Dünya Doktorları Derneği'nden Gazze’de kalıcı ateşkes çağrısı
Dünya Doktorları Derneği Gazze’de çocuk felci salgınına karşı kalıcı ateşkes çağrısı yaptı.
Fotoğraf: Abed Rahim Khatib/AA
Gazze’de 25 yıl sonra ilk çocuk felci vakası tespit edilmesinin ardından Dünya Doktorları Derneği’nin de yer aldığı Uluslararası Dünya Doktorları Ağı, kalıcı ateşkes çağrısı yaptı. Bölgedeki 640 bin çocuğun aşılanması için acil durum çalışmalarına öncülük eden Dünya Doktorları Ağı, Gazze'deki çocukların sağlığını korumak ve bu önlenebilir hastalığın yayılmasını engellemek için güvenli aşıya bir an önce erişim sağlanması gerektiğini belirtiyor.
İsrail ordusunun, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye yönelik hava saldırılarındaki can kayıpları her geçen gün artıyor, bölgenin özellikle sağlık sisteminde geri dönülmez tahribat yaşanıyor. Ağustos ortasından bu yana zorunlu tahliyeler artarken, bölgede hijyen ve beslenme koşullarının yetersizliği nedeniyle 25 yıl sonra ilk kez bir çocuk felci vakası tespit edildi. Birleşmiş Milletler (BM) ve Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan en az 2 bin 100 sağlık çalışanın katılımıyla 31 Ağustos’tan itibaren çocuk felci virüsüne karşı aşı kampanyası başlatıldı. Kampanya kapsamında 10 yaşın altındaki çocukların en az yüzde 90'ının aşılanması hedefi konuldu. İsrail’in yalnızca 3 günlüğüne belli bir saat aralığında çatışmaları durdurmayı kabul etmesi aşılama sürecini sekteye uğrattı.
Özellikle içme suyu eksikliği ve sağlıksız koşulların yaygın olduğu bölgede çocuk felci gibi bulaşıcı hastalıkların salgına dönüşebileceği uyarısı yapan Dünya Doktorları, sağlıklı bir ortam sağlanmadan aşı kampanyasının tek başına etkili olamayacağını vurguladı.
Uluslararası Dünya Doktorları Ağı, çocuk felciyle mücadele için Gazze’de 6 ay ile 10 yaş arasındaki 640 bin çocuğun acilen aşılanması gerektiğini belirterek kalıcı ateşkes çağrısında bulundu.
Ağ kapsamında görev yapan sağlık çalışanları Mayıs 2024’ten bu yana çocuk felci, difteri ve tetanosa karşı 3 bin 500 aşı uygulamasının da dahil olduğu 50 binden fazla muayene gerçekleştirdi. Uluslararası kuruluşlarca başlatılan çocuk felci aşısı kampanyasının ilk gününde 160 binden fazla aşılama yapıldığı duyuruldu. Bu aşılardan bin 610’u Uluslararası Dünya Doktorları Ağı bünyesindeki sağlık çalışanları tarafından uygulandı. (HABER MERKEZİ)