08 Eylül 2024 10:16
Son Güncellenme Tarihi: 08 Eylül 2024 22:47

Narin Güran'ın otopsisi 10 saat sonra tamamlandı: Gözaltı sayısı 24'e yükseldi

19 gündür kayıp olarak aranan 8 yaşındaki Narin Güran'ın cansız bedeni bulundu. Narin Güran'ın katledilmesine ilişkin 24 şüphelinin gözaltına alındığı duyuruldu.

Kayıp Narin Güran | Fotoğraf: Aile arşivi

Paylaş

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde Tavşantepe köyünde 21 Ağustos'ta Kur'an kursundan çıktıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan 8 yaşındaki kayıp Narin Güran, arama çalışmalarının 19’uncu gününde köye yaklaşık yaklaşık 1.5 kilometre uzaklıktaki Eğertutmaz Deresi'nin kenarında ölü bulundu. Güran’ın cansız bedenin bir çuval içinde bulunduğu belirtildi. İhbarın kimden geldiğine dair henüz bir açıklama yapılmadı. Cinayetle ilgili 24 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki Tavşantepe köyünde 21 Ağustos'ta kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran'ın cenazesi, öğle saatlerinde Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na getirildi. 13 uzman ekip tarafından 10 saat süren otopsi sona erdi. Narin yarın Adli Tıp Kurumu'ndan alınarak doğduğu köyde toprağa verilecek.

GÖZALTI SAYISI 24'E YÜKSELDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Yüreğimizi yakan Narin Güran evladımızın ölümüyle ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kesin ölüm nedeninin tespit edilebilmesi amacıyla Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’nda adli tıp uzmanlarınca sabah saat 10.30’da başlayan otopsi işlemi akşam saat 21.40’ta tamamlanmıştır. Uzman adli tıp heyeti tarafından gerçekleştirilen otopsi işleminde, alınan doku örnekleri üzerinde kimyasal, biyolojik, patolojik ve diğer bazı incelemelerin yapılması gerekmektedir. Bu nedenle alınan örneklerden bir kısmı Diyarbakır Adli Tıp Grup Başkanlığınca, bir kısmı ise İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığınca incelendikten sonra kesin ölüm sebebine ilişkin rapor düzenlenecektir" dedi.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan kişilerin ifade işlemlerinin devam ettiğini belirten Tunç, "Her ayrıntı tek tek titizlikle incelenmekte olup, elde edilen deliller doğrultusunda 1 kişi daha gözaltına alınmış, soruşturmada gözaltındaki kişi sayısı 24’e yükselmiştir. Bu acı olayın aydınlatılması ve gerçeklerin ortaya çıkarılması için tüm ayrıntıların üzerine kararlılıkla gidilmektedir. Narin evladımızın ölümüne sebep olan ya da olanlar, adalet önünde hesap vermekten kaçamayacaktır" ifadelerini kullandI.

"ÖLÜM SEBEBİ HENÜZ BELLİ DEĞİL"

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ATK önünde yaptığı açıklamada "Tabii kamuoyuna yansıdığı sırada Narin bir torbada bulunduğu yerde gömülü bir şekilde, üzerine taşlar konularak bulunmuştu. Torba ve içerisindeki Narin’e ait eşyalar, Elif Ba’sı, çantası, terlikleri de torbadaydı. Bunların hepsi delil ve inceleniyor" dedi. "Gözaltı işlemleri bu otopsi işlemlerine bağlı. Elde edilen bir delille alınan karar değil" diyen Eren, "Zaten birçoğu daha önce şüpheli ya da beyan sahibi olarak daha önce alınmıştı. Çünkü şu an ortada Narin’in bedeni üzerinde somutlaşmış herhangi biri hakkında gözaltı kararı ile ilgili bir tespit yok. Raporların dönüşü beklenecek” diye konuştu.

KÖYE GİRİŞ-ÇIKIŞ YASAKLANDI

Sekiz yaşındaki Narin Güran’ın, daha önce defalarca aranan bir noktada bulunmasının ardından köye giriş çıkışlar yasaklandı. Söz konusu noktada pembe bir terlik bulunmuştu. Ancak ailesi, terliğin Narin'e ait olmadığını söylemişti.

DİYARBAKIR VALİSİ: ÖLDÜRÜLDÜKTEN SONRA DERE KENARINA GETİRİLMİŞ

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, "Narin Güran en son görüldüğünde üzerinde bulunan şahsi kıyafetleriyle birlikte, dere kenarında, çuval içerisinde üzeri taşla gizlenmiş vaziyette sabah 08.45 sıralarında maalesef ölü olarak bulunmuştur. İlk bulgulara göre, kayıp Narin Güran’ın öldürüldükten sonra bir çuvalın içerisine konup dere kenarına getirildiği, burada çuvalla birlikte, derenin kenarında suyun içerisine yerleştirildiği, üzerinin ağaç dalları ve taşlarla, şüphe uyandırmayacak şekilde ve doğal bir görüntü verilerek kapatıldığı anlaşılmıştır" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Narin Güran'ın Jandarma ekipleri tarafından ölü bulunduğunu duyurdu. Yerlikaya şu ifadeleri kullandı: "Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi’nde kaybolan Narin kızımızın maalesef cansız bedeni Jandarma ekiplerimiz tarafından bulundu. Narin kızımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Başımız sağolsun." 

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sosyal medya hesabından "Narin kızımıza Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Canice, vahşice katledilen Narin’in acı haberi hepimizi derinden yaraladı, üzüntümüzün tarifi yok. Narin evladımızı bizden kopartanların hak ettikleri en ağır cezayı almaları için adli sürecin bizzat takipçisi olacağımın bilinmesini istiyorum." paylaşımı yaptı.

BÖLGE 8 DEFA ARANMIŞTI

Narin Güran’ı arama çalışmaları kapsamında Diyarbakır’daki özel ekiple, Ankara’dan gelen özel ekip, koordineli bir şekilde çalışma yürütmüş, ekiplerin bugüne kadar yaptığı çalışmalarda mahallenin çevresi 8 kez detaylı bir şekilde aranmıştı.

Ekipler, bir ihbar üzerine 2 gün önce derede arama çalışmaları yapmış ama herhangi bir iz bulamamıştı. Dün gelen ihbar üzerine dere yatağında yeniden arama çalışması başlatmıştı. İhbarın kim tarafından yapıldığı henüz açıklanmadı.

AMCANIN ARABASINDA DNA BULUNMUŞTU

Soruşturma kapsamında tutuklanan Tavşantepe Mahallesi'nin muhtarı ve amca Salim Güran'ın arabasının ön koltuğunda DNA örnekleri bulunduğu açıklanmıştı. Salim Güran, 'Kasten öldürme' ve 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından tutuklanmıştı.

"DELİLLERİN KARARTILMASI GERÇEKLİĞİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Gelişmeleri yakından takip eden Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, "Şuanda otopsi işlemleri devam ediyor. Ön otopsi raporu çıktığında daha detaylı bilgilere sahip olacağız. Ama dere yatağında bir torba içinde cansız bedenin bulunmuş olması, esasında delillerin karartılması ve gizlenmesinin amaçlandığını gerçekliğiyle karşı karşıyayız" dedi. Cenazenin kaybettirilmesi dair de soruşturma yürütülmesi gerektiğini ifade eden Özdemir, cenazenin 2 kez yapılan aramanın ardından dereye bırakılmış ihtimalinin olduğunu söyledi. Özdemir, "Gerçek faillerini ortaya çıkarılması için bu soruşturma sürecinin doğrudan müdahili olacağız. Gerçek failler cezalandırılana kadar soruşturma ve yargılama sürecinin bir parçasıyız" dedi. 

"DOSYANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi de dosyanın takipçisi olacaklarını ifade etti. Merkez, "21 Ağustos tarihinden bu yana haber alınamayan 8 yaşındaki Narin Güran’ın cansız bedeninin bulunduğunu öğrenmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Faillerin bulunup cezalandırılması ve bu çocuk düşmanı düzen ile mücadele için dosyanın takipçisi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Narin Güran 21 Ağustos'ta, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi kırsal Tavşantepe Mahallesi'ndeji Kur'an kursundan çıkışında evlerine dönmeyince ailesi kendi imkanlarıyla arama yaptı. Köylülerle yapılan aramadan da sonuç alınamayınca Narin'in babası Arif Güran, aynı gün saat 20.00 sıralarında jandarma karakoluna giderek kızının kayıp olduğunu bildirdi.

Bunun üzerine bölgeye Bağlar Jandarma Komutanlığı, Bağlar Asayiş Komando Bölük Komutanlığı, Jandarma Özel Harekat timleri, Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT), İstihbarat Şube Müdürlüğü, Köpek İz Takip Timi ve Su Altı Arama Kurtarma Timi'nin yanı sıra sağlık, AFAD, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su Altı Arama ekipleri ile ilçe belediyelerinden de arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Narin'in kaybolduğu saatlerde yoldan geçtiği tespit edilen yaklaşık 150 araç sorgulandı. Mahalledeki evler ve köye giriş yapan araçlarda arama yapıldı. Bugüne kadar toplamda 12 bin 565 araç arandı, 130 kişinin ifadesine başvuruldu, 32 bin 952 kişi kontrol edildi, 7 iz takip köpeği ile 11 bin dönümden fazla alanda arama yapıldı.

SON GÖRÜNTÜLERİ GÜVENLİK KAMERASINDA

Ayrıca Narin'in kaybolmadan önce son görüntüleri ortaya çıktı. Okulun 21 Ağustos'ta saat 15.15'teki güvenlik kamerası görüntülerinde, Narin'in 4 arkadaşıyla yürüdüğü ve ardından ayrılıp, tepe yolunu kullanarak evine doğru gittiği anlar yer aldı. Narin'in arama çalışmaları sürerken, 22 Ağustos'ta Güran ailesinin evine 3 kilometre mesafede, 28 Ağustos'ta ise 2 kilometre mesafede 2 farklı çocuk terliği bulundu.

Ancak her iki terliğin de ailesinin beyanıyla Narin Güran'a ait olmadığı belirlendi. Soruşturma kapsamında Narin Güran'ın ağabeyi E.G. (18), kolundaki ısırık izleri nedeniyle gözaltına alındı. İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndaki incelemede, ısırık izlerinin Narin'e ait olup olmadığı tespit edilemeyince E.G. serbest bırakıldı.

AMCASI TUTUKLANDI

Hem arama çalışmaları hem soruşturma sürerken, bu kez Narin'in amcası, aynı zamanda kırsal Tavşantepe Mahallesi'nin muhtarı Salim Güran gözaltına alındı. Güran'ın aracından alınan DNA örneklerinin, Narin'in kıyafetlerindeki DNA örnekleri ile eşleştiği belirtildi. Jandarmadaki işlemlerinin ardından zırhlı araçla adliyeye sevk edilen Salim Güran, çıkarıldığı mahkeme tarafından 'Kasten öldürme' ve 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından tutuklandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Lokumcu'nun oğlundan cezasızlığa tepki: Hukuka inancım kalmadı

SONRAKİ HABER

İsrail Gazze'de aynı aileden 4 Filistinliyi öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa