08 Eylül 2024 10:02

Lokumcu'nun oğlundan cezasızlığa tepki: Hukuka inancım kalmadı

Metin Lokumcu davasında sanık polislere verilen beraat kararına tepki gösteren Ulaş Lokumcu, hukuka inancının kalmadığını ve kararın "tetikçileri cesaretlendireceğini" söyledi.

Metin Lokumcu | Fotoğraf: DHA

Paylaş

 

Artvin'in Hopa ilçesinde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakan olduğu 31 Mayıs 2011'de kent ziyareti sırasında yapılan protestolarda biber gazından etkilenerek yaşamını yitiren Metin Lokumcu'nun davası 13 yılın ardından tüm sanık polislerin beraat etmesi ile sonuçlandı.

"HUKUKA İNANCIM YOK"

Mezopotama Ajansı'ndan Tolga Güney'in aktardığı habere göre, babası Metin Lokumcu'yu katledenlerin yargılanması beraatla sonuçlanan Ulaş Lokumcu, davanın zaten bekledikleri gibi sonlandığını söyledi. Lokumcu, ancak bu kadar vicdansız bir şekilde gerekçe sunulacağını beklemediğini söyledi. Olay günü görüntüleri ve hastanelerden gelen cevaplara rağmen polisin orantılı güç kullandığı kararının hayal kırıklığı yarattığını kaydeden Lokumcu, "Hakimin bizi dinlediğini ve anladığını düşünüyorduk. Ama meğerse dinliyormuş gibi yapıp kafasındaki sonucu vermiş. Hukuk kurallarına uygun bir şekilde insanların ölüm fermanını vermiş oldu. Beni yıkan bu oldu. Zaten o polislerle bir işim yoktu, baştan beri emri veren insanı yargılatmak istiyorduk. Benim şahsen hukuka inancım kalmadı. Hukuk güçlüden yana. Aynı gün Engin Polat tahliye oldu, babam devletin sıktığı gazla öldürüldüğü halde bunu yargıya kabul ettiremedik" ifadelerini kullandı.

"BİLİMSEL OLARAK KANITLADIK, YARGI KABUL ETMEDİ"

Bu dava ile biber gazının ölümlere neden olduğunu bilimsel olarak kanıtlayabilmenin de bir başarı olduğunu vurgulayan Lokumcu, davayı asliye cezadan ağır cezaya taşıyabildiklerini, halka gerçekleri anlatabildiklerini ifade etti. Babasının gayet sağlıklı bir insan olduğunu ifade eden Lokumcu, "Babam biber gazının yoğun sıkılmasından kaynaklı kalp krizi geçirdi. Hatta solunum yetersizliği bile yaşadı. Hakim de 'bağı yoktur' diyemedi. Ama 'Raporda kesin bir sonuç olmadığından' dolayı babamın hasta olduğunu kabul etmiş oldu. 'Babanız daha önce kalp krizi geçirmiş, ilaç kullanmıyormuş. Siz bilmiyordunuz' dediler. Zaman aşımı durumu da var, ama biz elimizden geleni yapacağız, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar gideceğiz" diye konuştu.

"İNSANLARA CESARET VERECEKTİ"

Babasının ölümüne neden olanlarına ceza verilmesi gibi bir olumlu sonucun ekoloji mücadelesine umut ışığı olacağını dile getiren Lokumcu, "Bu olumlu sonuç insanlara 'Bana bir şey olursa, devlet arkamızda durur' güveni verebilirdi. Borçka'da 5 gün önce Reşit ağabeyimiz bir tetikçinin kurşunu ile öldü. Reşit ağabey, hemen ormana sınırı olan bir evde yaşıyor. Kendi yaşam alanını koruyordu. Proje alanını ben de gördüm. Gerçekten doğası harika bir yer. Orada mesire alanı hikaye, orada amaç maden sahası açmak. Turizmden kar edemediğini ve bölgede maden ruhsatı olduğunu, 'Nasıl olsa ormanlar kesildi maden açalım' diyecekler. Herkes burada buna inanıyor. Tetikçiye ceza verecekler, arkasındaki güçlere ceza vermeyecekler. Tetikçiler de cesaretlenecek. Bir kaç sene yatıp çıkacak, çıktığında da kendi cenahında kahraman olacak. Yaşam alanlarını savunan insanlar ölecek, onlar milyarlarına milyar katacaklar" şeklinde konuştu.

"İNSANLAR KENDİ ADALETİNİ SAĞLAMAK İSTEYEBİLİR"

Mevcut sistemin insanları sindirmek ve haklarını aramaması üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Lokumcu, şunları söyledi: "5 gün önce Reşit ağabeyim öldüyse, 1 ay sonra karşı taraftan birileri de ölebilir. Çünkü halk bu kadar hukuksuzlukta kendi adaletini sağlamaya çalışacak. Arhavi'de de 10 köyü kapsayan bölgede maden ruhsatı verildi. Halk 'Reşit ağabey öldürüldü, bir daha aynı durum olacak' diye düşünebilir ve kendi adaletini sağlamak isteyebilir. Hukuk devletinde bunlar olabilir mi? Devletin üç beş kuruş rant için şirketleri değil bölgede yaşayan halkı koruman lazım. Umarım ölümlerin sonu olur." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail askerlerince öldürülen Eygi'nin ailesine teslimi için çalışmalar sürüyor

SONRAKİ HABER

Narin Güran'ın otopsisi 10 saat sonra tamamlandı: Gözaltı sayısı 24'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa