09 Eylül 2024 04:40
Son Güncellenme Tarihi: 09 Eylül 2024 07:34

Talep var ama ana dilinde eğitim yok

Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eş Başkanı Faruk Ercan: “Ana dilinde eğitimin başarıyı artırıyor, ancak öğretmen ve altyapı eksikliği nedeniyle ana dilinde eğitim hakkının önüne geçiliyor.”

Fotoğraf: Mardin/MA

Paylaş

Dilan TEMİZ
Diyarbakır

2024-2025 eğitim öğretim yılı, ülkede ve bölgede eğitimin karşı karşıya olduğu ve geçtiğimiz yıllar içinde birikerek büyüyen sorunların gölgesinde açılıyor. Eğitim alanındaki önemli sorunlardan biri de ana dilinde eğitim. Milyonlarca Kürt’ün ve diğer halkların dili yok sayılarak eğitim tek dilde yapılıyor.

Bugün başlayan eğitim öğretim yılında da ana dilinde eğitim talebi yinelendi. Ana dilinde eğitim şu an okullarda seçmeli ders olarak görülüyor ancak seçmeli derslere bile erişemeyen pek çok öğrenci olduğu biliniyor.

ANA DİLİNDE EĞİTİMİN KOŞULLARI BİLİNÇLİ OLARAK SAĞLANMIYOR

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır 1 No’lu Şube Eş Başkanı Faruk Ercan, bölgede eğitim öğretim yılı başlarken pek çok sıkıntının devam ettiğini belirtti. Ercan ana dilinde eğitim talebiyle yeni bir yılın daha başladığını söyleyerek mevcut sorunlara değindi. Ercan, “Bu yıl zorluğu artıran bir durum, ülkede yayımlanmış olan tasarruf genelgesi. Bizler her halkın kendi ana dilinde eğitim hakkına sahip olması gerektiğini savunuyoruz. Sadece ortaokul 5. sınıftan başlamak üzere seçmeli ders tercihinde bulunup isterlerse alıyorlar. Ancak bunun da koşulları maalesef bilinçli bir şekilde sağlanmıyor. Üniversitelerde açılan Kürt dili ve edebiyatı bölümü mezunu öğretmen adaylarının atama sayısı çok düşük. Birinci sorunumuz bu. İkincisi atama düşük olduğu için öğrenciler seçse bile okul idareleri ‘Elimizde Kürtçe öğretmeni yok. Bu yüzden bu dersi seçseniz bile öğretmen veremeyeceğimiz için dersi seçemezsiniz’ diyor. Bazı okul idareleri seçmeli ders formlarını verirken önceden belirli dersler seçerek ‘Bizim norm kadrolarımız bunlara uygun, bunları seçin’ diyerek aslında öğrencileri yönlendiriyorlar” dedi.

ANA DİLİNDE EĞİTİM ALANLAR DAHA BAŞARILI

Bütün halklar için ana dilinde eğitimin önündeki yasal engellerin kaldırılması gerektiği çağrısını yapan Ercan şöyle konuştu: “Ana dilinde eğitim yaşamsal bir hak. Ana dilinde eğitim alan çocukların başarı düzeylerinin ana dilinde eğitim almayan çocuklara göre çok daha yüksek olduğu pedagojik anlamda da bilimsel olarak da kanıtlanmış.”

VERİLER PAYLAŞILMIYOR

Kaç öğrencinin net bir şekilde ana dilinde seçmeli derse erişebildiğinin muamma olduğunu belirten Ercan, “Milli eğitim ne kadar öğrencinin ana dilinde eğitime erişebildiği verilerini bizle paylaşmıyor. Ancak eğitim öğretim başladıktan sonra biz iş yerindeki temsilcilerimiz üzerinden bilgi toplamaya çalışıyoruz. AKP iktidarını biliyorsunuz. En iyi yaptığı şey veri manipülasyonu. Biz de okul okul sormak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

25 BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRENCİ KÜRTÇEYİ SEÇTİ

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in açıkladığı verilere göre yalnızca 2023-2024 eğitim öğretim yılında 23 bin öğrenci Kürtçe dersine başvurdu. Kürt dil dernekleri ve kurumlarından edinilen verilere göre ise bu sayı 25 binin üzerinde.

10 YILDA YALNIZCA 189 ATAMA

Yıllardır sürdürülen Kürtçe seçmeli ders kampanyaları neticesinde bile Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı verilere göre son on yılda yalnızca 189 Kürtçe öğretmeni atandı. Kürt dil derneklerinin verilerine göre ise şu an çalışan Kürtçe öğretmen sayısı bunun çok altında. Binlerce Kürtçe öğretmeni atama bekliyor. Kürtçe öğretmenliğine ayrılan kontenjanı yetersiz bulan Kürdoloji bölümü mezunları atamam sayısının artırılmasını istiyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Ordu'da yeniden başlayan sondaj, halkın tepkisinin ardından durduruldu

SONRAKİ HABER

Dünya Doktorları Derneği'nden Gazze’de kalıcı ateşkes çağrısı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa