜCUM

Küçükçekmece Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Neslihan Karyemez: Eğitim masraflarını karşılayamayan kadınlar adeta derneğimize yardım başvurusuna koştular. Semtimizde okul kayıt ücretleri okuluna göre değişiyor; 2 bin liradan başlayıp 30 bin liraya kadar çıkıyor. Velilerden ayrıca hijyen ürünleri için dönemlik en az 300 lira isteniyor.

ÖNCEKİ HABER

81. Uluslararası Venedik Film Festivali sona erdi

SONRAKİ HABER

Pendik'te silahlı çatışma: 1 ölü 4 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa