Deprem bölgesinde okullar eğitime hazır değil
Bugün yeni eğitim öğretim döneminin zili çalıyor. Ancak 6 Şubat depremlerinin üzerinden geçen 19 aya rağmen deprem bölgesinde halen okulların durumu belirsiz.
Fotoğraf: Kübra Kırımlı/Evrensel
Dilek OMAKLILAR
Elif Ekin SALTIK
6 Şubat 2023’te 11 ilde yıkıma neden olan depremlerin üstünden 19 ay geçmesine rağmen deprem bölgesinde eğitimin yaraları sarılamadı, eğitim kurumları depreme hazır hale getirilemedi. Depremlerde ağır bir yıkıma uğrayan Hatay, Adıyaman ve Maraş’ta yeni eğitim öğretim yılı için durum iç açıcı değil. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 9 Eylül sabahı itibarıyla 11 ilin tamamında eğitim öğretim sürecinin hiçbir sıkıntı olmadan başlamış olacağını ileri sürerken bölgedeki eğitim emekçileri bakanla aynı fikirde değil. Yıkılan ya da ağır hasar gören okulların çoğu yeniden yapılamazken yeni dönemde eğitim öğretime yine birleştirilmiş okullarda devam edilecek. Öğrenciler konteyner kentlerden kentin diğer ucundaki okullara kendi imkanlarıyla gitmekte zorlanırken servis desteği verilmiyor. Öğrencilerin en temel ihtiyacı, ücretsiz ulaşım, okullarda bir öğün ücretsiz yemek ve temiz içme suyu.
HATAY: 4 OKUL 1 BİNADA OLACAK
Depremde ağır bir yıkım yaşayan Hatay’da eğitimin sorunları orta yerde duruyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, 19 ay sonra bazı okulların ihalesinin henüz ağustos başında yapıldığı bilgisini vererek “19 aydır çivi çakılmamıştı. Haliyle bu okullar eğitim öğretim yılına yetişmeyecek” dedi. Kentte bu yılda kimi yerlerde 4 okulun aynı binada birleştirilmiş eğitime devam edeceğini belirten Tıraş “Öğrencilerin en önemli ihtiyacı sağlıklı beslenme. Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmeli. Tabip odasının 600 aileyle yaptığı ankete göre ailelerin 3’te 1’i sağlıklı gıdaya erişemiyor” dedi. Konteyner kentlerde ulaşımın problem olduğunu anlatan Tıraş “Öğrencilere ücretsiz ulaşım, bir öğün yemek ve temiz içme suyu imkanı sağlanmalı. Ama yapılmıyor” dedi. Öte yandan Hatay Valiliğinin açıklamasına göre bile kentte yıkılan 210 okulun yerine yalnızca 100 okul yapıldığı yani yıkılan okulların yarısının bile yapılamadığı görülüyor.
ADIYAMAN: KONTEYNER OKULLARDA EĞİTİME DEVAM
Eğitim Sen Adıyaman Şube Başkanı Zeynel Polat, kentte 2024-25 eğitim öğretim yılı başlarken okullar konusunda halen ciddi eksikler olduğunu söyledi. “Milli eğitim müdürlüğü birçok okulun bittiğini belirtse de okulların çoğu tamamlanmadı” bilgisini veren Polat, bu yıl da 4 konteyner kentte prefabrik ve konteyner okullarda eğitime devam edileceğini belirterek “Bu sayı il genelinde 50'yi bulur” dedi. Aynı binalarda ikili eğitime devam edileceğini de anlatan Polat, en temel taleplerinin özellikle deprem illeri başta olmak üzere öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek verilmesi olduğunu söyledi. Eğitim emekçilerinin de barınma ve ulaşım sorununun sürdüğünü dile getiren Polat “Okullardaki yardımcı personel açığı artacak, hijyen ve temizlik konusunda sıkıntı yaşanacak” uyarısını yaptı.
MARAŞ: BİRLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİME DEVAM
Eğitim Sen Maraş Şube Başkanı İsmail Tekardıç, depremden sonra Maraş’ta da eğitim öğretim açısından olumlu bir adımın atılmadığını düşünüyor. Çoğu okulda ikili eğitime devam edileceğini belirten Tekardıç, “Öğrencilerin en temel ihtiyacı beslenme ve ulaşım yardımı” ifadelerini kullanarak kırsal kesimdeki öğretmen açığının da sürdüğünü söyledi.