08 Eylül 2024 12:41
Son Güncellenme Tarihi: 08 Eylül 2024 16:30

"Çocukları koruyacak önlemleri uygulamayanlar sorumlu!"

8 yaşındaki Narin Güran’ın cansız bedeninin bulunmasının ardından yapılan açıklamalarda çocukların korunması için etkin bir mekanizma işletmeyen devletin sorumluluğuna dikkat çekildi.

Fotoğraf: DBB Basın Birimi

Paylaş

Diyarbakır'da 21 Ağustos'ta kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran'ın cansız bedeninin bulunmasının ardından tepkiler yükseldi. Narin için için birçok ilde bu akşam eylemler düzenlenecek. 

ÇOCUKLARI KORUYACAK ÖNLEMLERİ UYGULAMAYANLAR NARİN'İN ÖLÜMÜNDEN SORUMLU!

Konuya ilişkin yazılı açıklama yayımlayan Emek Partisi (EMEP) "Çocukların korunmasını için etkin bir mekanizma işletmeyen devlet Narin'in öldürülmesinden sorumludur. Günlerdir kamuoyu baskısıyla gündemden düşmeyen Narin'in başına ne geldiği tüm açıklığıyla ortaya çıkarılmalıdır. 19 gündür basın yasaklarıyla, soru işaretlerini yanıtsız bırakan tutumuyla, 'Çok yaklaştık, her şeyi yapıyoruz' aldatmacasıyla yaşananların üzerine gizlilik örtüsü örtenlerin de benzer olayların yaşanmasının önünü açtığı açıktır." ifadelerine yer verdi.

"ÇOCUKLARI KORUYAMAYANLAR SORUMLULUKLARINI AKLAYAMAZ"

Narin'in ardından "Melek oldu" söylemleriyle sahte gözyaşları dökenlerin çocukları koruyamayanların sorumluluklarını aklayamayacağı vurgulanan açıklamada "Narin'in ölümü bir kez daha gösterdi ki; çocukların takibinin devlet tarafından yapılmaması, çocukların tüm bakımının, gelişiminin sorumluluğunun ailelerin inisiyatifine bırakılması, çocuk koruma sisteminin etkin işletilmemesi, İstanbul Sözleşmesi'nden bir gecede çıkılması, çocuk istismarı davalarında cezasızlık politikaları, çocukları cinsel istismardan koruyan Lanzarotte Sözleşmesinin hedefe konması... Tüm bunlar failleri cesaretlendiriyor, çocuklar için yaşamın her alanını daha güvencesiz hale getiriyor. Narinler öldürülmesin, çocukları koruyacak mekanizmaların oluşturulması, etkin şekilde işletilmesi, çocukların güvenle büyüyebileceği bir yaşam için mücadeleyi sürdüreceğiz. Narin'in öldürülmesinde tüm sorumluların ortaya çıkartılması, cezalandırılması için sürecin takipçisi olacağız." denildi.

DEM PARTİ: ‘ORGANİZE BİR ŞEKİLDE KATLEDİLDİ’

DEM Parti tarafından yapılan açıklamada da “19 gündür kendisinden haber alınamayan Narin Güran’ın ne yazık ki bu sabah cansız bedeni bulundu. Herkes bu haberle kahroldu. Acımız büyük. Bu sıradan bir ölüm değil. Narin, organize bir şekilde katledildi. Hepimizi yasa boğan bu cinayette sorumluluğu bulunanlar açığa çıkarılmalı, tarafsız ve bağımsız bir yargı önünde hesap vermelidir. Bu cinayetin peşini asla bırakmayacağız.” ifadelerine yer verildi.

ÖZEL: KAMUOYU BİLGİLENDİRİLMELİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Narin Güran'ın ölümüne ilişkin kamuoyunun hızlı ve doğru bilgilendirilmesi çağrısı yaparak "Diyarbakır'da 21 Ağustos'tan bu yana aranan 8 yaşındaki kızımız Narin Güran'ın cansız bedenine ulaşıldığını sabah saatlerinde çok büyük bir üzüntüyle öğrendim. Olayın tüm yönleriyle açığa çıkarılması ve kamuoyunun bu süreçte hızlı ve doğru bilgilendirilmesini temenni ediyorum. Günlerdir canlarını dişlerine takarak kendi kızlarını arar gibi bölgede faaliyet yürüten tüm güvenlik güçlerine ve sivil ekiplere yürekten teşekkür ediyorum." dedi.

"FAİLLER CEZASIZLIK PRATİĞİNDEN GÜÇ ALIYOR"

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Huriye Hamidi, daha önce arama yapılan derede Güran'ın cenazesinin bulunmasının "arama çalışmasında bir eksiklik veya acemilik olduğunu gösterdiğini" söyledi. Hamidi, "Bir çocuğun bir köyde bu kadar zamandır bulunamaması tabi ki de kabul edilir bir durum değil" dedi. Çocuklara yönelik ihlallerin her geçen gün arttığına dikkat çeken Hamidi, "Çocuk ölümlerini devletin politikalarından ayrı tutmak mümkün değil. Cezasızlık pratiğinden güç alan faillerin bu tür ihlalleri daha kolay işlediklerini görebiliyoruz. Devletin önleyici bir politikasının olduğundan bahsetmek mümkün değil. Bunun toplumsal bir boyutu da var. 'Kutsal aile' anlayışına zarar gelmemesi için çocukların, kadınların susturulduğunu da görmekteyiz. Tüm bunların değişmesi için bu düzenin değişmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.  Hamidi, "Diğer çocuklar öldürüldükten sonra önleyici tedbirler alınsaydı belki Narin bugün yaşıyor olacaktı” diye kaydetti. Hamidi, dosyanın takipçisi olacaklarını kaydetti.

Narin'in ölüm haberinin ardından yapılan açıklamalardan bazıları şöyle:

TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu: "Diyarbakır’da kaybedilen Narin’in ölüm haberi ile kapkara bir güne uyandık. Çocukların mutlu, güvenli bir ortamda yaşama hakları ellerinden alınıyor. Yaş fark etmeksizin ataerkil sistem kız çocuklarını katletmeye devam ediyor. #Nariniçinadalet demekten vazgeçmeyeceğiz."

İstanbul Tabip Odası: "'Kutsal aile düzeni' dedikçe kadınlar ve çocuklar ölüyor, devlet koruyamıyor, cinayeti bilenler susuyor. Aynı kutsal aile düzeninde çocuklar hala tarikatlara teslim ediliyor, istismara maruz kalıyor. Üzgünüz ve öfkeliyiz #NarinİçinAdalet"

SES Genel Merkezi: "21 Ağustos tarihinden beri kayıp olan Narin Güran,  dere yatağında bir torbanın içerisinde ölü olarak bulundu. Faillere ödül gibi cezalar veren, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddeti cezasız bırakan, erkek adaletin tüm temsilcileri bu cinayette sorumludur. Artık yeter cezasızlık politikalarından vazgeçin, hukuku işletin. Hukuk devreye girene, kadın katliamları ve çocuk istismarı son bulana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Olayda sorumluluğu olan herkes yargı önüne çıkarılıp adalet yerini buluncaya kadar olayın takipçisi olacağız."

İHD Genel Merkezi: "Diyarbakır Bağlar Çuli mahallesinde 19 gün önce ‘kayıp’ olan Narin Güran’ın ölü bedenine bir dere yatağında ulaşılmıştır. Aynı dere yatağında daha önce yapılan aramada cenazeye ulaşılamadığı halde bugün bulunması bir çok şüpheyi barındırmaktadır. Şüpheli olarak tutuklu olan amcanın günlerce ‘arama-kurtarma’ çalışmalarının başında bulunması soruşturma makamının ‘öngörüsüzlüğünü’ ortaya koymuştur. DNA'ya yarar delillerin, üstü kapatılma ya da karartılma şüphesi bulunan tüm bulguların özenle toplanması ve korunması gerekmektedir. Yerleşik feodal değer yargılarının egemen olduğu örgütlü bir şuç şüphesi soruşturma makamı tarafından değerlendirilmeli ve eksik ifadeler tamamlanmalıdır. İHD olarak bu vahim olayın sonuna kadar takipçisi olacağız."

Demokrasi İçin Hukukçular: "Narin Güran'ın cansız bedeni ancak 19 gün sonra bulunabildi. Etkili bir soruşturma ve arama çalışması yapılmadığı çok açık. Bu cinayet tüm yönleri ile açığa çıkartılmalı, failler mutlaka cezalandırılmalıdır."

Sol Parti: Üzgünüz, öfkeliyiz. Siyasal İslamcı rejimin yarattığı kötülükler, hukuksuzluk ve adaletsizlikler Narin’i katletti. Tarikat-cemaatleri meşrulaştıran, fetvaları yasalaştıran bu rejim çocuklarımızı, kadınları, emekçileri katlediyor. Bu kötülük iktidarına, onun bağrında hayat bulan tüm karanlığıyla birlikte son vermek boynumuzun borcudur."

Emek Gençliği: "Günlerdir arama çalışmalarına devam edilen Narin’in cansız bedeni bulundu. Kız çocuklarının, kadınların güvenle yaşayacağı bir ülkeyi kurmak zorundayız. Narin’in failleri gereken cezayı alana ve iktidarın suçluları korumaya yönelik politikaları son bulana dek mücadeye devam edeceğiz!"

NARİN'İN KATLEDİLMESİ PROTESTO EDİLECEK

Ülkenin pek çok kentinde siyasi partiler ve kadın örgütleri bugün yapılacak yürüyüş ve eylemlerle Güran'ın katledilmesini protesto edecek.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Deprem konutu ihaleleri yandaş şirketlere verildi

SONRAKİ HABER

CHP’li İlgezdi: Deprem illerinde yeni eğitim yılı sorunlarla başlayacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa